PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Zastajkivanje kompa kad ubacim CD ili DVD (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=17564)

pogi 14.02.2005. 13:06

Zastajkivanje kompa kad ubacim CD ili DVD

Na IDE0 kanalu imam dva HDDa, na IDE1 kanalu imam dva optikanera (DVDRW Pioneer 107D je SM, a CDROM je SS).

Uglavnom kad ubacim DVD primjetio sam da kompjuter kao da zastane na par sekundi, npr. u winexploreru nemogu otvoriti sadrzaj c: diska.

Je li to normalno?

Max_ 14.02.2005. 14:18

Prije da nije nego da jeste... to je problem Windowsa i zakomplikovanog ucitavanja diskova na novijim Gatesovim OS izdanjima. Ako si nekad koristio WinNT znaces o cemu govorim.

pogi 14.02.2005. 14:23

Citiraj:

Originally posted by Max
Prije da nije nego da jeste... to je problem Windowsa i zakomplikovanog ucitavanja diskova na novijim Gatesovim OS izdanjima. Ako si nekad koristio WinNT znaces o cemu govorim.
Vratio sam se kuci na 2000pro, prije sam koristio NT4 WS SP5 koje dan danas koristim na poslu, ali svejedno neznam o cemu govoris :D

Dakle ima li tome pomoci? Nekakve zakrpe?

RAK 14.02.2005. 15:09

Citiraj:

Originally posted by Max
noup, krivo. Postoji rješenje koje ne treba linux. Pod njim bi dobio kernel panic (vjerojatno).

Tooma 14.02.2005. 23:00

to se i meni dogadja

iritantno je ali ne i nenormalno

Bubba 14.02.2005. 23:13

Re: Zastajkivanje kompa kad ubacim CD ili DVD

Citiraj:

Originally posted by pogi
Na IDE0 kanalu imam dva HDDa, na IDE1 kanalu imam dva optikanera (DVDRW Pioneer 107D je SM, a CDROM je SS).

Uglavnom kad ubacim DVD primjetio sam da kompjuter kao da zastane na par sekundi, npr. u winexploreru nemogu otvoriti sadrzaj c: diska.

Je li to normalno?

Manji dio krivice potrazi u ATA (ATAPi ekstenziji, tocnije) standardu a veci u Abit NF7-S (tj. nForce 2 chipsetu i pripadajucim driverima).

RAK 15.02.2005. 00:24

Re: Re: Zastajkivanje kompa kad ubacim CD ili DVD

Citiraj:

Originally posted by Bubba
Manji dio krivice potrazi u ATA (ATAPi ekstenziji, tocnije) standardu a veci u Abit NF7-S (tj. nForce 2 chipsetu i pripadajucim driverima).
Krajnje netočno. Probaj ponovno.

Max_ 15.02.2005. 01:20

Citiraj:

Vratio sam se kuci na 2000pro, prije sam koristio NT4 WS SP5 koje dan danas koristim na poslu, ali svejedno neznam o cemu govoris :D
Pa vjerovatno si primjetio na NT4 kad ubacis CD i otvoren ti je WinExplorer kako bezbolno i brzo dobijes sadrzaj CD-a na monitoru. Na XP ga prvo dobro sazvace pa onda ispljune sadrzaj na ekran (cak i sa iskljucenom Autoplay funkcijom u gpedit).

Bubba 15.02.2005. 14:09

Re: Re: Re: Zastajkivanje kompa kad ubacim CD ili DVD

Citiraj:

Originally posted by RAK
Krajnje netočno. Probaj ponovno.
Krajnje eklatantna konverzacijska nadmoc. Pokusaj ponovno.

pogi 15.02.2005. 14:14

Citiraj:

Originally posted by Max
Pa vjerovatno si primjetio na NT4 kad ubacis CD i otvoren ti je WinExplorer kako bezbolno i brzo dobijes sadrzaj CD-a na monitoru. Na XP ga prvo dobro sazvace pa onda ispljune sadrzaj na ekran (cak i sa iskljucenom Autoplay funkcijom u gpedit).
Vidis nikad nisam isao za tim. Nije problem pa ga nisam niti prmjetio :)

Kako sam spomenuo vratio sam se sa XPa na 2000pro, ali i nanjemu se manifestira isto.

