![]() |
Linux kernel - pitanje
Pozdrav. Kakav je to niskolatentni kernel, a kakav realtime kernel?
|
Današnja omladina...heh...
http://www.google.hr/search?q=low+la...ient=firefox-a http://www.google.hr/search?hl=hr&cl...=&oq=&gs_rfai= |
trebo si mu stavit u lmgtfy link :D
|
Da, proguglao sam, ali svejedno ne znam kako iz menuconfiga postaviti niskolatentni kernel niti koja je razlika (ima mnogo podijeljenih misljenja na Guglu) i koje su prednosti i mane niskolatentnog kernela.
|
Citiraj:
|
Ako mi ne zelis dati konkretan odgovor, zasto me zavitlavas?
|
Citiraj:
|
Da, to je bila prvotna ideja, a sto se uopce dobiva takvim kernelom i koje su mane takvog kernela naspram standardnog?
|
Citiraj:
Ukratko - enterprise riješenja profitiraju nad tim. Kućna upotreba ne. Ako želiš bolje performanse na Linux OS-u jer nisi zadovoljan sa sadašnjima, stavi drugo sučelje (Hint: Fluxbox)...:kafa: |
Ma ne, zadovoljan sam, samo trazim nacine da sto bolje optimiziram sustav (Gentoo), a sad trebam iskompajlirati kernel pa sam gledao o tome. Ima li jos nekih metoda?
|
Citiraj:
U manjem dijelu, možeš utjecati npr. izborom filesystema, nekim tweakovima kao npr. tuniranje vm.swappiness parametra ($ sysctl vm.swappiness), up_threshold kod ondemand governora i slično. Ima tona stvari koje se mogu podešavat, a da rezultiraju minimalnim poboljšanjem performansi koje se možda vidi samo u nekakvoj sintetici, pa obično s godinama korištenja splasne i želja za tweakanjem. :) |
Hvala, a u opcijama pri kompajliranju kernela?
|
Citiraj:
Preporučam ti da ovo pročitaš, ako već nisi, a od nekih bitnijih opcija mi pada na pamet da paziš da ti je NO_HZ opcija uključena u configu i ondemand governor defaultni. Nema smisla trošit više struje nego je potrebno, a razlike u performansama su IIRC nikakve odnosno zanemarive. :) |
Hvala na pomoci obojici, idem kompajlirati :D
|
Mozes mi reci samo gdje je NO_HZ opcija u menuconfigu? Ne mogu ju nigdje naci...
EDIT: Evo, nasao, to je Tickless System (Dynamic Ticks) opcija? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:32. |