![]() |
Stara socket 478 konfiguracija ne pali
dakle, nakon gotovo 2 godine što nisam pogledao stari komp zbog problema kojeg ću opisati, odlučio sam zatražit eventualnu pomoć ovdje.
da prvo razjasnim, da konfiguracija je stara krama ^^ ( Intel Pentium 4, Geforce fx 5900 128 MB, 1.5 GB(2x256+2x500) DDR400, napajanje Codegen 400 W, matična Intel socket 478, HDD Maxtor 128 GB) a problem je ovakav : prilikom paljenja se ne pokazuju znakovi nekog života, ventovi se upale osim jednog sitnog koji je spojen direktno na matičnu a slike na ekranu nema niti se išta pokazuje, cd drive nije moguće otvoriti . Jedino rješenje je hard shutdown. http://www.pcplay.hr/forum/images/smilies/icon_sad.gif Probao sam također i s drugim napajanjem da odmah eliminiram taj problem. Znam da možda zvučim očajno, ali taj komp da ga uspijem ponovno osposobit ionako bi služio sestri za Facebook i neke njezine pizdarije koje ne zahtjevaju nikakvu specijalnu snagu kao i prije tako da sam odlučan u namjeri da opet proradi. Bio bih zahvalan ako biste mi mogli ikako pomoći , dati neki prijedlog ili natuknuti što mi je činiti http://www.pcplay.hr/forum/images/sm...ata_PDT_18.gif |
Ako ništa ne pišti, vjerojatno ploča, a možda i/ili proc. Bilo bi dobro kad bi to mogao provjerit. Uglavnom, iskopčaj iz ploče sve osim napajanja, znači i ram i grafu i svo kablovinje. Ako i onda ne pišti, sigurno su ili ploča ili proc.
|
probano, razlike nema :(
|
Skoro sigurno je u pitanju ploča-znam jer sam i sam imao gotovo identičan slučaj. Procesor je vjerojatno u redu. Idealno bi bilo nabaviti (posuditi) odgovarajuću zamjensku ploču i isprobati rade li sve ostale komponente. Ako to nije moguće, ja bih riskirao i potražio na forumu drugu ploču - može se naći za stotinjak kuna, ponekad i manje. Konfiguracija nije toliko loša da se ne bi isplatilo uložiti toliko u nju...
|
upravo to, konfiguracija se može još sasvim dobro iskoristiti i spreman sam uložiti još toliko u nju. Vrlo vjerojatno u obzir dolazi samo ova druga opcija a to je kupnja druge ploče.
Možete li mi napisati točno ime ploče koju bih trebao potražiti da ne kupim slučajno nešto krivo ? |
Načelno, odgovarat će s.478 ploča koja podržava procesor, odnosno odgovarajući radni takt (FSB). Većina takvih ploča podržava i DDR Ram i AGP standard za grafičke kartice, pa tu ne bi trebalo biti većih problema, ali svejedno treba provjeriti.
Znači, treba tražiti po tržnici s.478 ploče, a kad naiđe nešto zanimljivo, provjeriti na stranici proizvođača ploče podržava li upravo taj model ploče trenutni procesor, grafiku i RAM. |
Problem sa krepanom memorijom (točnije famozni C1) također dovodi do stanja nepištanja i bez slike na ekranu.
|
probao sam s različitim keksovima rama da otklonim tu mogućnost i razlike nema nažalost
|
Crkla ploča.
|
bi li ova ploča ( http://www.dealtime.com/xPF-Gigabyte...E1000G-ATX-RET) bila adekvatna zamjena ?
|
Bi.. Ta ploča ima jedan od boljih cipseta za 478, 865PE...
Nisi rekao koji cpu imas i koja je bila stara ploča... |
dakle u knjižici s uputstvima je navedeno ovako (konfa je kupljena složena iz vemila prije dosta godina) : procesor Intel Pentium4 2.8 GHz, matična Gigabyte 8IPE100G
ako dobro vidim, to je zapravo isti model kao i ova gore koju sam našao za moguću zamjensku :D |
Da, s identičnom pločom teško možeš pogriješiti :goood:
Sad kad vidim o kojoj se ploči i procesoru radi, definitivno mislim da bi se trebao potruditi oko nabave zamjenske ploče. |
hehe , nažalost jedan korisnik ovdje na tržnici prodaje identičnu ploču ali nažalost samo u skolpu cijele konfiguracije a ne zasebno, morat ću tražit dalje :(
|
samo da nešt razjasnim, dobio sam ponude i naišao na razne s478 ploče ali sa samo 533/400 MHz FSB. Bi li moj procesor radio na takvim pločama budući da po svemu sudeći bio 800 MHz FSB ?
|
Radio bi! ali upola snage, znači radio bi na fsb 533 i radni takt umjesto 2,8 GHz bio bi 1,4 GHz, istu situaciju sam testirao sa procesorom Intel Pentium 4 3,2 GHz fsb 800 Mhz na dvije ploče, sa fsb 533 Mhz i sa fsb 800 Mhz, na fsb 533 Mhz radio je na 1,6 GHz
|
Nemoj valjati bezveze, promijenio sam vrag-zna-koliko 370 i 478 ploča i nema pravila. Procesori novije generacije nekad rade, a nekad ne. Sve ovisi kako je BIOS dotične složen. Najveći problem je to što 800MHz FSB P4 procesori većinom imaju HT i tu nastaje klanje sa starijim pločama i u velikoj većini slučajeva crni ekran.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:16. |