PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Koliko praznog HDa za normalan rad? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=17235)

giga 05.02.2005. 21:43

Koliko praznog HDa za normalan rad?

Znači,koliko mi treba praznog diska na sistemskoj particiji za normalan rad...onako cca 50,100,500 Mb?
Radi se o XPu....
BTW Onaj folder comon files u program filesu se smije to izbrisati?

IceFisherman 05.02.2005. 21:52

kod mene na particiji napravljenoj posebno samo za windowze je svega 400 mb slobodno i normalno delaju.

a onaj folder nemoj brisati jer u njemu su ti neku fajlovi od programa koje trenutno imaš na kompu pa ak zbrišeš vjerojatno ti ti programi neju delali , barem je tak kod mene:beer:

Ivan_1 05.02.2005. 22:03

pa windowsi zauzimaju skupa sa page fileom (768MB ako je ugrađeno 512MB DDR-a) svega 2.3 GB, a dodatnog prostora netreba mnogo više ako ne pohranjuješ neke svoje podatke na tu particiju tj. ako ju korise samo windowsi, uvijek će se kretati oko 2 GB.

giga 05.02.2005. 23:15

particija gdje su mi windovsi mi ima 4.88 Gb i imam slobodno samo 300 Mb....ne mogu naci 1Gb uvijek mi ga windovsi pojedu.Sve oznacim sta je u c: i u propertisima mi pise da to sve recimo zauzima 3,7Gb a ja imam slobodno 300Mb...tu se racuna i virualna memorija ili ne?

IceFisherman 05.02.2005. 23:19

Citiraj:

Originally posted by giga
particija gdje su mi windovsi mi ima 4.88 Gb i imam slobodno samo 300 Mb....ne mogu naci 1Gb uvijek mi ga windovsi pojedu.Sve oznacim sta je u c: i u propertisima mi pise da to sve recimo zauzima 3,7Gb a ja imam slobodno 300Mb...tu se racuna i virualna memorija ili ne?
ak nemaš isključen system restore onda ti on pojede to sve , kod mene je isključen jer ničemu ne koristi

Ivan_1 05.02.2005. 23:26

Citiraj:

Originally posted by Ivan_1
pa windowsi zauzimaju skupa sa page fileom (768MB ako je ugrađeno 512MB DDR-a) svega 2.3 GB, a dodatnog prostora netreba mnogo više ako ne pohranjuješ neke svoje podatke na tu particiju tj. ako ju korise samo windowsi, uvijek će se kretati oko 2 GB.
.....uz naravno isključen system restore kako kaže Ice, default windows XP komponente, Service pack 2.

giga 06.02.2005. 00:19

Imam SP1.Nisam imao iskljucen system restore evo sada sam malo prokopao pa to iskljucio,thanx!
ima jos kakava preporuka za osloboditi malo prostora...a onaj decompresing je to korisno sta ili ,...?

IceFisherman 06.02.2005. 00:21

Citiraj:

Imam SP1.Nisam imao iskljucen system restore evo sada sam malo prokopao pa to iskljucio,thanx!
ima jos kakava preporuka za osloboditi malo prostora...a onaj decompresing je to korisno sta ili ,...?

s compersingom sam se ja bil igral pa sam na kraju reinstal windowza delat - eto tolko :D

Ivan_1 06.02.2005. 00:27

Citiraj:

taj "compressed" atribut kod fajlova koji dugo stoje pa ih win XP automatski kompresira, u drugoj su boji, to je totalno bezveze, kad na 700MB kojekakvih fajlova on većinu kompresira jedva se dobije nekoliko Kb prostora. To se može isključiti ili ručno kompresirati u Command Promptu naredbom Compact uz dodane odgovarajuće sintakse.

Lifo 06.02.2005. 00:30

Citiraj:

/cut

Iskljuci hibernaciju ako je ne koristis, dobijes jos onoliko na disku koliko imas RAM-a...

giga 06.02.2005. 00:43

Citiraj:

Originally posted by Lifo
Iskljuci hibernaciju ako je ne koristis, dobijes jos onoliko na disku koliko imas RAM-a...
A kako?

EDIT: Nađoh! :D Hvala!

