PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   misljenje?-hladenje unutar kucista (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=18622)

MhzPower 14.03.2005. 02:40

misljenje?-hladenje unutar kucista

kak bi to hladilo da unutar kucista postavimo npr 2 hladnjaka po 80mm da samo cirkuliraju zrak,zatvorimo sve otvore kucista, jel ventilator kako udara po zraku tako ga i hladi, posto zrak dok cirkulira hladi se...
dali bi to bilo efikasno..
ako stavimo hladnjak koji samo izvlaci zrak iz kucista svjedno u kuciste ulazi zrak sobne temperature...sta mislite o tome..
bas mi to palo napamet pa da cujem vas..

djuka007 14.03.2005. 03:26

Evo ga mozak:clap:
Razradi ti decace to jos malo bolje mozda ti i uspe
Al gledaj da dobro zatvoris sve otvore na compu:D
Aj uzdravlje:beer:

SlavoS 14.03.2005. 03:28

malo si se posvadio s fizikom.

Srky 14.03.2005. 03:31

Ne bi to tak islo nikako, dobio bi samo kontra efekt.

MhzPower 14.03.2005. 03:45

nisam ni ja bas odusevljen s tom idejom, zapravo mi je totalno smijesna, al cu prije il kasnije svakako isprobat, pa kud puklo da puklo...
nemozes znat dok neisprobas, a tod tad se oko tog moze samo :argue:

SlavoS 14.03.2005. 03:58

jedan probo,... ;)

treba biti inventivan, ali ne po svaku cijenu, to tvoje bi bilo kao da ides hladiti kucu tako da otviris frizider.

BTW niko ti ne brani da probas...

damir1 14.03.2005. 08:08

Ma probaj,i obavezno nam postaj slikice,rezultate itd..: evil :

Bran 14.03.2005. 08:12

Na kakve sve ideje ljudi dolaze. :D

komer 14.03.2005. 17:29

hebo to koa da u pecnicu stavis ventilator koji bi malo hladio.....ne kuzim,ako se proc zagrijava i ostale komponente,ti ventovi b samo usmjeravali topao zrak i tako dok nest nebi se pregrijalo,a opet nemozes ti tako dobro zatvorit kuciste...

Trek 14.03.2005. 17:41

gle ocito nisi bas neki fizicar... vidis djete drago ljudi kad po njima puse ventilator imaju osjecaj da im je hladnije, to je zato sto zrak koj ventilaotr gura skida topli zrak oko nase koze i vlagu to daje privid hladnoce. vidis da bi zrak ohladio nesto on mora odnjet tu toplinu negdje, znaci hladan zrak ulazi u kuciste, grije se i topao izlazi van, to je smisao ventilacije... da nemas ulaza izlaza zraka isti zrak bi non stop zagrijavo i cak bi ako ti unutrasnjost ne stvara preveliku temperaturu to moglo neko vrjeme tak biti...

BrunoZG 14.03.2005. 18:08

bas lijepo receno u par rijeci...

Citiraj:

Originally posted by Trek
gle ocito nisi bas neki fizicar... vidis djete drago ljudi kad po njima puse ventilator imaju osjecaj da im je hladnije, to je zato sto zrak koj ventilaotr gura skida topli zrak oko nase koze i vlagu to daje privid hladnoce. vidis da bi zrak ohladio nesto on mora odnjet tu toplinu negdje, znaci hladan zrak ulazi u kuciste, grije se i topao izlazi van, to je smisao ventilacije... da nemas ulaza izlaza zraka isti zrak bi non stop zagrijavo i cak bi ako ti unutrasnjost ne stvara preveliku temperaturu to moglo neko vrjeme tak biti...

Bubba 14.03.2005. 18:32

Re: misljenje?-hladenje unutar kucista

Citiraj:

Originally posted by MhzPower
kak bi to hladilo da unutar kucista postavimo npr 2 hladnjaka po 80mm da samo cirkuliraju zrak,zatvorimo sve otvore kucista, jel ventilator kako udara po zraku tako ga i hladi, posto zrak dok cirkulira hladi se... dali bi to bilo efikasno..
Temperatura unutrasnjosti zraka je nebitna. Temperatura uredjaja, pak, jest. To je bitna razlika. Hladnjenje se vrsi na dva nacina: podtlakom (izlazni ventovi, standardno) i nadtlakom (ulazni ventovi, rijetko, obicno serveri).

Pravilno izvedeno ventiliranje se sastoji od izlaznih ventova (koji rade podtlak) i _otvora u kucistu_ koji usmjeruju struju zraka preko uredjaja koji se griju i traze ventilaciju (iznad slotova, ispred diskova itd.). Ne zaboravi, termalna vodljivost zraka iznosi 0.03 W/mK. To je 13000 puta manje od komada bakra. Dakle, uloga ventilatora nije ta da hladi plin (zrak) u racunalu, nego da odvodi topli tj. dovodi "friski" hladan zrak s komponenti.

MhzPower 14.03.2005. 19:23

upoznat sam s tim da temp neprelazi s hladnijeg na toplije tijelo, vec obrnuto, sto mi je i jasno.. samo htjeo bi da se moze postaviti hladenje pomocu par hladnjaka koja ce hladiti a da nisu na stranicama kucista vec u unutrasnjosti, tak da sve to radi uz manje buke...
i jel ima netko da je napravio tak ventilaciju da topal zrak s procesora ide direkt van iz kucista, a ne da ostaje u kucistu i ventilator od CPU-a ga ponovno uvlaci isto kao i svi ostali ventovi. mislim da je ova ideja vec puno efikasnija od one prve koja mi je pala na pamet i nakon 5sec vec bila ovdje kao nova tema...
Hvala na svim kritikama koje su bile za ocekivat.... :clap:

Trek 14.03.2005. 23:36

gle ak oces tisinu tu je FKT (ferengijski kult tisine)! :D a imas srecu ja sma član :) sta imas napisi detaljno pa cu ti dat par smjerinca za smanjnje buke. sto se tice direktnog odvođenja topolog zraka moze to se zove duct, al treba jako dobar ventilator

MhzPower 15.03.2005. 20:23

za sad sam jos s AMD 1333MHz, kojem kako god da dignem frekvenciju nece da radi duze od nekoliko sati, samo na 133 x 10 radi normalno.. mislim da cu uskoro uzet nest novije pa sam mislio da mu stavim hladenje nekako drugacije nego li je sad, jel ima negdje neka slicica o tome kak izgleda to "direktno odvodelje topline" ili dukt, da pri kupnji kucista uzmem neko prikladnije za to, ak je potrebno..

Renesis 15.03.2005. 22:14

Ja sam mislio na praviti sljedeće:
okrenuti smjer puhanja venta (na Zalmanu 7000) tako da "vuče zrak" i staviti cijev koja bi točno nalijegala oko venta. cijev bi išla na bočnu stranu gdje bi izlazila van. tako bi on vukao topao zrak i slao ga automatski van...

ideja je propala kad sam se odlučio na plexi window...

MhzPower 15.03.2005. 23:24

ideja je odlicna, al mislim da ipak vent bolje odnese toplinu kad puse prema hladnjaku, tak da cu najvjerovatnije uzeti hladnjak koji ima sastrane vent i s suprotne strane postaviti cijev koja ce sve to slati van.. mislim da bi to bilo dovoljno da se procesor kvalitetnije ohladi kao i sve ostalo.. i jos jedan vent da izvlaci iz kucista, a kuciste cu si cak mozd i sam napraviti pa cu ostaviti mjesta za sve te finese...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:57.