PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   i955X???!!! WTF?!?!?! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=20371)

LuXor 02.05.2005. 20:26

i955X???!!! WTF?!?!?!

ERM, vidoh ja na PCekspertu novi banner: GIGABYTE i-DNA, hmmmm? što bi to moglo biti. Gledam ja još taj banner i ugledam ultra-malu sličicu s natpisom i955X.

Pa kud to intel ide?! Jel to opet još jedno pretakanje iz šupljeg u prazno ( i925X -> i925XE ) il' se zbilja događa napredak? Kakva je taj schit...chipset?

Bubba 02.05.2005. 20:48

Re: i955X???!!! WTF?!?!?!

Citiraj:

Originally posted by LuXor
Pa kud to intel ide?! Jel to opet još jedno pretakanje iz šupljeg u prazno ( i925X -> i925XE ) il' se zbilja događa napredak? Kakva je taj schit...chipset?
Pa, ovo je fini cipset, nema sto...

Sluzbena podrska za 8GB DC DDR PC5400 (prijasnje verzije chipseta s PCI-E grafikom su mogle adresirati svega oko 3GB), novi ICH7 SB sa SATA 2 (ICH7-R ima i Raid 0,1,5,10), dodatne PCI-E linije... Da, zaboravih, uveden je i novi Hub link od 2GB/s. Dakle, nije bas "lagani" skok kakav je bio s 925 raznim chipsetima.

MadBoY 02.05.2005. 21:07

A velikog ti skoka...dodali samo podrsu za vise memorije, sata2, raid, ... ako ti je to velik skok.... :rolleyes:

Bubba 02.05.2005. 21:28

Citiraj:

Originally posted by MadBoY
A velikog ti skoka...dodali samo podrsu za vise memorije, sata2, raid, ... ako ti je to velik skok.... :rolleyes:
Obrisi cokolino s naocalica i procitaj jos jednom (a mozes i vise puta) sto sam napisao.

Renesis 02.05.2005. 23:54

Chipseti su bili svi ok. Tako da će i ovaj novi bit vjerovatno sada zreliji i još bolji.

Procesori su pak druga priča, to još moramo vidjetu...

bude 03.05.2005. 16:11

Citiraj:

Originally posted by Bubba
Obrisi cokolino s naocalica i procitaj jos jednom (a mozes i vise puta) sto sam napisao.
A jesi sad faca :rolleyes:
Jesu tebe mozda zlostavljali u djetinjstvu kad tako volis srat po ljudima??

Bubba 03.05.2005. 16:12

Citiraj:

Originally posted by bude
A jesi sad faca :rolleyes:
Jesu tebe mozda zlostavljali u djetinjstvu kad tako volis srat po ljudima??

Jos mojih polupismenih fanova s kupljenim magisterijem psihologije. Weee...

MasterX 03.05.2005. 19:40

Citiraj:

Originally posted by Bubba
Jos mojih polupismenih fanova s kupljenim magisterijem psihologije. Weee...
buba ajde se skuliraj i NEmoj vrijedjati ljude...

LuXor 03.05.2005. 20:52

EEEEEEEEEEEEEEJ! Nema off topica i svađanja!! :rambo: :argue:

Iako je to puno điđa, meni se čini da su to opet samo điđe. Šta će ti podrška za 8GB RAM-a kad veeeeelika manjina ljudi ima "samo" 2GB. Koliko ljudi koristi sve te verzije RAID-a?

Intel se opet preserava (kao sa (kak to oni zovu, x64) 64 bitnim procovima što su sad došli, što AMD već ima 2 godine).

To ustvari nije napredak.

Bubba 03.05.2005. 23:18

Citiraj:

Iako je to puno điđa, meni se čini da su to opet samo điđe. Šta će ti podrška za 8GB RAM-a kad veeeeelika manjina ljudi ima "samo" 2GB. Koliko ljudi koristi sve te verzije RAID-a?
Zar je bitno? 90% ljudi ionako kuca u Wordu i gleda DVDe i dovoljno im je 128MB RAMa i 300MHz RISC.

