PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Preobraćenik! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=20080)

tihomir 24.04.2005. 17:49

Preobraćenik!

Kanit ću se ja AMD-a i idem na INTEL, pa bi vas stare Intelaše pitao...

1.Koju ploču uzeti a da je opremljena i ready to OC te ima li razlike u OC-u i performansama između 865 i 875 čipseta?

2.Koji proc uzeti, i šta je s Prescottom na s.478?

3.Kako će ići moj ram na Intelovoj platformi i ako ne dobro,koja je preporuka?

4.A šta je sa 775 Pentiumima i pločama?

Ako netko prodaje ploču i/ili CPU nek posta ovdje ponudu...

n00b 24.04.2005. 17:53

prodajes plocu i proc?

BrunoZG 24.04.2005. 17:54

a dješ sad na intela kad je 64 bita na vratima:)

tihomir 24.04.2005. 17:55

Prodajem proc i ploču(iz sig.a).

CatKiller 24.04.2005. 17:57

Spalio si previše ploča pa ti dojadilo ? :)

tihomir 24.04.2005. 18:01

Citiraj:

Originally posted by CatKiller
Spalio si previše ploča pa ti dojadilo ? :)
Dajte ljudi konstruktivno pričajte, bez udaraca ispod pojasa... :D

BladeRunner 24.04.2005. 18:14

Mislim da ti se sad ne isplati ulagati u s.478.Na ljeto uzmi neko dobru ploču s.775 i i onoga pentiuma6xx(64bit...),nadaj se DDR2 na 600+ mhz i uživaj.
Preskoti na 478 su prilično dobri(novije revizije).loot at the sig.oko 1300kn:D :beer:

Bubba 24.04.2005. 18:26

Re: Preobraćenik!

Citiraj:

Originally posted by tihomir
Cisto informativno, imas neki specijalan razlog ili?

masni 24.04.2005. 18:27

Re: Preobraćenik!

Citiraj:

1.Koju ploču uzeti a da je opremljena i ready to OC te ima li razlike u OC-u i performansama između 865 i 875 čipseta?

2.Koji proc uzeti, i šta je s Prescottom na s.478?

3.Kako će ići moj ram na Intelovoj platformi i ako ne dobro,koja je preporuka?

4.A šta je sa 775 Pentiumima i pločama?

Ako netko prodaje ploču i/ili CPU nek posta ovdje ponudu...

1. najboje ploče za s478 su asus p4c800 (sve verzije), asus p4p800 (sve verzije), abit ic7 (sve verzije) i abit is7 (sve verzije)...

2. prescott za s478 je zvijer, samo za neki jači oc ti treba jako hlađenje (preko 4 GHz ti osim hlađenja treba i vdroop mod)...

3. za intela ti treba mema koja ide na što veću frekvenciju, a latencije ti nisu gotovo uopće bitne...

4. 775 pentiumi su mozda čak i bolji overclockeri i to zahvaljujući boljim pločama tako da...

Tumor 25.04.2005. 06:07

Na newsima frajer prodaje Abit IC7 (i875 chipset) za 600kn s garancijom (mozda je cak i nova, frajer nigdje ne navodi). IMHO, odlicna ploca i dobra kupnja.
Za procesor upikni neki 3.0. S obzirom da mislis clockati mislim da bi ti Prescott bio bolje rijesenje od Northwooda jer je overclockabilniji iako bi oba bez problema i vodenog hladjenja morala ici do 3.6 i vise...

masni 25.04.2005. 14:38

Citiraj:

Originally posted by Tumor
Na newsima frajer prodaje Abit IC7 (i875 chipset) za 600kn s garancijom (mozda je cak i nova, frajer nigdje ne navodi). IMHO, odlicna ploca i dobra kupnja.
Za procesor upikni neki 3.0. S obzirom da mislis clockati mislim da bi ti Prescott bio bolje rijesenje od Northwooda jer je overclockabilniji iako bi oba bez problema i vodenog hladjenja morala ici do 3.6 i vise...

