PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD Radeon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Trebam pomoć...cooling. (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=15031)

soad 06.12.2004. 13:58

Trebam pomoć...cooling.

Rijec je o kulerima i hladnjacima za graficku karticu.Bas sam gledao reviewe i svugdje su se zalili na moj model zbog neadekvatnog i neucinkovitog kulera....Zato sam odlucio uzeti novi hladnjak za graficku karticu.Imam 3 modela koja mi se svidjaju.Kartica je ASUS x800.Kasnije ce mi i kuler trebat jer cu je malo klokati,ma da to i nije potrebno.Evo ako imate iskustva i ako znate ponesto o tome molim vas da to misljenje podjelite samnom;)

E ovako:

1. hladnjak arctic-cooling za grafičku karticu, ati 4 silencer

2.hladnjak thermaltake extreme giant iii za grafičku karticu

3.hladnjak zalman zm80d-hp, za grafičku karticu

nekako mi je ovaj thermaltake zapao za oko...sto vi mislite?sto je najisplativije?

Veki-os 06.12.2004. 14:41

Thermalteka nemoj ni u ludilu,to ti je jaaaaako bučno,ko 100 vragova,a od ova dva ne znam,oba su dobra,nek ti kaže netko tko je imao iskustva s njima.

Bleki 06.12.2004. 15:25

Uzmi Arctic Cooling, laksi je od zalmana, lakse ga se montira, a topli zrak izbacuje van kucista, dok ce ti za zalman trebati dodatni vent koji ce topli zrak sa pasivca siriti po cijelom kucistu i grijati komponente.

Tumor 06.12.2004. 16:32

Ako ti je kartica clockabilna i sa stock coolerom mozes dosta clockati. U mom sigu ti je rezultat clockanja X800PRO sa stock coolerom, a imam osjecaj da bi jos isla i kada nadjem vremena potrazit cu limit kartice. Za poboljsano hladjenje sam napravio slijedece:

- na bocnoj stranici kucista je jedan 80mm Papst koji upuhuje zrak direktno na karticu
- u ATiToolu sam podesio da se brzina ventilatora ranije povecava. Naime, kod moje kartice se po defaultu ventilator vrti sa 43% brzine sve do 70'C kada se povecava na 54%, a 100% vrtnje postize tek na 90'C. Ja sam podesio da vec na 45'C dize brzinu na 54%, a vec preko 65'C ventilator radi sa 100% brzine. Kartica rijetko kada predje 50-52'C (preko 50'C vrti se na 67% brzine), i dalje nije glasna i vjerovatno se zbog povecane brzine ventilatora (i tako poboljsanog hladjenja) odlicno clocka.

Stoga prvo pokusaj sta mozes sa stock coolerom postici, a tek onda idi na mijenjanje coolera.

joolka 06.12.2004. 16:37

...jedno pitanje vezano za ati tool,jeli ova fora sa ventilatorom (odredjivanje brzine) vrijedi i za starije ati kartice npr 9700 ili ovo vrijedi za novije modele..malo off topic ali se nadam da nece nitko zamjerit

soad 06.12.2004. 17:30

Citiraj:

Originally posted by Tumor
Ako ti je kartica clockabilna i sa stock coolerom mozes dosta clockati. U mom sigu ti je rezultat clockanja X800PRO sa stock coolerom, a imam osjecaj da bi jos isla i kada nadjem vremena potrazit cu limit kartice. Za poboljsano hladjenje sam napravio slijedece:

- na bocnoj stranici kucista je jedan 80mm Papst koji upuhuje zrak direktno na karticu
- u ATiToolu sam podesio da se brzina ventilatora ranije povecava. Naime, kod moje kartice se po defaultu ventilator vrti sa 43% brzine sve do 70'C kada se povecava na 54%, a 100% vrtnje postize tek na 90'C. Ja sam podesio da vec na 45'C dize brzinu na 54%, a vec preko 65'C ventilator radi sa 100% brzine. Kartica rijetko kada predje 50-52'C (preko 50'C vrti se na 67% brzine), i dalje nije glasna i vjerovatno se zbog povecane brzine ventilatora (i tako poboljsanog hladjenja) odlicno clocka.

Stoga prvo pokusaj sta mozes sa stock coolerom postici, a tek onda idi na mijenjanje coolera.

pa i nije bas klokabilna previse...cip je r423 tj xt verzija.Kazem sad mi je 500/1000 i temperatura je 51.Ajde mi molim te objasni kako u ATiToolu namjestit vrtnju ventilatora...zelio bi vidjet kak ide na 100%.Nemogu nigdje to sredit.kao da mi je disableano.Ali opet kazem da nisam nimalo zadovoljan hladjenjem i ttakodjer u jaako puno testiranja su se zalili na asusovo klokanje i posebno njegov kuler.

