![]() |
wireless pristupna tocka
1 privitaka
Ovako, zanima me kako je moguce povezati vise kompjutera na jednu pristupnu tocku? Radi se o sljedecem nakon vise dnevnog googlanja, nisam nasao niti jednu stvar koja bi mi pomogla vazano za ovaj problem.
CRVENA tocka na slici je frend koj ima ADSL (flat) posto kod mene SIVA tocka nema mogucnosti jos postavke ADSL-a na nit kod frendova 4CRNE tocke, interesira me kako kod mene (siva tocka) potaviti neku ''PRISTUPNU'' tocku kako bih se ja mogao povezivati na njegov router (crvena tocka), a ostali frendovi (4crne tocke) da se povezu preko mene, s time da izmedju mene (sive tocke) i frendova (4crne tocke) postoji opticka vidljivot cca 800-900m do najudaljenijeg frenda sto znaci da su ostali blize, ali od frenda (crvene tocke) do frendova (4crne tocke) na postoji opticka vidljivost. Postoji opticka vidljivost izmedju mene (sive tocke) i frenda (crvene tocke) te je udaljenost cca 500-700m. Sto je svakom od nas potrebno od opreme? p.s. netrebamo biti svi medjusobno umrezeni za koje kakve igrice, vec samo koristenje interneta Nisam crtao ulice i ostale prilaze...jer po slici izgleda kao da zivimo u sumi, ali doslovno, pa nemojte zamjeriti... :)) Unaprije zahvaljujem na odgovorima |
Ovoj četvorici crnih koji su kod Crvenkapice :) će trebati usmjerene antene i okrenute prema tebi, nešto snage 14dbi bi trebalo biti ok, kod tebe na krovu malo bolji AP sa dvije antene, jedna prema crncima i jedna prema vuku koji ima ADSL.
Prozvođače neka ti netko drugi preporuči, ja planiram sličan zahvat raditi uskoro i dvoumio sam se između dva Airlive modela, 5420 i 5500, oba su cijenom oko 800 kuna, samo što 5420 radi na 2,4GHz (a u mom okruženju su same velike zgrade i taj spektar je full zagušen), tako da ću vjerojatno ići na stabilniji a-standard i model 5500, koji radi na 5GHz. I jedan i drugi uređaj podržavaju napajanje preko PoE, i "all-in-one" su uređaji, PCB u sklopu antene. |
I trebalo bi ti jedno računalo koje će raditi 24/7 da tvoji frendovi mogu non stop na net bez obzira na tebe. Na tom računalu ćeš imati spojene te 2 kartice (jedna na net, jedna za dijeljenje neta) i imat ćeš 2 konekcije na koje bi trebalo napravit bridge.
|
MIslim da nemora imat komp, AP-ovi koji stalno rade su dovoljni.
Ovo je neka moja skica kako bih ja to napravio AP-Access point CL-AP kao client Ovo u obliku slova T su antene http://e.imagehost.org/view/0780/mre_a Slika Nisam baš siguran, ali ako bi ti kod sebe stavio neki AP i stavio ga u Repeatar mod mislim da bi mu se izlazna snaga prepolovila, a pošto su veče treba ti sva snaga, možda onaj AP sa dvije antene nema tog problema. MO je modem. A za antene, ili kupit neke jake ili napravit svatko sebi doublebiquad pa ako nije dovoljno stavit na sat tanjur ili neku yagi antenu. http://e.imagehost.org/view/0780/mre_a |
Hvala na iscrpnim odgovorima...vama ja to ''maciji kasalj'' dok je to meni jos uvijek samo ''kasalj'' :)
@pinkskin hvala na slici... samo neka mi netko objasni sami rad AP-a i sto je to tocno CL, navodno je to AP koj radi u CILENT MODU zanima me tocnije kakav je to MODE? probajte ne govoriti tehnicki ispravno ili makar kratko objasnjenje staviti u zagradu cisto radi mojeg lakseg razumjevanja... da li kada se sve to poslozi da li treba u samom routeru i ostalim AP-ima raditi neke software-ske preinake? Ta me zanima koliko je po jednom AP moguce korisnika prikopcati? i da li se moze staviti ikakva zastita da samo ja i ostalih 4 frenda pristupamo tom jednom routeru? naj udaljeniji frend je ravno 780m a isto tako i ja od crvene tocke tj. od frenda koj ima router...pitagorin poucak je zakon... :)))) |
CILENT MODE je mod rada Acess Pointa (AP) kada glumi wireless karticu (npr. kao u laptopu ili kompu) samo sa boljim karakteristikama (npr. veći domet ili stabilniji signal) od običnih wireless kartica.