IceFisherman 06.02.2005. 00:50

klik drugim gumbom na desktop - properties - skrin sejver - monitor power - hibernate
ali to ti je vjerovatno več isključeno

moreš i virtual memory pošteljati - tj prebaciti na neki drugi hard u kompu ili particiju ali ti je bolje da je tam gde i windowzi

Lifo 06.02.2005. 00:54

Citiraj:

Originally posted by IceFisherman
moreš i virtual memory pošteljati - tj prebaciti na neki drugi hard u kompu ili particiju ali ti je bolje da je tam gde i windowzi
Nije bolje da je na istom disku, ako ima 2 diska...

tor 06.02.2005. 09:58

Citiraj:

Nije bolje da je na istom disku, ako ima 2 diska...
Tak je...

giga 06.02.2005. 11:03

A ja stavio na oba dvije particije po malo virtualne memorije...
znaci preporuka je da stavim na particiju na kojoj nisu windovsi virtualnu memoriju ili je to samo slucaj sa dva diska,ili ste pod diskom mislili na particije?:confused:

RAK 06.02.2005. 11:33

Na drugu particiju. Ako imaš kakav disk, može i na disk. Nemoj sada nabavljati poseban disk samo za to.

Možeš staviti i posebnu particiju samo za to. Onako kako se to radi u linuxu.

Kreiraj je duplo veću od RAM-a, fixaj swap, sredi da se ne javlja low disk space i sakrij je. I to je to. Po mišljenju mnogih najbolje.

giga 06.02.2005. 12:19

Sve je jasno,HVALA!

Lifo 06.02.2005. 14:52

Citiraj:

Originally posted by RAK
/cut
Kreiraj je duplo veću od RAM-a

Ovo bas i nema previse smisla, dakle ako ima 256 MB RAM-a, treba mu samo 512 MB swap, a ako ima 2 GB RAM-a, treba mu 4 GB swap?

:D

Marshall 07.02.2005. 03:45

Prostor na HDD-u!

Ja oprilike ostavim 0,5 posto prostora na HDD! Mada e znao doci i do 57 MB prostora ali nedogada se cesto! ;)

Marshall 07.02.2005. 03:49

Citiraj:

Ovo bas i nema previse smisla, dakle ako ima 256 MB RAM-a, treba mu samo 512 MB swap, a ako ima 2 GB RAM-a, treba mu 4 GB swap?

:D

Win pedlaze da stavis swap duplo od radne memorije ali ti mozes staviti onoliko koliko hoces ali ne ispod velicine rama!

Ali ko moze sebi priustiti 2 GB memorije moze i HDD od 200 GB!
Zar ne?:smoke:

Lifo 07.02.2005. 12:27

Citiraj:

Originally posted by Marshall
Win pedlaze da stavis swap duplo od radne memorije ali ti mozes staviti onoliko koliko hoces ali ne ispod velicine rama!

A ja mislio da ga mozes i iskljucit... :rolleyes:

Citiraj:

Ali ko moze sebi priustiti 2 GB memorije moze i HDD od 200 GB!
Zar ne?:smoke:

Vjerojatno, ali kakve to veze ima?
Dakle, ako se swap koristi kad ponestane RAM-a, prije ce ga nestat onome koji ga ima 256 MB, nego onome koji ga ima 2 GB, i recimo da ukupno trosi 512 MB (RAM+swap u prvom, odnosno samo RAM u drugom slucaju), zasto pobogu bi imao ovaj sa brdom RAM-a jos i 4GB swap?

:gringo:

RAK 07.02.2005. 12:42

Citiraj:

Vjerojatno, ali kakve to veze ima?
Dakle, ako se swap koristi kad ponestane RAM-a, prije ce ga nestat onome koji ga ima 256 MB, nego onome koji ga ima 2 GB, i recimo da ukupno trosi 512 MB (RAM+swap u prvom, odnosno samo RAM u drugom slucaju), zasto pobogu bi imao ovaj sa brdom RAM-a jos i 4GB swap?

:gringo:

Zato što WIndows ne koristi swap samo kada ponestane RAM-a. To važi za Linux, ne za Windows.

Kada koristiš 2 Gb RAM-a, tada imaš način da ga popuniš. Veliki dio toga će otići u swap. Tada će mu tamo trebati mjesta.

No to je samo opčenita preporuka temeljena na današnjim standardima (od 256 - 1 Gb). Možeš napraviti kako te volja. Inače postoji i ona koja kaže da nakon 1 Gb RAM-a isključiš swap.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:37.