PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Problem pri paljenju ( clicking sound) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=195602)

JuiceBox 15.08.2010. 10:23

Problem pri paljenju ( clicking sound)

Evo ovako, konfa je iz "moj komp". KAd upalim komp, sve se normalno zavrti lampice zasvijetle ( maticna. grafika..) i tako jednu sekundu ( ali se komp ne gasi , znaci sve se i dalje vrti) i onda opet click i opet se grafa kao malo jace zavrti i opet zasvjetle lampice i tako 3 puta.Stroj je stabilan 14h prime, grafa je ispravna vrtio sam i 3d i igrao metro 2033 , hard sam sa HD tune testirao , ali me zanima zasto se komp 3 puta pali? :chears:

EDIT : kad je sve na defaultu , nema klikanja sve se dize iz prve, kad je naklokano, cuje se taj click i 3 put zasvjetle lampice od regulacije napona na grafici.Jel moguce da je napajanje preslabo za takve klokove ili je jednostavno ploca "slaba za takav "OC" ? napominjem da je stroj stabilan 14 small fft , 4 h blenda, memorija sat vremena na memtestu i 3 dmark parputa odvrtio:chears:

sinisa1989 15.08.2010. 10:50

Ja sam imao nešto slično. Meni se nije čulo klikanje već mi je POST trajao triput dulje nego obično. Komp je isto bio stabilan, ali sam dao procu 0.125 V napona i "problem" je nestao.

JuiceBox 15.08.2010. 10:57

Probano i ista stvar, mislim ako to ploca mora raditi nek radi samo me strah da mi ne sjebe proc ili grafu :/.Sta mislite o napajanju ?

sinisa1989 15.08.2010. 11:15

Mislim da bi to napajanje trebal gurat.

coconut 15.08.2010. 11:30

Uzmi Hiren's i testiraj hard alatom proizvođača.

[GOW]Nec 15.08.2010. 11:41

Pa nemaš ti baš neke šrot komponente u kompu pa da bi se morao brinuti, barem ne zbog toga. Ne mogu pomoći oko clockanja, jer se time ne bavim (čitaj: ne vidim svrhu istoga).
Moguće da nisi nešto dobro podesio, mogu ti pomoći iskusniji overclockeri ako si nešto fulao.
Ako na defaultu radi normalno, zašto ga ne ostaviš tako?

JuiceBox 15.08.2010. 11:50

Evo izvadio sam bateriju van i rastavio cijeli komp i oso kod lege na rucak.Kad se vratim , sastavit cu ga i pogl jel i dalje to radi.Ako radi, onda je ploca, samo me zanima zasto to radi :) .

@Coconut
Hard cu istestirati,vec jesam sa HDtune al probat cu i s ovim (al ne kuzim kako moze bit hard, kad se pali normalno ako nije klokano nista.)

D1viry 15.08.2010. 12:37

Imao sam isti problem na neclockanom kompu. Čak mi je znao haltat boot s porukom da nije uspjelo clockanje pa da učitam default postavke u biosu, a ja nisam apsolutno ništa dirao. Nekad se čulo klikanje i to čak i u radu. Na kraju sam došao do krivca, bio je to hdd. Samo jedna particija neispravna i nisam mogao popraviti, prevrtio sam sve alate u hirenu. Maknuo disk i sve 5.
Probaj ghostat sistemski particiju na
drugi disk i onda ga testirat uz OC, pa vidi kako se pali. Mislim da ni jedna druga komponenta ne klika nakon što upališ komp, osim ako imaš stari modem pa on kliknete bezveze, čisto sumnjam ali moguće je.

Overclock 15.08.2010. 13:10

Skini everest ultimate i gledaj kaj se desava sa voltazama (idle i load), da li mozda koja jace varira.

Slicna stvar (restiranje kod samog paljenja) se desavala meni kad mi je krepalo aopenovo napajanje, napon 3.3v i 5v vodova je variral daleko izvan svih normalnih granica, nazalost to sam skuzil tek kad je HDD prdnul.

JuiceBox 15.08.2010. 13:36

Napon na 3.3 je oko 3.31-3-33 a na 5 V je 5.05.Evo probao sam i s drugim BIOS-om ista stvar :/ , nemam prazan cd da izvrtim Hirens , budem sutra , nadam se da nece nis crknit do tad.

JuiceBox 15.08.2010. 14:11

EDIT :http://www.pohrani.com/f/f/Hj/3VQAzqKk/hdd-.jpg

Jel to meni hard odapinje il mi se cini ?

Edit : nije hard, probao sam butat bez harda i isto 3 put buta, al nije da se resetira, sve se vrti i svijetli i onda se cuje clik i grafa se jace zavrti i tak 3 put i onda ude normalno, a kad nije klokano, onda sve super radi.

Overclock 15.08.2010. 15:22

Probaj stavit grafu u drugi slot ili probat drugu grafu.

Btw, si dizao pci-e freq? probaj nju s auto ili na kojoj vec je, stavit na 100mhz.

To bi trebalo elminirat grafu kao problem pa trazit dalje.

