PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   PCLinux - malo instrukcija........ (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16382)

big_B 16.01.2005. 18:27

PCLinux - malo instrukcija........

Kak da izvadim podatke da kompa ako windowsi neće raditi, reinstalaciju neću raditi već pokušavam stvar srediti sa Linuxom. Nabavio sam PCLinux iz Mreže koji boota sa CD-a. Kad uđem u Linux kak da dođem do podataka koji su na disku (od windows-a). Na netu sam našao neke priručnike koji opisuju stvar sa Knoppixom, no izgleda da je PCLinux drugačiji. Knoppix na početku odmah ispisuje sve particije i zapravo je potrebno samo kliknuti na njih da se otvore i da čovjek uzme ono što mu treba, no ovaj PCLinux nije toliko uslužan.

Možete li mi možda pomoći……..

P.S.
Nikad u svom životu nisam koristio niti jednu verziju Linuxa pa bi vas molio da mi to pokušate objasniti na razini početnika.

Zahvaljujem.

big_B 16.01.2005. 19:01

No u međuvremenu sam uspio onemogućit ulaz u sam Linux ili barem u njegovo grafičko sučelje. Kod bootanja do sada mi je ponudio opciju da unesem ime user-a i njegov password u lijepom prozoru a sad to isto traži od mene ali u okruženju nalik na DOS (crni ekran i bijela slova). Uglavnom ispisuje ovo :

PCLinuxOS Linux release 2004 (Texstar) for i586
Karnel 2.4.22 – 32tex on an i686/tty1
Localhost login
Password :

Mislim da sam ušao u njegov ''Shelll'' no pitanje je kak da i iz njega izađem ? ( i na koju foru sam ušao ? )

BrunoZG 16.01.2005. 19:06

ako ti po defaulttu "mount-ira " i windows particije, onda nakon grafickog sucelja samo kopiras podatke

jedino kaj ti se tam particije ne zovu C: D: itd, nego hda, hda1 , hdb itd

neovisno od distribucije graficko sucelje bi trebalo biti gnome ili kde

Vidio sam samo knopix, a ne i ovaj kaj ti pricas, od onih kaj se bootaju i rade sa CD-a

Bubba 16.01.2005. 19:15

Re: PCLinux - malo instrukcija........

Citiraj:

Originally posted by big_B
Kak da izvadim podatke da kompa ako windowsi neće raditi, reinstalaciju neću raditi već pokušavam stvar srediti sa Linuxom.

/snip

Danas nam je vidovitost na odmoru pa ne mozemo znati koji FS koristis, no ukoliko se radi o NTFSu, znaj da Linux s najnovijim osnovnim kernelom bez komercijalnih 3rd party programa podrzava samo read only NTFS.

A ca sam im ja reko da im je Linux grupa zaqurac otvorena... :\

big_B 16.01.2005. 19:32

No na koju foru da se vratim u grafičko sučelje ??????????:confused:

P.S.
Da radi se o ntfs particijama.

horza 16.01.2005. 20:01

Citiraj:

P.S.

logiraj se s administratorskim loginom i passwordom i upiši

init 5

ili

init5

sorry kaj nisam siguran, davno sam se zafrkavo s linuxom. ako to ne prali, probavaj initove od 3 pa na više... valjda bu digo nekaj

kian 16.01.2005. 20:43

Re: PCLinux - malo instrukcija........

Citiraj:

Kak da izvadim podatke da kompa ako windowsi neće raditi, reinstalaciju neću raditi već pokušavam stvar srediti sa Linuxom.

Zahvaljujem.

Probaj sa Ultimate Boot CD for Windows®.

Tooma 17.01.2005. 01:37

Citiraj:

P.S.

upisi password i trebao bi dobit prompt na koji ces upisat startx i dobit ces x-windowse

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:45.