Sto je sa ati silencerom 4?on je dizajniran za x800?
Kako ce ici sa njim?

Ajde molim vas odgovorite;) :)

Tumor 06.12.2004. 21:51

Citiraj:

Originally posted by soad
...Ajde mi molim te objasni kako u ATiToolu namjestit vrtnju ventilatora...zelio bi vidjet kak ide na 100%.Nemogu nigdje to sredit.kao da mi je disableano...
Ovo ti radi u ATiToolu 0.0.22 ili 0.0.23beta

U glavnom screenu stisnes na Settings.
U onim gore padajucim menu-ima odaberes Fan Control. Kada udjes u Fan Control checkiras opcije "Override fan speeds" i "Dynamic based on GPU temperature".
Nakon toga samo podesis temperature i postotke vrtnje i stisnes apply.

Da bi ti sve opcije uvijek bile ucitane kod bootanja u Miscellanous meniu odaberes da se ucitava prilikom bootanja Windowsa (biras nacin, meni je preko Reg Key i da se nakon loadanja ugasi.

Napomena: nakon svakog reinstala drivera graficke sve te postavke moras ponovo podesiti.

Ajde probaj, pa javi da li ti je uspjelo...

soad 06.12.2004. 23:06

1 privitaka
HMM...nemam fan controle nigdje....cemu moze biti uzrok tomu?

Tumor 06.12.2004. 23:24

Citiraj:

HMM...nemam fan controle nigdje....cemu moze biti uzrok tomu?
Nemam pojma. Kod mene su iste te opcije + fan control.
Jedino sto mi pada na pamet je da tvoja kartica ne podrzava promjenu brzine ventilatora
S druge strane u mojoj verziji nema ovog catalyst AI level kao u tvojoj...:confused:

Tumor 06.12.2004. 23:33

Evo kako to izgleda:

EDIT: nesto me o ovoj poruci zaje... attachment

Tumor 06.12.2004. 23:41

1 privitaka
Ponovo:

soad 07.12.2004. 12:33

cudno,bas cudno...

ali dobro,...sta je tu je...hvala;)

i jos kad si daj mi reci koje drivere imas i koliko imas 3dmarka 03 sa klokanom x800pro...

Tumor 07.12.2004. 13:43

Citiraj:

i jos kad si daj mi reci koje drivere imas i koliko imas 3dmarka 03 sa klokanom x800pro...
Sa Omegom 2.5.90 sam imao cca. 12300 u 03Marku i 5430 u 05Marku.
Sada imam Omegu 2.5.97, ali nemam instalirane Markove da probam (reinstalirao Windowse)...

Darth Revan 07.12.2004. 13:47

možda ovo! LINKKKK

flajpan 07.12.2004. 16:06

Evo i ja bih se nadovezao što se tiče hlađenja, ali za 9600XT. Mislim uzeti VGA Sillencer-sad mi grafa ide sasvim stabilno 600/660 na 1.6V, e da i pasivce za memoriju. Hoću li imati kakve koristi od tog hlađenja, mislim na veći OC?

soad 08.12.2004. 00:50

Citiraj:

Originally posted by Darth Revan
možda ovo! LINKKKK
hmm...bojim se da je to slabo za ovakve taktove...jos i overclock...za sad me nekako thermaltake najvise privlaci ali i ati silencer...on mi je dizajniran za x800 ali citam na njihovom web siteu kako valjda nisu kompatibilni sa asus karticama,...jel zna netko mozda o tome...:(

vudu2 08.12.2004. 01:08

Po meni Vga silencer je najbolja kombinacija, hladi grafu i kučište, nije grdosija, tih. Ako baš hoćeš thermaltake uzmi usisavać, stavi ga na stol od kompa pa igraj pa reci kako ti je. Znam iz iskustva.

ZiViky 08.12.2004. 09:11

Moje seljacko rjesenje za 9600XT.
Kupio sam od Zalmana heatsink za NB (mislim da je oko 20kn). Namonitirao ga na GPU i dao da na njega puse tihi 120mm vent (iz smjera floppya prema otvorima na straznjoj stranici) . Temperatura grafe je 35C idle i 50 C full load. (pc mi radi non stop).

U 3Dmark05 imam 1623 (Omega 2.5.90)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:15.