![]() |
(riješeno) Master-Slave problem medju optikom i hdd-om
Ploča : AsrockM3A785GM-LE
CPU : Sempron LE-140 2,7 ram kingmax 1 Gb OS XP Pro SP2 Pri podizanju sistema, zaustavi se na onom crnom ekranu nakon "loga" od ploče i piše da je CDrom -Master , a HD Slave..:stoopid: HDD je Seagate baracuda 80 Gb IDE, a ploča ima 5 sata i jedan IDE priključak na koji su mi spojeni taj hard i CDrom "toshiba".. I... daje mi opciju da stisnem F1 i onda se Winsi normalno dignu.Ne igra ulogu ako u biosu mjenjam boot cd ili hdd >svejedno se to javlja... :care: |
A jumperi na HDD-u i CDROM-u? Kako su postavljeni?
|
stavis jumpere na cd-rom na slave, a na hardu na master i sve prikljucis i trebalo bi raditi
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
zbog cd-roma ti zato i nece normalno raditi nabavi i za cd-rom jumper i ubodi da ti bude slave, ak nemas jumper onda probaj savinuti zice da ti imaju kontakt od slave-a
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ako ne pikaj dok ti se ne pokaze pravilno. Nije to nuklearna fizika. |
slave ti je u 99% slucajeva u sredini jumper
|
OK sad mi je
Auto detecting IDE1 Master...Ide hard disc AUTO............ Ide1 Slave.. ATAPI CDrom 4th Slave Drive - ATAPI Incompatible Press F1 to resume Na staroj ploči (soltek) gdje su cd i hdd bili , radi dobro, a na ovoj novoj neće... možda bi trebalo neš u biosu promjeniti.. ? |
Pa imaš li još nešto upiknuto u komp?
Probaj prvo uštekati samo hard pa vidi da li onda radi. Poradi na troubleshooting skillsima :) |
Citiraj:
|
Kabel je 40 ili 80 zilni?
|
Citiraj:
EDIT : sad sam premjestio hard sa srednjeg priključka od kabla na prvi (gdje je cd bio piknut,, nije bacio poruku...neg su se normalno digli winsi... |
inače, master je onaj zadnji na kabelu, a slave je onaj u sredini, podesi samo cable select na hardu i spoji hard na taj najduzi, a cdrom na srednji
edit: ne skuzih da si skuzio, moze brisanje mog posta... |
Riješeno,, sa trećim kabelom... može lock...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:30. |