PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Spašavanje podataka iz DOSA (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=155147)

xylik 05.08.2009. 10:28

Spašavanje podataka iz DOSA

Pozdrav! Imam kompjuter pun virusa na kojem se vrti xp-pro. Samo je jedna particija na disku. Iz windowsa nije moguće ništa napraviti jer su virusi sve onesposobili. Zanima me kako da spasim podatke sa diska a da pritom ne pokupim i viruse? Da napomenem ne zanima me vađenje diska iz kućišta!

Codiac 05.08.2009. 11:52

nabavi eksterni hard stavi sve na njega sve sto hoces i onda odi kod frenda neka na antivirusu stavi high alert i ustekas hard i proskeniras ga i to je to.

dejanbinladen 05.08.2009. 11:56

safe mode ?!?!?!

ako ne onda NC a ne dos :D

coconut 05.08.2009. 12:00

Instaliraj neki dobri av program, i par spyware/malware programčića. Sve ih updejtaj. Isključi System Restore (My Computer->desni klik->Propetries->System Restore->Turn off System Restore). Restartaj komp i digni ga u Safe modeu (F8 tokom bootanja). Iskeniraj komp svim gore navedenim programima i to jednim po jednim. Kad sve očisti, uključi System restore i resetiraj komp. Trebao bi biti čist.

xylik 05.08.2009. 13:19

Citiraj:

nabavi eksterni hard stavi sve na njega sve sto hoces i onda odi kod frenda neka na antivirusu stavi high alert i ustekas hard i proskeniras ga i to je to.
Ali recimo da na vanjskom hardu imam neke podatke; zar neću i njih inficirati, a i neznam hoće li antivirus pravovremeno reagirati na infiltraciju sa harda kada ga spojim na nekom drugom kompu? Jeli netko koristio antivirus dos scanere, ja sam probao od mcafeea ali scan je trajao cijelu vječnost i report je bio skroz nepregledan... cca. 2h a gore nije bilo nešto extra podataka?

Codiac 05.08.2009. 13:30

a gle onda instaliraj avast na frendovom kompu on ce te pitati hoces da skeniram prije pokretanja windowsa ti mu kazes da i spojis jos i svoj hard i :)

2145 06.08.2009. 01:21

A da skineš neku Linux live distribuciju (npr Ubuntu), pokreneš ju i instaliraš AVG free za linux i s tim skeniraš hard i riješiš se virusa?

A ako ti je bitno spašavanje samo podataka, opet možeš sa nekom live distrom, jedini uvjet je da imaš dosta slobodnog prostora na disku. Smanjiš WinXP particiju na minimum i skopiraš si datoteke na slobodan prostor. Zatim samo ponovo instaliraš windowse.
Ako pak nemaš dosta prostora, onda iz linuxa izbrišeš sve .exe datoteke (find -name *.exe -print0 | xargs -0 rm -v). Ovo bi u teoriji trebalo izbrisati sve viruse, ali će uništiti i windowse pa samo nove snimiš preko particije.

yedwy 06.08.2009. 09:23

Citiraj:

Autor xylik (Post 1399746)
...a i neznam hoće li antivirus pravovremeno reagirati na infiltraciju sa harda kada ga spojim na nekom drugom kompu...

Joj daj... mislim pa nije to ebola pa da će se zarazit od toga kaj su u istoj sobi, odi nekome ko ima XPe i prije nego počnete nek instalira TweakUI (ako nije) i u njemu ugasite autorun za removable diskove (za svaki slučaj) i fino zadnji update Avasta i Spybot S&Da i opali "torough scan" kroz tvoj disk sa opcijom za skeniranje u arhivama i odite na pivu, kad se vratiš doma stavi daj disk sa strane, gurni cd od windowsa i bootaj s njega za setup, repartaj disk formatiraj i instaliraj OS na njega zadnje M$ patceve i avast i Spybot S&D sa rezideentim scannerom na max i onda tek spoji vanjski hard i vrati podatke...

Codiac 06.08.2009. 14:59

evo yedwy je napisao ono sto se meni nije dalo :D

xylik 06.08.2009. 19:28

hvala svima na idejama, mislim da ću se ipak pozabaviti sa linux live distribucijama. Malo sam pro-googlao, ima zanimljivih kombinacija sa usb live distribucijama...:chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:47.