PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   izrada WiFi Hotspot-a (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=168130)

LorD ClockaN 27.11.2009. 14:39

izrada WiFi Hotspot-a

Poz!!

Htio bih u svom selu ponudit Wlan mrežu sa pristupom na ADSL.
To mi najviše treba za po ljeti zbog turista..

e sada... trebali bi mi neki savjeti..
Ja teoretski znam sve kako i što, ali mi fali par detalja..

ako nudim pristup putem "ticket"-a koji software mi preporučujete?
da li taj software može biti instaliran na "serveru" i da ja sa klientom pristupam tom računalu i izdajem šifre? da nemoram ići na tavan od bake na komp da izdam nekom šifru..

da li se to riješava da je server spojen na adsl sa jednom mrežnom karticom, a sa drugom na router i onda share-a tu adsl liniju??

access pointovi i antene me nezanimaju jer to imam sve riješeno..

kakav router dobar mi preporučujete ili jhe dobar najobičniji neki tipa Zyxell??

dali računalo mora biti jako ili je dosta nešto bezveze sa sporim diskom i malo rama??

da li je moguće onda na tom kompu imat neki komad softwarea koji će lijepo shareat taj adsl.. tj. da nebi neko skidao 1MB u sec, a ostali po 5kb/s..
ja bi stavio recimo da svatko ima max po 15-20kb i to je to, jer ljudima uglavnom treba za facebook i mailove??

havala

shimpa 01.12.2009. 20:23

to sam ja proučavao prošle godine na moru bilo mi je dosadno pa sam kopao po internetu za informacijama.

najjednostavnije rješenje za male hotspotove ima antamedia. Software se vrti na nekom windows stroju sa 2 mrežne koji onda ima interface za izdavanje ticketa. tickete isprintaš (50-tak komada recimo) po 10 koji traju 15 minuta, 10 od pola sata i 30 od sat vremena (hipotetički lupam) i to daš konobarici koja ih prodaje po cijeni koju si već odredio.

Dobra strana (i loša po tvoje korisnike) ovoga je da možeš ostaviti mrežu nezaštićenom neka se ljudi spajaju koliko hoće ali bez ticketa ne mogu na internet nego ih captive portal uputi na mjesto prodaje ticketa.

malo kompliciranije rješenje je neki router koji ima captive portal u kombinaciji sa radius serverom gdje ćeš sam to sve definirati. to je naravno i jeftinije rješenje ali ćeš potrošiti vremena da to sve iskonfiguriraš.

Codiac 01.12.2009. 21:15

hmn a zasto nedati free hotspot, tipa dobijes pass kad narucis pice i samo mjenjas pass na dnevnoj bazi.

imho mnogo bolja opcija jer si dizes kredibilitet sa time.

evo ja iz uloge korisnika nebi platio za internet al bi otisao u birc koji ima internet makar pice bilo 30-40% skuplje radi toga.

LorD ClockaN 01.12.2009. 23:01

hvala codiac

na takvo nesto sam i ciljao!

nemam birc :)
nego turističku agenciju.. tako da free dolazi u obzir samo u narednim godinama...

i to nebi bio 1 hotspot, nego cijelo selo! sa plažama i to

Njusskallo 02.12.2009. 01:02

samo nam daj lokacije plaža :)

mahoona 02.12.2009. 11:43

Pogledaj što nudi besplatni pfsense po tom pitanju, ima već ugrađene masu servisa, između ostalog i Captive portal koji je namjenjen za tvoju priču. Odvojen ti je lan dio od public wirelessa. Možeš usere i passworde konfigurirati na njemu ili na nekom radius serveru. Također, radi i traffic shaping, i bandwidth limit per user. Za upogoniti taj pfsense ti treba samo jedna P3 mašina (700MHz i 256 rama) je i više nego dovoljno za ugodan rad. Takvu kantu možeš i na tavan staviti, i spajaš se na nju kako ti paše, kabel, wireless.....
Ja ga koristim doma, iza njega je mreža od sada već 10ak računala, složen je multiwan koji ima i fail over i load balance, sjajno radi. Planiram na proljeće puknuti antenu na vrh zgrade i onda se poigrati sa Captive portalom i ostalim hot spot igricama :)

