![]() |
(riješeno) Otišla matična, procesor ili nešto deseto?
LP
Imam jedan upit za sve hardver znalce.Naime,upalim pc...ali nema slike..neide u bios ....,jednostavno je crni ekran.Prilikom paljenja pc-a onako tu i tamo se na pocetku znade cuti neki glasni "snazni" zvuk koji traje oko 5 sec.Inace,ovo mi je ovako zadnjih tjedan dana.Sad prije par dana isto je bio ovaj problem,no upalio se pc nakon 30 - 40 pokusaja.I radio je,ali uvijek kad sam ga ugasio opet je bio isti problem sa paljenjem.I kad san ga palio ponekad se je znao sam ugasiti/pa upaliti. Mislim da nije do grafulje,ramova,harda,a ni do napajanja.Isprobao sam bratovo napajanje na svome kompu i sve je isto..crni ekran,cuje se glasni prizvuk ponekad prilikom paljenja,,itd.Isprobao sam svoj hard na njegovom pc-u i radi.Isprobao sam njegovu graficku na mome pc-u i sve je isto.Od 3 rama koje imam,probao sam stavljat svakog posebno. Mene zanima,na sto vam ovo smrdi ? Mozda neki utor na maticnoj ? A bi li sumnjivac mogao biti procesor,s obzirom na simptome koje sam naveo? p.s. onaj snazni prizvuk o kojemu sam govorio nije bip-bip zvuk nego onako kao da jako jako puse ventilator...e tako nekakav zvuk thx |
ako ti vrti vent na grafi i na cpu,a da su ti pritom i rami uredu,onda je maticna crkla po mome misljenju posto sam imo skoro indenticnu situaciju,jer je crko kod mene pci-expres utor
|
Citiraj:
vrte se svi ventovi,ramovi su ok ...ne moze biti proc ? znaci ako je otisao taj utor treba mi nova maticna ? |
moze bit proc takoder,tj.zavisi kakav beep cujes.Al da budes 100% siguran probaj od frenda uzet proc i vidjet dal onda radi.Ako ni tada,jako su velike sanse da je maticna otisla
|
Citiraj:
uopće nije beep..nego bas na podrucju graficke se cuje taj zvuk koji je zvuk snaznog puhanja venta .....i traje par sec prilikom paljenja .. mozda i jeste utor :chears: |
Izvadi sve van kucista i spoji plocu + procesor + keksic rama, i ubodi neki PCI grafu cisto da vidis..
|
Otišla ploča u vječna lovišta. Ako ima garanciju, nosi na reklamaciju. Ako nema, nabavi novu/polovnu na tržnici. Ovako nešto će ti biti sasvim dovoljno.
|
Citiraj:
|
da ti je proc riknuo nebi ti komp nikako radio. ploca je u pitanju 99%
|
Probaj ti drugo napajanje najprije. Imao sam takvih slučajeva više, ventovi vrte, diskovi vrte, svi naponi ok po voltmetru a komp ne daje znakove zivota. Bilo je napajanje u pitanju uvijek.
|
Ja sam već zaboravio kako se manifestira strgani procesor...ako se dobro sjećam, sve se upali, ali nema beepa i slike.
|
Tak se komp ponasa i kada je ploča mrtva, bar bi ti to trebao znati ;)
|
Citiraj:
inace kad je proc mrtav isti su znakovi kao i sa plocom ako se nevaram |
Kad proc vrisne, ploča beepa. Kad ploča vrisne, nema beepova.
|
Citiraj:
nema nazalost univerzalnog rjesenja za koje se moze reci 100% - e to ti je otislo. jedina metoda provjeravanja je da stavis drugo ispravno, ono na koje prvo mislis da radi probleme (najcesce maticna / napajanje / ram / graficka). |
Kolko sam ja shvatio nije jeriječ o"beep" nego o glasnijem okretanju ventilatoru grafičke kartice, imao sam isti problem na jednom računalu i otišla je grafička kartica, probaj stavit drugu grafičku, ili svoju probaj kod nekog kod kog komp radi, ako gravička radi problem ti je do matične ploče, nebi rekao da je do procesora!