No meni opet nije jasno u cemu je problem? Novi chipset je donijeo podrsku za nove dual core procesore, veci kapacitet brze memorije, brzu povezanost NB-SB i hype fancy djidje. Sto je tu lose? Tko to nece, kupiti ce _jeftiniji_ chipset, dakle, izlaskom novih chipseta cijene starih automatski - padaju.

Ne znam zasto imas tako egoistican stav. Ako tebi ne treba, zasto mislis da ne treba i meni, Peri ili Marku? U svakom slucaju, ako je nesto novo, poboljsano, brze, ljepse i bolje a imati ce istu ili neznatno vecu cijenu, ne vidim problem. Uz to, veci je pomak od onih proslih, pa eto jos jedan plus.

Citiraj:

Intel se opet preserava (kao sa (kak to oni zovu, x64) 64 bitnim procovima što su sad došli, što AMD već ima 2 godine).
Da? Hajde sada ti meni reci kome treba 40 bitno adresiranje memorije, kada "veeeeelika manjina ljudi ima "samo" 2GB", ha?

S druge strane, taj AMD koji, pazi sada, od 2003. (ma bravo za njega, ko da su otkrili Ameriku) ima 64 bitne procesore a ima 5 i pol chipseta na trzistu. Meni nije jasno zasto ovaj thread zelis pretvoriti u Intelovski pamflet.

Citiraj:

To ustvari nije napredak.
I nogom u guzicu je korak naprijed.

Fleks 03.05.2005. 23:51

E je*o me pas. Ja sam prvo mislio da je bubba kreten, ali nemrem vjerovat sve kaj veli stoji. Al ak ovak nastavi fakat bu moro skidat nekog sa štrika.

:beer:

MadBoY 04.05.2005. 00:22

A jebga...dobro si me poklopio :D ... al nema veze...tvoji postovi rulzz :)

LuXor 04.05.2005. 21:04

You say wise. Sorry kaj sam malo Intel-skeptičan.

P.S.

Zovem se Marko.

P.P.S.

Zaj.. to što i Intel i AMD imaju 64 bita kad još nisu izašli 64bitni programi i full verzija Windoza 64 (ajd ima Linux).

aurellie 04.05.2005. 21:26

A da nisu došli 64bitni procesori bismo li ikad vidjeli 64 bitni softver? :smoke:

Bubba 05.05.2005. 00:02

Citiraj:

Zaj.. to što i Intel i AMD imaju 64 bita kad još nisu izašli 64bitni programi i full verzija Windoza 64 (ajd ima Linux).
I 64bitne platforme, OS i softver su tu vec jaaaaaako dugo za one koji to trebaju. Kao sto rekoh, jedina korist x86-64 tehnologije je normalno koristenje vise od 4GB RAMa i baratanje long int i double float bez znacajnog performance hita. x86-64 je sam po sebi obicna fama i sprdacina za raju, koju doticna uredno pusi.

aurellie 05.05.2005. 00:24

Aha. Čak i od igara možemo počet nabrajat gdje beneficije počinju, a kamoli ne o nečemu drugom. A stvar još nije ni zaživjela...

E da, ne trebaš pisat int long i tamo neke "stručne nazive" kojima se barata na prvoj godini faxa. TAKVE stvari puši raja, ali ne sva ;)

ili ako ne razumješ baš najbolje, odgovori mi zašto ja sad tipkam u 32 bitnom os-u, tko je tu popušio? :confused:

pozdrav

Bubba 05.05.2005. 00:38

Citiraj:

Originally posted by aurellie
Aha. Čak i od igara možemo počet nabrajat gdje beneficije počinju, a kamoli ne o nečemu drugom. A stvar još nije ni zaživjela...
Slobodno pocni. No prvo mi definiraj sto to jedan procesor cini 64 bitnim.

Kao sto sam, ako se ne varam, spomenuo i ovdje, jos jedna prednost x86-64 je ta sto raspolaze s 16 arhitekturalnih registara. To jest odredjena prednost nad "obicnim" x86 modom no spada u domenu "ja imam 35 3D Marka vise od tebe".

Citiraj:

E da, ne trebaš pisat int long i tamo neke "stručne nazive" kojima se barata na prvoj godini faxa. TAKVE stvari puši raja, ali ne sva ;)
IT je znanost, kao takva strogo definirana. Ne znam kakve veze bilo kakav fax ima s time.

