PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   igra radi ubrzano (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=189240)

sas031 23.05.2010. 12:19

igra radi ubrzano

Igra trackmania nations forever mi radi brze nego sto je normalno. Trackmaniju igram vec duze od 2 god online i nisam imao nikakvih problema osim laga, dok pre par meseci nije pocela da radi ubrzano i offline i online. Pokusavao sam svasta, instalirao sam razne drivere za graficku, instalirao sam najnoviji directx(ako je to uopste bitno), juce sam i reinstalirao windows i igra i dalje radi isto.Mislim da problem moze da bude u procesoru .Procesor nisam overclockovo.
imam slican problem ovom http://www.sk.rs/forum/archive/index.php/t-4291.html
I ja kad pogledam sat par sekundi prodje ubrzano i onda uspori 1-2 sekunde tako da mi se nikad ne desi da mi sat zuri npr. 5 min(uvek stoji tacno vreme, al sekunde ne prolaze kako bi trebalo)
Ako neko ima predstavu o cemu moze da se radi neka napise, pomoc bi mi dosta znacila.

Gorstak 23.05.2010. 12:29

hmm, pa za pocetak bih preporucio nadogradnju biosa na maticnoj, a ako to ne uspije, postoji program moslo koji je bas za to namijenjen.

asdf123 23.05.2010. 13:14

Probaj nabaviti neku grafu koja bi mogla pokrenuti tu tvoju igru.. i probaj igrati .. i vidi dal još taj problem bude prisutan! ako bude onoda nije do grafe!
odnosno ako nije do grafe, onda je do proca a to ili zbog temperature ili zbog matične koja neda procesoru da radi normalno

John Creasy 23.05.2010. 13:18

Nemaš ispunjen moj komp opciju, ali sudeći po tvom problemu, vjerojatno imaš AMD dual core.. Oni su prije znali praviti takve probleme.. Ako imaš dualca, probaj stavit AMD dual core optimizer.. Ili ako to nepomogne, kad uđeš u igru, stisni alt+tab da te baci na desktop, otvori task manager, pronađi trackmaniu u procesima, desni klik na nju, set affinity i isključi drugu jezgru

link za amd optimizer:
http://support.amd.com/us/Pages/dyna...ID=153&lang=us

edit: ups, sad tek skužio da ti sat ide ubrzano u winsima, onda ovo moje možda nije rješenje, ali probaj za svaki slučaj, nemože naštetit :)

sas031 23.05.2010. 14:33

zaboravio sam da napisem:
cpu: inter c2d 2.0 Ghz e4400
gpu: geforce 9600 gt 512mb
probao sam i sa tim moslo programom al nesto ne radi, mozda ne podrzava xp
imam stariju graficku geforce 7300 gt pa cu probati sa njom, mada ne bi trebalo da je problem u grafickoj
Mislim da mi je i temperatura procesora i graficke ok, ide od 40-50c

wireless_os 23.05.2010. 14:42

Cekaj da vidim jesam dobro shvatio, tebi vrijeme u widowsima ne ide dobro? Znaci sat ti zuri, tj sekunde?

sas031 23.05.2010. 14:49

da al ne zuri sve vreme nego ide npr. 3 sekunde ubrzano pa onda 1 zakuje i tako se izjednaci vreme pa mi sat nikad ne brza u odnosu na pravo vreme

wireless_os 23.05.2010. 14:56

Aha.... pa ovako,ima vise stvari koje mozes pokusati. Prvo da eliminiras problem windowsa, bilo bi dobro da dignes neku live ubuntu pa da vidis kako se vrijeme tamo ponasa. Ukoliko i tamo imas istu pojavu onda sigurno nije stvar softverske prirode (nije vjerojatno ali cisto da probas).
Dalje ako je tako, onda je problem negdje na maticnoj ili u biosu. Prvo probaj loadat default postavke biosa. Inace imas i u biosu sat pa ako je na ploci problem trebao bi ti i tamo sat zuriti.

Zatim, ukoliko se nije zbrckao bios, tada je nesto na ploci neispravno, vrlo vjerojatno CMOS cip. Probaj napraviti clear CMOS (to bi isto bilo indikator da je bios se smrdao nesto). Ako to ne pomogne onda je na ploci nesto otislo,ili CMOS cip ili neki oscilator koji daje takt. To popravljat ne znam da se isplati.

Inace moj brat ima isti problem na jednoms tarom laptpu, njemu je vrijeme znalo brzati tako da su minute isle ko stotinke, pa napred pa natrag i tako. Uglavnom mjenjanje baterije nije pomogli,a reset biosa na toj ploci nisam mogao napraviti jer ploca nema jumper za to(lap star skoro 10 god).

sas031 23.05.2010. 15:22

To ubrzanje sata koje imam je jedva primetno, sekunde ne idu nesto mnogo brze nego sto je normalno al moze se primetiti da svaka 4-5 sekunda malo zakuje. Sad sam pogledao sat u biosu i radi normalno, nigde nema prekida nikakvih. Vratio sam podesavanja na default al to nije resilo problem.

asdf123 23.05.2010. 15:23

Jednostavno treba ući u bios i gledati sat tamo!

sat u winsima je onaj iz biosa nijedan drugi. pa ako je u biosu loš onda je loš, a druga stvar ako je windows.. sezonac pa radi na horuk.. to je onda druga stvar
CMOS Chip? koji je to? koji konkretno?
Možda bi zamjena kvarca pomogla. kupi se novi za par kuna i zamjeni.

