![]() |
Kako staviti nove Win na laptop kojem ne radi optika?
Kako govori, trebam staviti nove win na laptop kojem ne radi optika, ali imam externu optiku, HP dvd640, i stavim da boota sa optike, ali on valjda gleda sa ove ugradjene koja ne radi. Trebam samo nekako natjerati da ucita sa vanjske optike?
hvala i sorry ako sam fulao temu.. |
Pa instaliraj ga sa USB sticka?
http://www.liliputing.com/2008/04/in...-note-usb.html A imas negdje na forumu (nedavno je netko okacio link, ali nemogu ga naci :/ ) isto to iza druge windowse, pa se malo poigraj ;) |
Jedini način je USB stick.Koji win želiš instalirati?
|
ja sam to radio s ovim, najjednostavnije rjesenje win7 radi sigurno ovako :D
|
Citiraj:
|
Onda napravi ovo kao sto stoji na mom linku, treba ti max. 20 minuta da pripremis USB stick :)
|
ok, budem, ali sad moeram na job, pa cu to kad se vratim.. hvala i pozz
|
Sad sam malo čeprkao po biosu i tamo nazalost pod boot, nema usb. Jel to znaci da nemogu ni sa usbom?
Inace bios je v1.12 a uadnja je 1.20, ali update bios zahtjeva floppy, sto nemam, i znaci ne mogu to napraviti. Jel postoji jos koji nacin da stavim te win na taj laptop? |
mislim da ako nije stick ukopčan ne vidi USB boot u biosu.. napravi si butabilni stick, uštekaj ga i onda probaj..
|
Citiraj:
|
Ako je neka stara kanta, nema bootanja sa usb-a. :D
|
Citiraj:
|
Daj napiši točnu oznaku modela.
Druga opcija je da nađeš isti / slični (po chipsetu) lap, u taj drugi lap ubaciš hdd od prvog i napraviš install do drugog restarta. Sada vratiš hdd u lap na kojem treba instalirat os, i završiš. Bitno je da je ista / slična platforma (Intel ili AMD). Već je bilo par puta rasprava o ovoj proceduri, tvrdnje i stavovi su različiti (tipa to neradi i sl.) ali kako rekoh to radi kada je platforma ista / slična. Treća opcija je kloniranje hdd / particije sa drugog istog modela. |
Laptop je Acer Aspire 5020, a iskreno mogucnost spajanja drugog diska nazalost nemam.
|
ja imam asus a9t i u biosu imam removable drive kao boot opciju ali nece bootat s usb-a
mozda bi radilo s sd karticom u citacu? |
Nemam trenutno nikakvu optiku ali imas na trznici sa dobrom cijenom.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=155683 |
A budem to vidio, najjednostavnije mi je uzeti tu optiku za 200 kn, jer ovi svi drugi nacini su onak, nemoguci..
|
Ima još jedna sitnica...neki modeli ti prikažu disk pod HDD pa ako imaš opciju selekcije boot uređaja pritiskom na neku tipku...provjeri...
|
Citiraj:
|
Pa kad
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
USB stick prepozna kao HDD. Tako je i kod mene bilo i kod svih laptopa koje sam koristio. Nisam vidio što su ti drugi predložili, možda je već netko ovo i napisao, ali ja sam koristio ovaj program: WinSetupfromUSB Pokreneš program, gurneš stick, gurneš CD od windowsa, stisneš start, on prebaci sa CD-a sve fajlove na USB, usto ga napravi i bootabilnim i onda sa tim USB-om ideš na laptop i prilikom boot-anja ga tražiš kao da je hard disk (u boot orderu), ako laptop nema neki boot meni (posebna tipka da ne moraš ili u BIOS). |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:23. |