uzmi prescotta 3.0e, ide bez dizanja voltaze na 3.75 GHz i sa dobrim zračnim hlađenjem moze šljakat fino...:cool:

tihomir 25.04.2005. 19:24

Citiraj:

Originally posted by masni
uzmi prescotta 3.0e, ide bez dizanja voltaze na 3.75 GHz i sa dobrim zračnim hlađenjem moze šljakat fino...:cool:
Koja je tad temperatura naspram Northwooda? (Sa zračnim)

Što je s DFI-jevom pločom 875 Lanparty-kakva je u usporedbi s Abit/Asusom (stabilnost,OC)?

masni 25.04.2005. 20:17

Citiraj:

Koja je tad temperatura naspram Northwooda? (Sa zračnim)

Što je s DFI-jevom pločom 875 Lanparty-kakva je u usporedbi s Abit/Asusom (stabilnost,OC)?

northwood vs. prescott sto se tice temperature je ogromna razlika...moj 2.4c na 3.4GHz full load sa vodenim nije iso preko 47 stupnjeva (ako se dobro sjecam), a prescott sad na 3.75GHz full load radi na 55-57 stupnjeva...

a sto se tice zracnog hlađenja, ako je jako dobro (recimo neki Thermalright pasivac sa heatpipeovima i dobar 92mm vent gore), onda ti i nece biti velike razlike između vodenog i zračnog...(ovo je usporedba sa mystijevim vodenim, neko bolje vodeno ipak daje bolje rezultate)...

mislim da dfi nema šanse protiv abita/asusa...ipak su najbolji overclockerski rezultati napravljeni upravo na asus p4c800 i abit ic7 matičnim pločama...

tihomir 25.04.2005. 21:05

Šta je sa hlanjakom na northbidgeovima Intelovih čipseta? Može li se na njih montirati plavi Zalman jer imaju kukice a ne rupe?

Kakav bi izbor bila P4P800 Deluxe(865PE)?

masni 26.04.2005. 00:19

nemas potrebe hladiti NB na intelu...mislim da je onaj sivi (na -E verziji, crni) pasivac dovoljan...nema tu previše zagrijavanja, iako sam si ja stavio mali vent od r9800 se tek toliko da mi malo puše po njemu:D ...

meni temp ne prelazi 35 stupnjeva u full loadu...

asus p4p800 dlx je odlična ploča, gotovo identična kao i p4c800, ako budeš uzimao, probaj nabaviti -E verziju...:D

e, da, pitaj vga killera, on ima p4p800 dlx -E...:beer:

vga killer 26.04.2005. 20:33

Citiraj:

Kakav bi izbor bila P4P800 Deluxe(865PE)?
Odlična matična, stabilna, super za OC itd. itd.. Nema nikakve primjedbe za nju.

Za proc ti je najbolje uzet 3.0 Prescotta ak imaš dobro hlađenje ili 2.4C.

Za memu je važnu da ide na što veći takt jer latencije nemaju nikakve veze ( razlika između 2-2-2-5 na 400 i 3-4-4-8 su 80 MB/s u čitanju u Everestu)

DFI nemoj ni pod razno uzimat jer su im ploče za Intel laganini bljuv.

Ona IC7 s newsa ti je s aukcije u HgŠrotu.

Drugi cooler na NB ti nije potreban.

I da ti odgovorim na pitanje - P4P800E-Deluxe ima giga LAN.

Ak te još kaj zanima samo pitaj.

My 50 cent :beer:

tihomir 26.04.2005. 21:43

VGA, pa jel nije bolje uzet 3.0C nego 2.4C jer ima veći množitelj,pa ti je za veću frekvenciju potrebna manja frekvencija memorije?

I jel i kod Intela bitno da su brzine sabirnice meme i proca sinkrone?

Jel tvoja ploča ima Intelovu CSA mrežu ili neku drugu?

vga killer 26.04.2005. 23:11

P4 je najvažnije što veća brzina memorije, odnosno FSB-a tako da je za to 2.4C idealan izbor iako bi ja uzeo radije 3.0E jer se bolji rezultati dobivaju s Prescottom na istoj frekvenciji nego s Northwoodom.

