PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Linux - ured (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=168837)

aajduk 03.12.2009. 10:26

Linux - ured

Poštovanje,

zanima me jel moguće da se u uredu koristi linux kao operativni sustav, pošto je on besplatan ili moram imati original xp......

Dakle, korištenje linuxa kao sve legalno.........

Baja 001 03.12.2009. 10:39

Moguće je, još imaš i Open Office pa si kompletno legalan.

aajduk 03.12.2009. 10:49

ej puno hvala......

vidim da si po broju postova ekspertinho.......

ako nije problem da mi navedes tj preporucis koji linux.... mislim zbog toga ako je uopce važno, ali zanima me maximalna mogućnost koristenja programa, a pogotovo komplatibilnost t-com ovog usb internet sticka, preograma za editiranje slika...........

Baja 001 03.12.2009. 10:53

Citiraj:

Autor aajduk (Post 1501368)
ej puno hvala......

vidim da si po broju postova ekspertinho.......

ako nije problem da mi navedes tj preporucis koji linux.... mislim zbog toga ako je uopce važno, ali zanima me maximalna mogućnost koristenja programa, a pogotovo komplatibilnost t-com ovog usb internet sticka, preograma za editiranje slika...........

Ja bi išao na Ubuntu, jednostavan je i lagan za početnike, SW imaš u paketu s njim i možeš ga dodatno skinuti. Baci oko ovde:
[Tutorial] Ubuntu Linux

Codiac 03.12.2009. 12:34

ubuntu
open office
eventualno samba i imas sve.

cim dobijem novi lap cu si staviti linux na njega (i raditi u firmi)

win32 03.12.2009. 12:42

Takoder i moja preporuka ide za Ubuntu! Ultrajednostavan za koristenje, lijepo i ugodno sucelje, lagana instalacija.....sve preporuke!

Da ne igram i ne koristim neke odredene alate ne bih Win vise nikada ni pogledao pored tako dobroga OS-a kao sto je npr. Ubuntu.

LP

Bubba 03.12.2009. 12:49

Citiraj:

Autor aajduk (Post 1501341)
Poštovanje,

zanima me jel moguće da se u uredu koristi linux kao operativni sustav, pošto je on besplatan ili moram imati original xp......

Dakle, korištenje linuxa kao sve legalno.........

Linux je slobodan, ne mora nuzno biti besplatan.

U praksi, koristi Windowse XP jer ces puno vise platiti koristenje Linuxa u uredu (u bilo kojoj iteraciji, sudeci po nacinu na koji si postavio pitanje).

domis 03.12.2009. 13:09

ali, ništa ga ne košta ako proba linux, barem za kućnu upotrebu :)
open office je imho puno jednostavniji od office2007, ako ima problema, kratki tečaj iz openoffice paketa mu ne gine...mislim da puno jeftinije platiti zaposlenicima/sebi taj tečaj nego kupiti original win i original office 2007

Baja 001 03.12.2009. 13:24

Citiraj:

Autor d'beast (Post 1501494)
open office je imho puno jednostavniji od office2007, ako ima problema, kratki tečaj iz openoffice paketa mu ne gine...mislim da puno jeftinije platiti zaposlenicima/sebi taj tečaj nego kupiti original win i original office 2007

I naravno to još onda ostane i povremena nekompatibilnost sa Officeom, meni primjerice nisu radile formule iz Excella (neke) dok je na 2007/2010 radilo sve ok.

Vrijedi probat kako kažeš pa ništa ga ne košta ;)

domis 03.12.2009. 14:33

pa normalno kad openoffice ima malo drugačiji sistem postavljanja formula od excela, učil buš o tome ako upišeš informatiku 2 :p

Baja 001 03.12.2009. 15:29

Citiraj:

Autor d'beast (Post 1501588)
pa normalno kad openoffice ima malo drugačiji sistem postavljanja formula od excela, učil buš o tome ako upišeš informatiku 2 :p

Mislim za rad u OO nebi trebao fax da možeš dobit compatibilty.

Ovo sam napomenu da zna ako se susretne s takvom pojavom.

domis 03.12.2009. 15:34

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1501641)
Mislim za rad u OO nebi trebao fax da možeš dobit compatibilty.

normalno da netreba fax za to, postoje knjige i opširni "help" :D
na labosima se rade samo osnove ;)

Bubba 03.12.2009. 19:41

Citiraj:

Autor d'beast (Post 1501494)

Citiraj:

Autor aajduk (Post 1501341)
zanima me jel moguće da se u uredu koristi linux kao operativni sustav

Kao sto su rekli, OO je mejdu glavnim problemima, iako ne i jedini bitan.

Imam nekoliko ureda koji su migrirali na Linux, konkretno Ubuntu, no radi se o specificnom poslu i izuzetno discipliniranim zaposlenicima. Inicijalna cijena im je bila veca nego da uzmu Windowse i placenu antivirusnu zastitu, ali se vec nakon par mjeseci njihov TCO umanjio obzirom da ne moraju svako malo zivkati Pericu iz komsiluka da "skine viruze" koje je ekipa redovito brala zastitama unatoc ili "reinstalira Vindouze" i slicne gluposti koje redovito iziskuju i downtime; a da ne spominjem cijene Office paketa i ostalo. Rade poprilican posao u pogledu financijskih priljeva, ali prilicno jednostavan vezano za IT. I najbitnije od svega, na racunalima *rade*, i samo *rade*. Mail, office, web. Njima dosta i happy su, a i ja, jer se ide samo na redovito odrzavanje i pačovanje, nema dodatnih incidenata.

BTW, na svim tim racunalima je Ubuntu 6.06, frisko instaliran posto je izasao... :fiju:

tor 03.12.2009. 20:11

Citiraj:

no radi se o specificnom poslu i izuzetno discipliniranim zaposlenicima
Možda i najbitnije u cijeloj priči, ponajviše ovo drugo.

yedwy 04.12.2009. 10:28

Apsolutno...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:51.