|
Citiraj:
da,otprilike taj zvuk...samo nisam 100 % siguran da je na podrucju graficke,,onako na prvu mislim da jest,,, nego,kad sam zapoceo ovaj topic par sati kasnije se je upalio PC nakon nekih 50 - 60 pokusaja...Danas je nestala struja i opet je isti problem s tim.Sad pisem sa sestrinog lapa . :D Znaci po ovome sto sam napisao,sto bi moglo biti,znaci jednom kad se upali radi normalno bez beda..mogu racunalo i restartirati i sve..samo ne smijem ugasiti ponovno,... :chears: kratki spoj ? -_- |
Citiraj:
|
Citiraj:
ramove sam probavao 1 po 1,probao sam burazovo napajanje,i hard i njegovu graficku i sve je bilo isto. jedino nisam proc dirao ,,a sad neznam da li bi uopce radio PC ako bi bilo do proca.Jer nakon sto sam ga upalio radio je par dana normalno. a ovo s plocom i kontaktom ...hmm,neznam kako da to provjerim xd maticna mi je u potpisu ako ista pomaze .. a bi li uopce radio komp ako maticna ne radi ?meni je ovo pocelo smrditi na kratki spoj (ako je to uopce moguce) |
Citiraj:
|
@ ludiboris
Ne znam kak se nitko nije sjetio pitat, koje si napajanje (burazovo) koristio? Model i snaga? |
Citiraj:
neko Modecom napajanje of 350W |
Super, s tim se vraćamo na početak. Moguće da taj Modecom nije dovoljno jak ni da pokrene sistem, a s druge strane Tagan slovi kao nepouzdano napajanje. Nije bitno to kaj kresne.
Nabavi minimalno 350W Fortron/Chieftec za probu. |
99% ti nije ništa s kompom, meni se isto dešavalo do maloprije..
Rastavi sve, očisti kontakte s gumicom, ponovo pažljivo sve spoji, pogledaj da ti slučajno nije uštekan 12V konektor u EZ-PLUG (za SLI), ako je (a imaš jednu grafu) vadi ga van, to more destabilizirat napone (nekad radi nekad ne, ako je bespotrebno uštekan) |
Citiraj:
provjerio sam ovo za 12v konektor..nije ustekan u EZ-PLUG. ne kuzim te bas ovo za gumice :D btw,evo uploadao sam kratki video na youtube.Snimio sam video sa samsung digitalnim fotoaparatom iskljucivo radi zvuka.Pa mozes provjeriti ako je i kod tebe bio tocno taj zvuk.:chears: link: http://www.youtube.com/watch?v=wg4n_vO8S-M |
Citiraj:
Probaj sve rastavit, odspoji s matične šta se da, vadi procesor, propuši sve konektore, a bakrene vodove na grafičkoj (PCI-E), RAM-u i ostalim elementima šta imaš prijeđi gumicom za brisanje i onda puhanjem očisti ostatke gumice ako ih bude. ;) |
slušaj logiciusa, ja sam imao isti problem i uspio sam sredit tako da sam malo počistio kontakte sve, znači napajanje utori svi pogotovo pripazi na ram i grafičku jer najćešće stvaraju probleme. Sretno!
|
A u kakvom su ti stanju kondezatori na matičnoj ploči? Provjeri dali imaš napuhanih/iscurenih kondenzatora, imao sam dosta slučajeva da je komp upalio tek nakon 20 pokušaja, a kad je upalio radio je normalno sve do gašenja i sljedećeg paljenja. Možda je i to kod tebe slučaj ... Uglavom ako je u tome problem, riješenje je zamjena ploče drugom.
|
Pročitao sam cijeli thread, ali nemoj zamjerit ako mi je promaklo... Jesi probao resetirat CMOS?
|
Citiraj:
to sto si spomenuo nikad nisam radio .....vjerujem da ima po googlu tutoriala pa cu provjeriti... mislio sam sutra odfurati komp na analizu u lokalnu informaticku trgovinu.. ti vjerujes da bi sve to uzrokovao sami cmos ? a ovi koji se bave popravcima pc-ova,oni to lako detektiraju ako je problem samo u "necistoci" pojedinih dijelova na maticnoj ploci,ili je to teze detektirai (proevima).... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:11. |