Kako RAK nece podijeliti svoje znanje sa nama morati cu se baciti u bespuca googlea.

RAK 15.02.2005. 15:05

Re: Re: Re: Re: Zastajkivanje kompa kad ubacim CD ili DVD

Citiraj:

Krajnje eklatantna konverzacijska nadmoc. Pokusaj ponovno.
Nije to. Pogi me svojevremeno izvrijeđao pa se trudim ne odgovarati mu. Nemam potrebe da mi to još jednom učini.

Kako sam arogantan i vrijeđam ljude na forumu, sigurno ga ne zanima moje mišljenje. U stvari ne mišljenje nego iskustvo. Imao sam ISTI problem svojedobno.

Ali vam pokušavam natuknuti da je proglem malo hardverske prirode.

Bubba 15.02.2005. 20:48

Citiraj:

Originally posted by RAK
Nije to. Pogi me svojevremeno izvrijeđao pa se trudim ne odgovarati mu. Nemam potrebe da mi to još jednom učini.

Kako sam arogantan i vrijeđam ljude na forumu, sigurno ga ne zanima moje mišljenje. U stvari ne mišljenje nego iskustvo. Imao sam ISTI problem svojedobno.

Ali vam pokušavam natuknuti da je proglem malo hardverske prirode.

Na stranu vase nesuglasice (samo BTW, for what is worth, ja nisam primjetio da si ti arogantan, no u krajnju ruku, BMK), sto sam ja to krivo rekao a da je tebe tako zasmetalo, a iz teorije i iskustva znam da je tako? Uostalom, moja konstatacija je (manje vise) hardverske prirode... :)

RAK 15.02.2005. 21:06

Nisi ti ništa rekao da me zasmetalo. Zašto bi?

Tvoja konstatacija se zasniva na tone da je nVidia loš chipset, kao i AMD proc. A to jednostavno ne stoji. Pioneer je iste probleme imao i na i845 i i865PE i i875 chipsetu.

Malo me Pogi raspigao pa se sada durim na njega. Više o tome http://forum.pcekspert.com/showthrea...hreadid=16415.

I baš mi je zabavno. Još ću zadržati dah dok ne poplavim. Da pojačam dojam.:beer:

Bubba 15.02.2005. 23:04

Citiraj:

Originally posted by RAK
Nisi ti ništa rekao da me zasmetalo. Zašto bi?

Tvoja konstatacija se zasniva na tone da je nVidia loš chipset, kao i AMD proc. A to jednostavno ne stoji. Pioneer je iste probleme imao i na i845 i i865PE i i875 chipsetu.

nVidija nije chipset; da, nForce 2 je los chipset. Dobro, ako nije los, ni u kojem slucaju nije ni dobar. O AMD procesoru nisam rekao ni rijeci, no u dobroj staroj maniri, opet mi trpate/s rijeci u usta. Sto jos stoji da je ATA sucelje takvo kakvo je, a implementacija istog u nForce 2 southbridge spada u kategoriju "od zla oca i gore matere".

pogi 16.02.2005. 08:48

Citiraj:

no u krajnju ruku, BMK
BMK = Boli Me K... ?

:D

pogi 16.02.2005. 09:15

Re: Re: Zastajkivanje kompa kad ubacim CD ili DVD

Bespuca interneta kazu da bi trebao probati nesto od (ili kombinaciju) slijedeceg:

- isprobati Pioneera samog na secondary IDE kanalu
- zamijeniti 40 sa 80pin kabelom (ni neznam kakav mi je sad)
- ako nije sam na IDE kanalu staviti kratkospojnik na "Cable Select"

Probam doma, mozda upali.

Bubba 16.02.2005. 15:43

Citiraj:

BMK = Boli Me K... ?

:D

Upravo tako. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:32.