![]() |
ispravnost pci-e slota
Pozdrav forumaši!
Pomozite mi ako netko zna, kako da provjerim ispravnost pci-e porta? Naime, u moju konfu sam sa starim napajanjem (neko compaq 220W) stavio novu grafičku karticu radeon 4550, dotična naravno nije radila, a pritom sumnjam da mi je i riklo staro napajanje. sumnjam na napajanje jer se kasnije komp nije htio startati, tj. vratio sam monitor na staru integriranu, te bi se tada komp palio svaki 5-6 put. kada bi se upalio, nebi se bootao do kraja, nego bi samo stigao od dizanja windowsa i onda se zblesirao, također su mi neke čudne isprekidane linije bile na displayu. kada sam stavio novo napajanje (LC power 400W) komp se je s integriranom dizao bez problema, kao da se ništa nije desilo. no, čim stavim novu karticu u pci-e slot, komp se ne želi statrati, bez obzira gdje bio uključen monitor, u novu grafu ili staru integriranu. pokušao sam i s stavljanjem BIOS-a na defaultne postavke i ne pomeže. nova kartica je testirana na drugom računalu i radi bez probelma. dali je u pitanju spržen pci-e slot ili nešto treće? Unaprijed zahvaljujem! |
Posudi i probaj neku drugu ne-ATI grafu > nVidia, bilo je već primjera nekompatibilnosti sa novijim 4xxx i 5xxx grafama a pod uvjetom da je OK ostali dio kompa.
|
PCIe
Moguće je da je grafička ozlijedila PCIe port ili nanijela štetu oko njega. Pogledaj malo komponente na matičnoj oko PCIe utora, da nije nešto crno ili da nije neki kondenzator procurio.
PCIe grafičke treba oprezno ugrađivati, jer je tolerancija pomaka dosta mala i ako grafička nije dobro sjela u slot, moguće je spaliti pokoji IC na ploči. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:52. |