PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Wlan (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16266)

ćiber_manija 13.01.2005. 10:12

Wlan

Ja i moj frend bi se htijeli umrežiti wirellesom, a to nebi bio problem da jedan od drugoga nismo udaljeni 15 i više kilometara (preciznije : on je negdje kod Samobora ,a ja sam u Jastrebarskom,40km od ZG-a).
Jel to moguće izvesti klasičnim wirellesom ili bi trebali upotrijebiti malo težu klasu?

intruder606 13.01.2005. 12:00

da je tih 15 km pustos i da imate dobru opremu vjerujem da bi uspjeli...ali ovako...

ćiber_manija 13.01.2005. 12:05

Frend mi je nešto pričao na napravimo neki adapter pa da šalje pa napravimo da odašilje neke radijske signale ili nešto tak

MasterX 13.01.2005. 13:52

Citiraj:

Originally posted by ćiber_manija
Frend mi je nešto pričao na napravimo neki adapter pa da šalje pa napravimo da odašilje neke radijske signale ili nešto tak
on je spominjao REPEATER vjerojatno, nego pošto nemate optičku vidljivost sve to ćeš teško izvesti...

postoji mogućnost da u "sredini" stavite repeater, ali to bi vam bandwidth prepolovilo...

big_B 13.01.2005. 16:05

Dosta velika udaljenost, a shema za repeaterom povlači pitanje napajanja - nađite frenda između vas dvojice......

Black Dragon 13.01.2005. 17:40

Citiraj:

Originally posted by big_B
Dosta velika udaljenost, a shema za repeaterom povlači pitanje napajanja - nađite frenda između vas dvojice......
... nekoliko njih :D

ćiber_manija 13.01.2005. 20:10

Znači mission impossible

mann 14.01.2005. 01:11

Citiraj:

Znači mission impossible
Ukoliko nemate LOS definitivno. Mislim sve se moze kad se hoce no koliko se to tebi nakraju isplati upitno postaje. Sto se tice gubitka signala u slobodnom prostoru (zraku) on ne raste toliko puno sa povecanjem udaljenosti. Razlika izmedju 15km i recimo 3km je jako mala (vrlo lako za izracunati). No LOS na 15km je frka za postic...

ćiber_manija 14.01.2005. 19:51

Bio sam popričao s frendom i rekao je da bi mogli smanjit udaljenost s 15 na 9 Km , jel ti pomaže šta.
Ako netko ima shemu za taj REPEATER ili nešto slično neka ju please posta!:D

MasterX 14.01.2005. 20:23

Citiraj:

Bio sam popričao s frendom i rekao je da bi mogli smanjit udaljenost s 15 na 9 Km , jel ti pomaže šta.

shemu nemam, jer je to uredjaj koji treba kupiti...

gledaj ovako, ako krenes sa jednim tipom opreme sa njim i zavrsi posao... moja preporuka ti je linksys wrt54g jer znam da radi odlicno i pouzdano, ali G oprema na tim udaljenostima prolazi slabije od B opreme, tako da vrijedi razmisliti B or G...

mann 14.01.2005. 20:55

Citiraj:

Repeater je ap samo ne u ap modu nego repeater modu. Shema znaci ono...

Kod udaljenost naravno da je bolje ici linkom od 9 nego od 15 no i dalje LOS vam je glavni... Ako imate los imate i 99% da ce te ostvariti vezu. Kako vidjeti dali imate LOS to je frka na takoj udaljenosti. Osim ako oboje niste u nekim neboderima pa se lako vidite iz takvih udaljenosti.

Ja (i moja ekipa) tenutno imamo u planu link od takodjer 15km no mi nemamo problema, link je preko mora (zaljev) i nema zime dali je neka kuca izmedju nas...

MasterX 14.01.2005. 21:49

Citiraj:

Originally posted by Hr_ri
Ja (i moja ekipa) tenutno imamo u planu link od takodjer 15km no mi nemamo problema, link je preko mora (zaljev) i nema zime dali je neka kuca izmedju nas...
samo jedan savjet, citajuci na sveasoft.com (u svedskoj imaju link od 16km preko jezera i suma)

James sa Sveasofta kaze da je za linkove koji ide iznad vode najbolja horizontalna polarizacija... a covjek stvarno zna sta prica, pa cisto probaj, nije da sam imao prilike neki link iznad vode realizirati ali mozda ti savjet pomogne...

mann 14.01.2005. 22:44

Citiraj:

Originally posted by MasterX
samo jedan savjet, citajuci na sveasoft.com (u svedskoj imaju link od 16km preko jezera i suma)

James sa Sveasofta kaze da je za linkove koji ide iznad vode najbolja horizontalna polarizacija... a covjek stvarno zna sta prica, pa cisto probaj, nije da sam imao prilike neki link iznad vode realizirati ali mozda ti savjet pomogne...

Nemam sto izgubit kada budemo u realizaciji zarotirat cu bas da vidim. Tko zna mozda se dobije sto na jacini :)

ćiber_manija 14.01.2005. 23:28

Znači izvedivo je s "standarnom opremom"?

MasterX 15.01.2005. 12:39

1 privitaka
Citiraj:

Originally posted by Hr_ri
Nemam sto izgubit kada budemo u realizaciji zarotirat cu bas da vidim. Tko zna mozda se dobije sto na jacini :)
evo pogledaj attach, to sam nacrtao u photoshopu za pola minute... tu se vidi razlika izmedju horizontalne i vertikalne polarizacije...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:39.