Memorija ti ne treba biti sinkrona s procom.

Za mrežu ovako piše u Device Manageru:
Marvell Yukon 88E8001 Gigabit Ethernet Adapter PCI

RAK 26.04.2005. 23:45

Citiraj:

Originally posted by vga killer

Za mrežu ovako piše u Device Manageru:
Marvell Yukon 88E8001 Gigabit Ethernet Adapter PCI

Ukratko shit koji je poznat kao onaj koji radi probleme. Osobito ako ga clockaš. Iako mi nije poznato zašto ali gubi DHCP i jednostavno ispada. Posebno je poznat po rušenju cijele mreže. E tu MasterX i BD mogu nešto reći. Osobito BD.

Ajmo dalje.

Nortbridge kod Intela se pozamašno grije. Sami pasivac nije dovoljno. Mora biti dobro prozračen. Nekada je dovoljan dobar ventilator usmjeren u njega ili dobro prozračena kanta. To važi za vodena hlađenja. Za zračno će sam vent od CPU coolera davati dovoljno zraka na njega. Dakle nije ga problem hladiti ali ga treba hladiti.

i865PE je odličan chipset. Gotovo da je izgubio one zaostatke iza i875 ali je ovaj potonji i dalje bolji za OC. Dodatni plus za i875 je integrirani SATA RAID kontroler koji ima podršku za NCQ, a to je barem meni presudno.

Najbolje ploče za OC su ABIT IC7 i Epox 4PDA5+.

Prescott se jako grije. Vrlo jako. Može se ohladiti ali se jako grije. Grije se i cijeli sistem zbog njega. Ako možeš nabaviti Northwooda, nabavi. Zato je 2.4C dobar izbor. I zato što ti to moj sig kaže. Ja ne moram dalje pisati.

Dodatni benefit Intela je što te boli đon za latencije. Tako će GEIL Value raditi sasvim lijepo. Opet pogled na sig. Rade GEIL, Kingmax HC500 i ADATA CL2.5. Imao sam i kombinaciju GAIL, Kingmax, ADATA (512 stick) i Corsair i tako imao 2 Gb.

IceFisherman 26.04.2005. 23:46

kak to da kod Intela moreju biti cim vece latencije a kod AMD-a cim manje

prema tome ja svoju memoriju morem deti na 3-8-4-4 pa bi s tim mogel dobiti jos koji mhz vise kod clockanja or what ?

RAK 27.04.2005. 00:05

Poprilici. Latencije nemaju prevelikog utjecaja kod Intela. Biti će malo sporije u odnosu na agresivu ali zanemarivo. Još koji MHz u clocku i višestruko si nadoknadio izgubljeno.

vga killer 27.04.2005. 00:18

@ Ice - napisao sam ti razliku na 400 između 2-2-2-5 i 3-4-4-8 --> 80MB/s u Everestu, što znači ništa. Samo prei po MHz-ima i zajebi latencije. Nek se AMD-ovci brinu oko toga. :D

Tumor 27.04.2005. 11:46

Citiraj:

Originally posted by RAK Nortbridge kod Intela se pozamašno grije. Sami pasivac nije dovoljno. Mora biti dobro prozračen. Nekada je dovoljan dobar ventilator usmjeren u njega ili dobro prozračena kanta.
Meni je na Abit IS7-E prozujao ventilator na NB. Iskljucio sam ga i sada je gore samo onaj pasivac sto s ventilatorom dodje. Sada je sve na defaultu, ali je normalno radilo i na naclockanom procesoru.
Doduse kod mene se nalazi u odlicno ventiliranom kucistu (Stacker), a jedan bocni 80mm Papst upuhuje direktno zrak prema NB i grafickoj. Ne znam kako bi se ponasalo u nekom nedovoljno prozracenom kucistu.