Citiraj:

ili ako ne razumješ baš najbolje, odgovori mi zašto ja sad tipkam u 32 bitnom os-u, tko je tu popušio? :confused:
Pola jedan je i imao sam naporan dan, ali kada bih rekao da razumijem sto zelis reci, lagao bih...

aurellie 05.05.2005. 00:55

Citiraj:

Slobodno pocni. No prvo mi definiraj sto to jedan procesor cini 64 bitnim.
Odgovor je potpuno jednostavan. Procesor zovemo 64 bitnim ako može izvršavati 64 bitni kod ;)

Citiraj:

Kao sto sam, ako se ne varam, spomenuo i ovdje, jos jedna prednost x86-64 je ta sto raspolaze s 16 arhitekturalnih registara. To jest odredjena prednost nad "obicnim" x86 modom no spada u domenu "ja imam 35 3D Marka vise od tebe".
Zar nije to bit svega? Misliš da mene 64 bitna arhitektura zanima zato što hoću imat 12GB rama u kompu? Ne, mene zanimaju samo performanse (ali ne u 3d marku i sandri...), za koje mi hrpa rama SAD ne treba.
x86-64 je dobra stvar zato što mogu samo dobit, a ništa izgubit, i zato je x86-64 toliko zanimljiv home useru :>

Citiraj:

Pola jedan je i imao sam naporan dan, ali kada bih rekao da razumijem sto zelis reci, lagao bih...
Hoću reć da si popušio jer su ti uvalili 32bitni os. (ako još ne razumiješ, ismijavam tvoju izjavu gdje raja puši 64 bita. Kao što je pušila preko 540K rama, kao što je pušila štošta toga...)

syss 05.05.2005. 09:41

samo ću ovo reć - http://www.hardocp.com/article.html?art=NzY1LDE=

socket a here i come :D

ak sam ja sa clockanim 1700 za 7-8 sekundi ulazio u windoze, onda mislim da ovo sve skupa (trenutno) nema smisla.

Bubba 05.05.2005. 11:00

Citiraj:

Originally posted by aurellie
Odgovor je potpuno jednostavan. Procesor zovemo 64 bitnim ako može izvršavati 64 bitni kod ;)
64 bitni kod? Standardna duzina FPUa u x86 instrukcijskom setu je 80 bita, dok se MMX i SSE instrukcije vec dugo obavljaju nad 64 odnosno 128 bitnim podatcima. A AXP i P4 Northwood su uredni primjeri 32 bitnih procesora.

A nije mi jasno sto mislis pod 64 bitnim kodom? Da, mozda postoje assamblerske optimizacije za takvo sto, no na visim razinama jedina je razlika u performance hitu pri upravljanju velikim brojevima.

Citiraj:

Zar nije to bit svega? Misliš da mene 64 bitna arhitektura zanima zato što hoću imat 12GB rama u kompu? Ne, mene zanimaju samo performanse (ali ne u 3d marku i sandri...), za koje mi hrpa rama SAD ne treba.
x86-64 je dobra stvar zato što mogu samo dobit, a ništa izgubit, i zato je x86-64 toliko zanimljiv home useru :>
Kao sto sam rekao i prije, a ponovit cu i sada, osim u specificnim algoritmima (dakle, home (l)user ispada...), 64 bita ne donosi znacajun prednost nad 32 bitnim nacinom rada. Vise registara donosi prednost, no 64bitni kod vise opterecuje memorjski sustav, cime se ta prednost dodatno umanjuje. Postoji poboljsanje, ali tesko osjetno. Razlika pak postoji kada upravljas velikim brojevima i koristis puno RAMa. Sto kucnom korisniku ne predstavlja nista.

Citiraj:

Hoću reć da si popušio jer su ti uvalili 32bitni os. (ako još ne razumiješ, ismijavam tvoju izjavu gdje raja puši 64 bita. Kao što je pušila preko 540K rama, kao što je pušila štošta toga...)
Meni su uvalili 32 bitni OS? O cemu ti to? Raja pusila preko 540K RAMa? :confused:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:07.