PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   umirem: bios rom checksum error bez razloga (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=15978)

ssnesh 04.01.2005. 19:32

umirem: bios rom checksum error bez razloga

Dakle pls help. Bootao sam novi komp, prvi put, otišao u bijose, vidio što se treba napraviti (nisam ni bio posebno kreativan... mako serijski i paralelni, malo nabio memoriju), reboot.

Ploća me dočekuje glasnim signalom dva jednako duga tona, viši-niži, iz monitora se javlja Award BootBlock BIOS 1.0 i kaže "BIOS ROM checksum error". Potom detektira floppy i traži "insert system disk and press enter". WTF?

Nakon puno googlanja sam otkrio da je to preživio minimalni komadić i da postoji šansa da ga dignem s floppyja i flasham. Ali to nikako da se desi: ako je bootabilan, javi "invalid system disk", inače naravno "insert system disk". Nikako da skužim kako da mu pripremim taj system disk da ga proguta.

Ploća je Elitegroup n2u400-a, nForce 2. Ne smijem otvarati komp jer nije moj, vlasnik želi punu garanciju, a reset cmosa bi ionako bio potez očajnika.

I dalje mi nije jasno kako sam strgao bios koristeći njegov prokleti setup. Glava boli, nema ideja. Ako netko zna kako složiti floppy ili što sad, poprilično bi me izvukao.

[edit: tipfeler u naslovu. bah!]

BrunoZG 04.01.2005. 19:43

NIš nisi strgal, na nekim plocama se ponekad to desi.. Ak ti se stalno to desava na default postavkama , vrati ploču.

napravi clear cmos, pa bootaj ponovo

RAK 04.01.2005. 19:59

Malo si pretjerao sa postavkama memorije pa neke ploče tako reagiraju. To se moglo dogoditi i ako si pretjerao sa overclockiranjem.

Skidanje naljepnica možeš naći na ovom forumu kao univerzalno rješenje za probleme garancija. Radi na svim modelima kompova :D .

Nemoj se zamarati sa bacanjem diskete jer u pravilu možeš samo nešto zasrati.

Najlakši prijedlog je da radiš malo na slijepo. Obično imaš 3-4 5.25 baya na kanti. I obično je samo jedan popunjen i to najgornji. Malo snalaženja (uz manual od ploče) te može dovesti do mjesta gdje se nalazi Clear cmos.

ssnesh 04.01.2005. 20:02

To je ideja :D . Dakle, to se bios nije ubio porad' kozmičkih zraka nego se zna desiti od clockanja/postavki i bios me živ čeka u čipu??

Javim rezultat.

ssnesh 04.01.2005. 20:09

-- da, javim... Jumper je u čistom mrtvom kutu. :fuming:

Jel neko može odgovorno potvrditi da ima ozbiljne nade da se sredi ako mu očistim cmos, prije nego što ubijem garanciju?

BrunoZG 04.01.2005. 20:12

ima oko 99,9 % šanse

Bubba 04.01.2005. 20:13

Re: umirem: bios rom checksum error bez razloga

Citiraj:

Originally posted by ssnesh
Dakle pls help. Bootao sam novi komp, prvi put, otišao u bijose, vidio što se treba napraviti (nisam ni bio posebno kreativan... mako serijski i paralelni, malo nabio memoriju), reboot.

Ploća me dočekuje glasnim signalom dva jednako duga tona, viši-niži, iz monitora se javlja Award BootBlock BIOS 1.0 i kaže "BIOS ROM checksum error".

/...

Ploća je Elitegroup n2u400-a, nForce 2.

Inace, neke ECS ploce su znale imati "feature" da rade takvo sto...

Citiraj:

Ne smijem otvarati komp jer nije moj, vlasnik želi punu garanciju, a reset cmosa bi ionako bio potez očajnika.
Mozda i ne bi. Uostalom, gubis garanciju samo na cijelu konfiguraciju (od koje, kao sto vidis, malo koristu u tvom slucaju, recimo), a ne na komponente.

ssnesh 04.01.2005. 20:27

Mašala momci -- radi! Hvala.

Što sam danas naučio? Među ostalim, isto što i kada sam gledao Plavog Groma: "Kad hodaš po jajima... Ne skači!"

BrunoZG 04.01.2005. 20:29

Citiraj:

Mašala momci
ti si se šalil a mi se trudimo, Krasno:D

Bubba 04.01.2005. 22:32

Citiraj:

Originally posted by BrunoZG
ti si se šalil a mi se trudimo, Krasno:D
Nadam se da je ovo bio sarkazam... :p :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:07.