Sto se tice memorije mislim da je dovoljno uzeti bilo koju DDR500 memoriju. Intel bas i nije pretjerano izborljiv po pitanju memorije, pa meni cak i ozloglaseni Kingmax HC (zeleni) radi na DDR400 sa 2-3-3-7 latencijama i PAT ukljucen na F1 postavkama. S istim postavkama radi i na DDR432 (FSB216) bez problema, a nisam isprobavao koji bi mu s tim postavkama bio maximum. Do kojeg bi opcenito max. FSB-a isao ne znam jer procesor nece preko 240, a ploca nema za taj PSB veci omjer od 1:1

Sto se tice procesora mislim da ces novog Northwooda tesko naci, pa ces vjerovatno morati ici il na Prescotta ili na polovnog Northwooda

Sto se tice latencija ima negdje tu na Intel podforumu (mislim da je topis vezan za P4 3.46EE FSB 1066) rezultati testa koji sam radio na WET-u (Q3 engine). Razlika u prosjecnom FPS-u je bila oko 3FPS-a (cca. 82 naspram cca.85) u korist 2-3-3-x vs. 3-4-4-8 latencija. Dakle potpuno zanemarivo...

Lesa 27.04.2005. 12:50

mislim da u Kingu još uvijek imaju Northwooda 2.8 s 533 i s 800 FSB-om..

Zond 27.04.2005. 13:18

kakva je P4P800-E Dlx u odnosu na P4C800-E Dlx po pitanju voltazi, pati li od variranja kao veliki brat i je li potreban vdroop mod za stabilan overclock?

masni 27.04.2005. 14:23

Citiraj:

Originally posted by Zond
kakva je P4P800-E Dlx u odnosu na P4C800-E Dlx po pitanju voltazi, pati li od variranja kao veliki brat i je li potreban vdroop mod za stabilan overclock?
svakoj ploči za intel za bilo kakav jači oc treba vdroop mod...jedino mozda abit ic7 moze izgurati taj pad voltaze, za asusa znam da nemre (vga killer, Lord Clockan, ja...)...a ostale ploče nemaju šanse...

jedino mozda ona epox-ica koju je spomenuo rak, ali to ne bih znao iz prve ruke...:cool:

illusion 27.04.2005. 15:11

ja mogu reci iz prve ruke da je P4C800 Deluxe jako dobra ploca iako sam presao na AMD64 (jer sam imao para), ploca ima sve sto trebas :D

ako te jos zanima na prodaju je, a sto se tice cijene to znas, pricali smo neki dan

logout 27.04.2005. 22:26

Citiraj:

Originally posted by IceFisherman
kak to da kod Intela moreju biti cim vece latencije a kod AMD-a cim manje
Pa nije istina da Intel traži veće latencije, i kod njega je bolje da su one manje, ali je to kod njega manje važno jer on ne prima informacije iz memorije direktno nego preko northbrigea, a osim toga ima i po 1 MB l2 cachea.(l2 je sporiji od l1 kojeg on ima čini mi se 16 KB)

AMD prima informacije direktno iz memorije( nema northbridga, nego integrirani memorijski kontroler) i trebaju mu što niže latencije da bi brže do njih došao. Kod njega se obavlja i brža izmjena između l2 i l1 cachea (svi imaju po 128 KB l1, l2 Winchesteri i Venice, te barton po 512 KB, Clawhammer, Sandiego po 1 MB).

tihomir 28.04.2005. 09:38

Šta je Vdroop?

LorD ClockaN 28.04.2005. 10:26

Citiraj:

Originally posted by masni
svakoj ploči za intel za bilo kakav jači oc treba vdroop mod...jedino mozda abit ic7 moze izgurati taj pad voltaze, za asusa znam da nemre (vga killer, Lord Clockan, ja...)...a ostale ploče nemaju šanse...

jedino mozda ona epox-ica koju je spomenuo rak, ali to ne bih znao iz prve ruke...:cool:

Baš sam ja to htio napisati

Ne postoji ploča za Intel (478) koja ne DROOP-a
Droop je "sindrom" koji se dešava pri OCu CPUa. Padne voltaža CPUa pri velikom OCu i opterečenju.
VDroop mod to popravlja.

Ja bi se odlučio za 775 socket, ali koju ploču ili koji CPU, to ne znam...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:51.