Sat.. otvori bios i gledaj istovremeno na to i na teletekst. i za 5 min pogledaj opet i usporedi ima li razlike?

wireless_os 23.05.2010. 16:02

Pa nije bitno koji je konkretno, bitno je sta radi, pa ukoliko iz nekog razloga nije ispravan sto moze poremetiti.

Evo jedan c/p

"CMOS chips pass information to the BIOS (Basic Input/Output System) when the computer is turned on (called bootup). CMOS stores information such as boot order (the order the computer looks for information, such as A drive first, C drive second, and so on), real-time system clock, calendar settings, hardware passwords, hard drive configuration settings, and the installed memory (RAM). Essentially the CMOS chip stores data for the BIOS so that a computer can boot up properly. "

Eto, uglavnom napravi ovo sto je kolega isto rekao,prati sat u biosu, to ti je najlakse. Ak ne ide kako treba onda je vjerojatno oscilator otisao. E sad gdje se nalazi na tvojoj ploci ne znam....trazi malo po netu vjerojatno ces naci. Istina nije skup i mogao bi se zamijeniti ukoliko imas nesto vjestine i opremu za to (lemilica itd).

sas031 23.05.2010. 16:22

Vec sam napisao za sat u biosu: radi normalno, nigde nema prekida nikakvih.
Pratio sam vreme u odnosu na stopericu na telefonu i isto je, radi kako treba

Gorstak 23.05.2010. 16:37

ako ti je bios ok, onda ti nesto softverski hebe vrijeme u windozama....virus, ili nesto...

Burko 23.05.2010. 19:08

malo triki pitanje, ali koje vindovse koristis? da probas sa nekim drugima? prije toga skenirati sa av programom, i malwarebytes-om?

sas031 23.05.2010. 20:49

Imam windows xp sp2
vec sam skeniro sa malwerbytes i nod-om a i reinstaliro sam windows

wireless_os 24.05.2010. 12:18

Mozda neki driveri rade sranje. Ako nije problem napravi ponovo instalaciju winsa ali ovaj puta nista nemoj stavljati gore, nikakve drivere. Onda idi redom i biljezi sto si instalirao tako da ak ti se pojavi da znas u cem je stvar. Ne znam sto drugo da napravis, ja nisam nikad imo ovaj problem pa ti ne mogu bolje savjetovati. A kako mi se cini nije to bas cest slucaj, taj tvoj problem tako da... Ako nemas drugog rjesenja probaj ovo sto sam ti napisao. Ili promjeni windose (ako su pirat) u neku verziju normalnu sa SP3 jer znam da na netu ima svakakvih verzija windowsa.

Eh da, probaj jos napraviti scan kompa sa nekim online AV skenerom, a ova lokalna skeniranja napravi u safe modu. Da li ti se isto dogodi i ak startas winse u safe modu??

BTW, ak ti nisu nuzni windowsi xp na kompu, probaj sa sedmicom.

net 29.05.2010. 21:22

Dali je cijela igra ubrzana, toliko da se nemoze igrat? Ako je probaj stavit preko task menagera da igru izvodi samo je procesor (jezgra). Pokreni igru, otvori task mgr. stavi aff. na jednu jezgru, (ako ne uspori igra, probaj zatvorit i pokrenut ponovno igru).

sas031 03.06.2010. 10:37

Evo isprobao sam sve sto moze da se uradi nista nije pomoglo. Pokusavao sam sa jednim jezgrom, sa jednom ram memoriom pa sa drugom, stavljao drugu graficku, vadio bateriju sa maticne i resetovo bios, kupio novo napajanje (chieftec 500w), formatiro ceo kompjuter (c i d particiju), pokusavao bez ikakvih drivera i nista nije pomoglo. Znaci da je problem u maticnoj ili procesoru al ja bi pre reko da je u maticnoj. Sad razmisljam da kupim neku novu maticnu oko 45-55e pa ako moze neki predlog za ovu moju konfiguraciju(bez integrisane graficke).
Nasao sam ove:
Gigabyte GA-P41-ES3G
ASUS P5KPL SE
MSI P43T-C51
da li ove odgovaraju za moju konfig. i koju bi vi preporucili?

