![]() |
OS sa najbržim bootom
Trebao bih preporuku takvog OS-a za netbook koja ce zapravo poslužiti samo za pregledavanje web-a.
Ovako sto se meni cini da bi moglo odgovarati su SliTaz i XPUD, ali nisam nasao nekakve podatke o vremenu potrebnom za njihovo pokretanje. |
Google Chrome OS
|
Slackware i Arch uz malo znanja se lako dižu za cca 15 sec.
|
Ma mozes i Win malo doraditi i dize se bez greske za kojih 15 sec. Ili uzmi MAC koji je brzi od Win-a i sigurniji za web. (treba malo vise rada oko instalacije i nekih problema ima ali sve je rjesivo)
|
Nekidan sam probao Haiku, i stvarno projek ima potencijala. Uglavnom toliko se brzo pokreće, zauzeće resursa je vrlo malo ugalvnom daj mu šansu, ako ti bude HW podržan :)
|
Također preporučujem Mac OS X Leopard. Instalira ga na svome, ide savršeno!
Doduše, treba zajebancije oko svega, ali eto, naša sam distribuciju koja mi pristaje i sve mi radi. Distribucija iAtkos v7. |
kupi ssd i svaki os ce da leti. sori na ot ;)
|
Gasi komp na S3 standby i imaš "boot" od par sekundi, na bilo kojem novijem OSu. ^___^
|
Imao sam Aspire One sa SSD 8GB i dosao je sa Linux Linpus operativnim sustavom.
Sustav se ucitao za par sekundi (imao je samo osnovne stvari na sebi, ali mislim da bi ti za web bilo dovoljno). http://www.youtube.com/watch?v=jYvkp...layer_embedded |
Hvala na odgovorima.
SSD kupovat definitivno necu i stand by nazalost ne dolazi u obzir zbog autonomije. Win ne vrijedi podesavat na brzi boot zato jer mi treba sva moguca zastita od virusa i slicne gamadi, koja ne spava na faksovom wirelessu, odmah pri pokretanju sto automatski znaci da nece biti boot ni blizu 15s. Na Mac OS-u mislim da ne radit wireless(Acer Aspire A150X)? Dakle u obzir dolaze samo nekakve linux distribucije. |
Čisto iz radoznalosti...zašto ti je to toliko bitno?
|
Citiraj:
Stand by bi mozda dobro dosao al racunam na koristenje notebook-a tjekom cijelog dana bez mogucnosti punjenja pa mi to ne dolazi u obzir. |
Citiraj:
|
postoji, googlaj :)
|
ajd daj link,ja sam naišao samo na fake:)
|
Citiraj:
"Google Chrome OS will be ready for consumers this time next year. Sign up here for updates or if you like building your operating system from source, get involved at chromium.org." (11/19/2009 10:31:00 AM) |
thx al čitam komentare na drugim forumima gdje su ljudi totalno popljuvali taj googleov projekt tako da neću niti isprobavat;)
|
ne razumijem sto smeta standbyu? meni na "normalnom" laptopu cjelodnevni standby pojede 3-4% baterije... ako ti nosis taj laptop na faks, znaci da ti eventualno pol dana moze bit na standbyu, a to je zanemariva razlika u autonomiji u odnosu na ugasen laptop. a otvara ti mogucnosti koristenja bilo kojeg OSa...
|
Ja bi volio vidjet mogućnost preskakanja svih bios gluposti i detektiranja hardova i sl.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Pa spucaj kaj hoces na njega i stavi na standby ako ti je toliko bitno. Meni moj asus sa 6 cell baterijom drzi prek tri dana valjda na standby-u. Jucer kad sam ga "ugasio" je baterija bila na 60-70 posto, sad sam ga nakon 28 sati upalio i baterija je na 30%.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
btw vjerujem da su ogoljeni winsi i koristenje standbya najbolje i najbezbolnije rjesenje. |
Ipak se korištenje standby-a pokazalo kao sasvim pristojno rješenje, potroši tridesetak posto baterije u 2 dana.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:44. |