LorD ClockaN 02.12.2009. 15:52

Citiraj:

Autor mahoona (Post 1500389)
Pogledaj što nudi besplatni pfsense po tom pitanju, ima već ugrađene masu servisa, između ostalog i Captive portal koji je namjenjen za tvoju priču. Odvojen ti je lan dio od public wirelessa. Možeš usere i passworde konfigurirati na njemu ili na nekom radius serveru. Također, radi i traffic shaping, i bandwidth limit per user. Za upogoniti taj pfsense ti treba samo jedna P3 mašina (700MHz i 256 rama) je i više nego dovoljno za ugodan rad. Takvu kantu možeš i na tavan staviti, i spajaš se na nju kako ti paše, kabel, wireless.....
Ja ga koristim doma, iza njega je mreža od sada već 10ak računala, složen je multiwan koji ima i fail over i load balance, sjajno radi. Planiram na proljeće puknuti antenu na vrh zgrade i onda se poigrati sa Captive portalom i ostalim hot spot igricama :)

to radi na linuxu?? ili kako?
nisam shvatio baš?

@Codiac:
onaj prog je malo skup, ima neki slični, ali da je jeftiniji hehe?

Baja 001 02.12.2009. 16:13

Citiraj:

Autor LorD ClockaN (Post 1500618)
to radi na linuxu?? ili kako?
nisam shvatio baš?

TO je Linux distra, prilagođena za mrežne đinđe :)

LorD ClockaN 02.12.2009. 17:46

je.. ja sam ju bootao i ne mice me od comand prompta, a to sam i mogao ocekivat za 60MB iso..

stvar je u tome da si nemogu priustit svakakvo stelanje kroz cmd...

walbandon 02.12.2009. 18:44

lol...
ajde sad ljiepo spoji tu kantu u mrezu (bez modema) i otvopri ff i ukucaj 192.168.1.1 :):):)
hehe
kad instaliras taj pfsense na kantu, onda si stvorio ruter..koji je kao i svaki drugi, npr onaj sto ga imas od tkoma...pristupis mu preko web sucelja i podesavas..cackao sam i ja, ima brdo opcija...

ako trazite neko profesionalno rjesenje, koje i kosta, al moze se i na neku podjelu tzarade ici i tako neki sistemi, moztee mi se javiti, pa vas stavim u kontakt sa frendom koi se time bavi...

LorD ClockaN 02.12.2009. 20:40

vidio sam takve sisteme.

hvala, probat cu nesto vec

nemam jos kantu za to... trenutno sam u fazi skupljanja informacija!!

walbandon 02.12.2009. 22:42

nekkao mi se cini da me nisi bas skuzio...ako trebas savjet kako je osposobiti, javi se na pm..ili na msn/skype

mahoona 02.12.2009. 22:44

Pfsense je web gui kliketalica, ne moraš koristiti command line. Postoje video tutoriali kako se instalira i kako podešava, imaju sjajan forum i nema pitanja na koje nije odgovoreno. Za mene je to najiskoristivijih 60mb koje sam vidio, izuzmemo li nekadašnje igre na c64 :)

LorD ClockaN 03.12.2009. 14:19

budem probao, smo moram nabaviti neku kantu!!

nobie 03.12.2009. 17:29

Trebam pomoc sa VMware-om i pfSense-om...

Na compu imam dvije mrežne kartice...
Htio bi na jednu mrežnu karticu spojiti access point i da ta mrežna kartica radi i komunicira sa psSenseom tako da kad se netko spoji na access point da pfSense normalno funkcionira.... tako da nemoram imati jos jedan comp...

Ustvari ja sam se spetljao jer trebam namjestiti i ip adrese na mrežnoj kartici na pravom compu i na VMwareu i u pfSenseu... i kako sad to sloziti da sve funkcionira...
U mrežnim postavkama pravog compa je jedna ip adresa od VMwarea druga a u pfSenseu treca...

thopok 08.12.2009. 21:12

Citiraj:

Ustvari ja sam se spetljao
stvarno nije najbolje objasnjeno…

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:11.