JuiceBox 15.08.2010. 15:36

PCI je dignut na 100ku , u drugom slotu se isto dogada.Vidjet cu jel netko tu iz OS ima napajanje jace od 450w i PCI grafu da mi posudi samo da upogonim komp da vidim jel do toga.

JuiceBox 15.08.2010. 18:02

I skuzio sam da je kod restarta sve oke, samo kod prvog paljenja se to događa :/

Ivo_Strojnica 15.08.2010. 20:03

To ti je Gigabyte ploča. Već sam to nekom liku rekao pa su me napali da ne volim taj brand, ali to se i meni događalo sa gigabyte-om. Na jednoj sam to rješija biosom (p45 ud3r), a druga još dan danas to radi, već 3 godine (p31). Mislim da se tu nemaš oko ničega zabrinjavati.

JuiceBox 15.08.2010. 20:33

Ali zasto to ne radi na stocku nego samo kod OC-a , btw ovaj lik ima isti problem ali nema giga maticnu :

http://forums.amd.com/game/messagevi...hreadid=107917

I neznaju sto se dogada :S

[GOW]Nec 15.08.2010. 22:13

Jedino što tvoj i komp od tog tipa imaju isto je model grafičke...

JuiceBox 15.08.2010. 22:32

Ali ima identican problem i isto mu se samo kod OC-a to dogada .

Ivo_Strojnica 16.08.2010. 12:52

Onda se ispričavam, no samo kažem kako je meni bilo.
Pokušaj kontaktirati Gigabyte sa tim problemom, možda ti pošalju neki beta bios koji možeš isprobati.

JuiceBox 16.08.2010. 15:53

Evo sto su mi odgovorili na atijevom forumu :

"PSU 99.999% sure of it .. If it's doing that from a cold boot, it's needing to charge the capacitors up fully before it'll do anything .. swap it out for a GOOD brand PSU, it's on its way out from age / over use / overstressing etc .. it's just gotten old and it's time for a new one by the sounds of things ..."

Jaye 16.08.2010. 16:23

Jel imaš prvu generaciju tog Bluestorma? Ako da, to napajanje je dosta slabašano....na 12V railu daje (ako me sjećanje dobro služi) ~250W, što je užas...

Ako možeš, posudi od nekoga jače napajanje, pa probaj...

JuiceBox 16.08.2010. 16:52

Probat cu, samo da nadjem iz os nekog da hoce posudit neko napajanje.

RobCo PIP-Boy 19.08.2010. 00:04

hmm, meni se jednom čulo klikanje iz matične kad sam pretjerao sa overclockom northbridga....skoro sam ga i pregorio zapravo...

JuiceBox 19.08.2010. 22:26

Evo ovako, prvo da se zahvalim clanu Lewis na posudenom napajanju i grafickoj kartici kao i na gostoprimstvu :chears: .Covjek je render slave rastavio da bi meni posudio napajanje kao i grafiku. Znaci promjenili smo i napajanje i grafiku i klikanje se nastavilo bez obzira tako da je jedini krivac ploca, e sad dali ona mora klikat na overkloku ( neki nacin zastite) ili nemora, stvarno neznam ali ona je ta zbog koje se to dogada.

Lewis 19.08.2010. 22:58

Nema problem kolega, bitno da smo oklonili mogucnost da je do napajanje p anemora skupovat drugo :).

Znaci spajali smo Silverstone 750W i Nvidiu 8800GTX i ista stvar se dogadja na 4GHZ overclocku (ne pali se iz prve nego par puta beepne pa onda krene vrtit graficku/pusti sliku). Na default voltazi pali iz prve. Stvanro nisam imao takav slucaj do sad i nemam blage sto moze biti osim ploce ali cudno je sto ploca radi OK na default clocku tako da je to sve u kompletu cudno - GEMLINI :).

BojanZD 19.08.2010. 22:59

Daj,kupi si asus ploču... to je kao vw golf, nepoderivo..buahaaa...
Haj,malo smijeha kad je prognoza crna..

domy_os 19.08.2010. 23:36

Nažalost, Asus je jednako "smeće" kao i Gigabyte...

Xulos, jesi li gledao taktove kad se ploča podigne nakon tog trećeg boota? Je li vratila sve na default ili je ostao podignut?

Lewis 19.08.2010. 23:40

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1712401)
Nažalost, Asus je jednako "smeće" kao i Gigabyte...

Xulos, jesi li gledao taktove kad se ploča podigne nakon tog trećeg boota? Je li vratila sve na default ili je ostao podignut?

Taktovi su OK, komp radi stabilno na 4GHz (ne vrati se na default) ali jednostanvo nece da se upali iz prve kad je clockan :(

domy_os 19.08.2010. 23:43

Valjda se onda radi o nekakvom pre-POST testiranju koji je prisutan kod još dosta ploča...

Lewis 19.08.2010. 23:46

Da, i ja sam reko da jedino ako ploca ima neki self-check ili slicno da provjeri sve voltaze kad su settingsi na manual pa tek onda "pusti" struju na komponente.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:37.