PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Pomoć oko wireless mreže (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=178622)

saba39 15.02.2010. 17:08

Pomoć oko wireless mreže

1 privitaka
Molim pomoć oko izrade wireless mreže.
Problem ide ovako: imam 3 susjeda u krugu od 100 metara i želimo se umrežiti s tim da bi preko mene ja njima davao internet.
Između nas postoji optička vidljivost. Zanima me koja je oprema potrebna svakom od nas?

Koliko sam ja skužio do sada meni (na koga se svi spajaju) bi bio potreban acess point i neka antena koju bi stavio na krov i slao signal drugima. E sad me zanima dal mogu za acess point koristit t comov ruter (imam Thompson speedtouch 780 WL i Siemens Gigaset SX763) sad me zanima koji od tih je bolji za acess point i treba li nešto podešavati u tom ruteru da se
koristi kao acess point? Zanima me i kakva antena mi je potrebna??

E sad za moja 3 susjeda mi je valjda potrebno 3 mrežna adaptera (zanima me koje preporučujete) i 3 antene razmišljao sam da izradim 3 kantene ili satelitske kantene. Naravno zanimaju me vaše preporuke.

evo u attachmentu je slika naših kuća. 2 sam ja odnosno na mene se svi spajaju.

pinkskin 15.02.2010. 18:12

Trebala bi ti antena omica, koja je neusmjerena, tj šalje signal u krugu, i najbolje bi je bilo spojiti na neki AP koji ima jaču izlaznu snagu nego ta gore dva navedena, ako češ koristiti ta dva, trebao bi ih rastaviti, pa zalemit konektor za antenu (ima tu tema kako se to radi na Thomsonu) i stavit ga u WDS repeatar mod, naravno ako ti imaš wireless ruter koji koristiš u kuči ili modat te rutere da jedan port pretvoriš u WAN port te ih spojit kablom.

Ako bi stavio kod sebe omnicu na krov, pošto je mala udaljenost, trebalo bi probat dali oni mogu hvatat signal preko wireless kartice na kompu i kantene ili napraviš biquad ili double biquad antenu.

1 i 4 bi mogli i hvatat tvoj signal sa omnice samo preko wireless kartice i kantene (ako imaju komp u sobama do ceste) jer nema prepreka između kuća. Mislim da bi čak mogli i hvatat signal ako im je antenu u kući ali bi bolje bilo da je mogu stavit van jer će signal biti bolji i stabilniji.

Mislim da bi trojka svakak trebala stavit neki AP sa Client modom, na krov i neku antenu, kantenu ili biquad, ipak između tebe i trojke su dvije kuće.

bez_panike 15.02.2010. 19:18

ili prijedlog da kod četvorke stavite AP pa da se trojka spaja na njega bez puno kemijanja sa boljim antenama i podizanja njih višlje......nešto slično imam kod sebe

saba39 15.02.2010. 20:29

ej koji mi AP sa jačom izlaznom snagom preporučuješ i ako bi ga več uzimao onda bi bilo dobro da se može antena sa njega skinut.

što se tiče hvatanja signala mislim da nebi trebalo biti problema ako mi je AP na 2 zato jer su 2 i 4 najviše kuće i ova kuća između njih im ne smeta kad je niža od njih.

pinkskin 15.02.2010. 22:30

Airlive 5470 ti je dosta jak, a možeš i stavit 5450, mala je udaljenost pa neće biti neke veze.

Najbolje i naj skuplje bi bilo da kupiš ovaj 5470 i omnicu i to spojiš i staviš na svoj krov.

Onda uzmeš neki lap sa wlanom i odeš kod tih susjeda i pogledaš dali uopće mogu hvatat signal na mijestu gdje im je komp. Ako je signal solidan i stabilan, onda nek si kupe neku wlan karticu i naprave kantenu ili biquad antenu. Ako signal nevalja onda nek si naprave isto kantenu ili biquad i kupe 5470 ili 5450 te stave to na krov. Ovak če signal biti sigurno super, ali je malo skuplje jedno 100 kuna po osobi ali je i puno bolje.

Naravno svoj AP konfiguriraš kao acess point a njihove kao client.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:06.