Na ove kućne routere / AP možeš spojit do 30 - 50 klijenata i to nije blem, važnija stvar je podesit QoS ako je uređaj ima (funkcija koja raspoređuje bandwith / promet kako se nebi desilo da 1 ili 2 klijenta "pojedu" svu propusnost). Ako tu funkciju uređaj nema ili loše radi onda svim klijentima treba stavit i podesit NetLimiter koji djelomično može ovo odradit. Može se podesit da se na tu mrežu mogu spojit samo vas 4 tj. poznati klijenti. Iz navedenog vidiš da osim montaže treba svaku točku / lokaciju podesit (postavke na kompu i uređaju) i neće radit out-of-box. |
ok sada mi je sve to malo jasnije...malo podosta jasnije...
po svemu sudeci moj frend koj ima router on mora imati AP ko i svatko od nas...jel to znaci da on mora biti u CILENT MODU ili ne tko od nas svih mora biti u CILENT MODU? jel te postavke problem podesiti? i da li ja moram imati dva AP-a ili mogu samo jedan? predpostavljam da moram imati dvije antene jedna za prijem signala od frenda koji ima router, a druga za odasiljanje signala prema ostalim frendovima...ako moram imati dva AP-a i ako jedan radi u CILENT MODE koja antena mora biti usmjerena prema frendu s routerom? ona koja je prikopcana na AP koj radi u CILENT MODE ili ova druga? Iskreno se svima zahvaljujem na pomoci, volio bih prvo rijesiti tehnicki dio, a zatim software-ski tj.podesavanja svega toga. koji od AP preporucujete? i da li ima veze da ja moram imati nesto kvalitetniji od ostala cetiri frenda koji imaju opticku vidljivost samo samnom? |
Ponovo pogledaj sliku od pinkskin - a.
Frend sa netom (crveni) treba stavit AP ko i svatko od vas, najvažnija točka jer svi idete preko njega. Tvoja pozicija (sivi) je malo škakljiva i trebao bi obavezno nabavit uređaj sa dvije antene. Nažalost takvi su danas rijetkost, ne mješati sa ovim novim sa 3 antene. Najbolje kad bi našao WRT54GL . Vezano za podešavanje, sve je lako kad zanaš. |
E sad i mene zanima dali uređaj sa dvije antene kad je u repeatra modu, dali mu jedna antena služi za prijem a druga za odašiljanje, ili se to može narihtat.
Mislim da sam negdje čuo da se jačina odašiljanja duplo manja kada je AP u repatar modu nego kada radi kao AP. I dali ako AP radi kao repatar dali se na njega kablom može prikopčat komp ili to sve ovisi o AP i softweru Ako netko zna koja je razlika između AP moda i AP ruter moda http://www.airlive.com/product/produ...D1217473992976 |
@nikky....po svemu sudeci ako koristim AP s dvije antene netreba mi switch?
ok ako i postoje te dvije antene na AP-u predpostavljam da se jedna od antena prebacuje u CILENT MODE, cisto me tehnicki zanima koja onda od te dvije antene, radi kao prijem (crvene tocke), a koja odasilje prema (crnim tockama)? i moze objasnjenje za ovo sto kaze pinkskin ''AP u repatar modu'' ? da li ovi frendovi (crne tocke) trebaju AP koj radi u CILENT MODE ili oni mogu imati neku jeftiniju varijantu AP-a koje netreba CILENT MODE znam da ce mene sve najvise kostatiti jer ce sva cetvorica ici preko mene...do ''crvene tocke'', ali frendovi nebi bili frendovi kada nebi subvencionirali moj ''krov'' :))) |
Repeatar mod tije mod u kojem AP prima wireless signal i prosljeđuje ga dalje, znači povečava domet postoječeg.
Da tvoji frendovi koji se žele spojiti na tebe trebaju imati AP sa client modom jet taj modu omogučava da se AP spoji na neku mrežu preko antene, znači u client modu AP glumi wlan karticu. AP ili ti access point mod ti je modu u kojem AP radi kao odašilač, tj odašilje signal, a AP sa client modom se spaja na taj signal. |
to znaci da fend sa routerom mora imati AP koj netreba raditi u CILENT MODE,a moj AP koj radi u CILENT MODE spaja na frenda koj ima router, a drugi AP odasilje signal ostalim frendovima koji takodjer sa AP-om koj radi u CILENT MODE primaju signal?
jel problem podesiti AP da radi u CILENT MODE? koj od svih AP-a mora raditi u REPEATAR MODE? i da li je opcenito problem sve to umreziti? ako nije problem preporuke antena i AP za svakoga od nas... hvala |
"E sad i mene zanima dali uređaj sa dvije antene kad je u repeatra modu, dali mu jedna antena služi za prijem a druga za odašiljanje, ili se to može narihtat." > Kod b/g kartica 2 antene imaju jednaku funkciju s tim da može ali nemora jedna imat "bolji signal" i ovisno o drajveru tj. postavkama se može namještat jačina signala odvojeno, neke kartice / drajver ima a neke nemaju tu funkciju.
"ko netko zna koja je razlika između AP moda i AP ruter moda" > AP ruter mod = AP + Router |
Citiraj:
Airlive 5460v2 Imaš sve objašnjeno u uputama koje dobiješe, lagano je samo odabereš Ap ili Client mode i minutu posla imaš. KAd budeš slago skužit ćeš, lagano je. hvala[/QUOTE] Citiraj:
Koliko znam da bi mogao spojit ADSL ruter sa nekim AP on treba imat WAN port, a ovaj 5450 to nema, pa me zanima kako to može radit. Znači, modem i AP (5450) su spojeni kablom (a za to treba AP imat WAN port, a 5450 to nema) i AP odašilje signal, a meni to radi. Čudno. |
A ćuj, kako koji uređaj, tvoj 5450 nema ali 5470 ima. Kada se konfigurira u taj mod rada onda se jedan Lan port prekonfigurira u WAN port.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:54. |