Grimonja 06.06.2010. 11:44

ako bas ides na novu maticnu odi si na http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=7437 malo je skuplja ali definitivno vrijedna toga.... iako bi ja na tvom jestu od nekog posudio MB ili Proc pa prvo testiro....

sas031 06.06.2010. 12:40

Treba mi maticna koja odgovara ovoj mojoj sadasnjoj konfiguraciji, znaci treba mi ddr2 a ne ddr3, a i ta je previs skupa za moj budzet, nemam bas nameru da menjam ostale komponente sad.
Posle svega sto sam isprobao (par puta sam neke stvari i sjebao) smucilo mi se vise da bilo sta pokusavam, kupujem novu maticnu pa sta bude :)

sas031 28.06.2010. 12:54

evo mene opet :)
Izmenjo sam sve sto se izmenjati moze i ostao je samo procesor i izgleda da on pravi problem posto igre i dalje rade ubrzano. E sad nije mi bas jasno kako procesor tu moze da pravi problem, trazio sam svuda po netu i nigde nisam nasao slican problem. Poceo sam da razmisljam o kupovini novig procesora al nisam siguran sta da radim. Da li procesor stvarno moze da pravi ovakve probleme ili je to do necega drugog?

net 28.06.2010. 13:15

Ako ti nije problem probaj stavit razlicite verzije igre (tm)? Dali ti sve rade ubrzano ili samo neke? Koje si operativne sustave probao i verzije drivera?

sas031 28.06.2010. 13:21

Pa ne radi mi samo tm ubrzano nego sve igre, na pes-u 2010 se to mozda najvise primecuje. Koristim XP SP3, a pokusavao sam sa vise razlicitih verzija drivera, nema nikakve razlike.

net 28.06.2010. 20:55

Probaj stavit vistu ili w7 ili neki raniji xp, te najnovije drivere. Mislim da je problem u nekom updateu od windowsa ili dx. Prije toga mozes probat promjenit power profile u Home/Office Desk ili Always ON (control panel/power options/). A mozda pomogne i cista instalacija directx-a.

sas031 29.06.2010. 16:21

Tek sam pre par dana instalirao sp3, pre toga sam koristio sp2 i imao sam isti problem (zbog toga sam i updateovo na sp3). I pre dok mi je sve radilo kako treba koristio sam taj isti windows sa sp2, nikad ga nisam updateovo. Ovo sa power sam vec pokusavao a i windows sam reinstalirao vise puta tako da sam sve drivere kao i directx instalirao ponovo, nista nije pomoglo.

net 30.06.2010. 17:47

Mozes probat ukljucit vsync, ili ako igra dupusta preko konzole limitirat fps(setmaxfps 60). Dali si probao iskljucit speedstep u biosu i one opcije mijenjanja napona.

ezz 30.06.2010. 18:04

ma samo stavi ili compatibility na neki raniji windows, ili stavi da ti se vrti igra sa jednom jezgrom, cesto starije igre znaju zajebavat sa duo procesorima..

sas031 30.06.2010. 19:03

Nemam problem samo u trackmaniji nego u svim igrama.
Probao sam vsync, on sam ogranici na 60fps al meni u svakom slucaju igra radi ubrzano. Cak i ako povecam detalje sve na high igra moze da secka al opet nece da radi normalnom brzinom, ne znam bas kako bi to objasnio :)
Pokusavao sam sa jednim jezgrom.
Skoro sam uzeo novu maticnu i ram tako da ne verujem da je problem u biosu.
Na staroj maticnoj sam pokusavao i sa resetovanjem biosa i vadjenjem baterije(zbog ovog problema sam i kupio novu maticnu i ram).
Nije mi jasno da niko nikad nije imao ovakav problem, znam da problem nije u maticnoj, ramu i napajanju posto sam to kupio novo. Nije problem ni u grafickoj posto imam stariju graficku sa kojom sam probao i isto je. Znaci ostaje samo procesor.
Softverski sam isto sve pokusavao, razne vrste drivera za gpu, formatirao windows par puta pokusavao sa sp2 i sp3. Cak sam i ceo komp formatirao ( sve particije) i nista.
Ne znam vise sta da radim sem da kupim i novi procesor.

nexus-6 30.06.2010. 20:21

Pusti igre, problem prati kroz nepravilan rad sistemskog sata, 99.9% da kad se to unormali i sve ostalo ce ti raditi normalno. Imao sam iste simptome (ubrzan sat, igre, sve...), ali nema veze s tvojim problemom jer se moj elegantno rijesio flashom biosa.
Mislim da si isao mijenjati hardver bez da si eliminirao softver kao izvor problema.

1.) Kad stavis friske Winse (original CD) bez instalacije iceg drugoga (dakle i bez drivera), da li sat radi normalno?
2.) U stvari nije mi jasno da vec do sad, prije mijenjanja tog silnog hardvera, nisi probao staviti Windows 7 ili barem (kako je netko vec predlozio) neku live distribuciju linuxa i provjeriti kako taj sat radi.

sas031 30.06.2010. 23:46

Problem nije u satu, to sam tek shvatio kada sam pogledao sat na drugom kompu, izgleda da mu je normalno da tako radi. On pokazuje tacno vreme al kada gledam sekunde kao da ide 3-4 sekunde brze pa onda jednu uspori da bi izjednacio vreme.

I posle ciste instalacije windowsa bez instaliranja bilo kakvih drivera sat je radio isto.

A to sto se tice windowsa, uvek sam koristio xp sp2 i nisam imao nikakvih problema. Nekako navikao sam na xp i ne bih da ga menjam a i ne vidim kako problem moze da bude windowsu, dosta ljudi i dalje koristi xp pa nemaju ovakve probleme.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:47.