PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   chaintech 7njs bios update greška (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=14994)

fiuman 05.12.2004. 12:40

chaintech 7njs bios update greška

Pokušaj bios updatea (razlog: BIOS ne prepoznaje bartona 2500+ kao takvog,ali je sve radilo ispravno :-( ),ne prolazi odnosno tokom updatea javlja bios rom checksum error(BIOS skinut sa chaintechovih .de stranica).Nakon restartanja,naravno ne podiže se sistem,nego (vjerojatno iz boot block BIOS-a) traži umetanje diskete sa ispravnim BIOS-om i awardflashom.Kombinacija nekoliko BIOS-a (i flash utilitiya),uključujući i originalnog ne pomaže.
E sad,nakon nekog vremena pronalazim na netu službeni BIOS i awdflash na chaintechovim (USA) stranicama.(verzija 0813)

Pokušaj hot-swapa na aussovoj kt333 ploči ne prolazi, odnosno javlja
"system was not a new award bios version.
please updata rom bios first."

Ponovni pokušaj dolaska (na chaintekici) barem do onog dijela da me traži disketu sa ispravnim BIOS-om,ne ide.Ploča ispusti kratka 4 beepa i ništa se ne događa,a na netu nigdje ne mogu naći što bi to trebalo značiti.
BIOS je inače AWARD Phoenix...

Bilo kakav predlog je dobrodošao.
Thanx....

fiuman 08.12.2004. 20:31

Ima li ki bilo kakovu ideju jer mi se inače čini da će chaintech letit u bajaderu???

Bubba 08.12.2004. 20:46

Re: chaintech 7njs bios update greška

Citiraj:

Originally posted by fiuman
Pokušaj bios updatea (razlog: BIOS ne prepoznaje bartona 2500+ kao takvog,ali je sve radilo ispravno :-( ),
Eto, sad sam sebi mozes opaliti samarcinu.

Citiraj:

ne prolazi odnosno tokom updatea javlja bios rom checksum error(BIOS skinut sa chaintechovih .de stranica).Nakon restartanja,naravno ne podiže se sistem,nego (vjerojatno iz boot block BIOS-a) traži umetanje diskete sa ispravnim BIOS-om i awardflashom.Kombinacija nekoliko BIOS-a (i flash utilitiya),uključujući i originalnog ne pomaže.
Cekaj, nisi valjda forsirao flash iako te program upozorio da mu checksum nevalja?

Citiraj:

Ponovni pokušaj dolaska (na chaintekici) barem do onog dijela da me traži disketu sa ispravnim BIOS-om,ne ide.Ploča ispusti kratka 4 beepa i ništa se ne događa,a na netu nigdje ne mogu naći što bi to trebalo značiti.
BIOS je inače AWARD Phoenix...
Bilo kakav predlog je dobrodošao.
Thanx....
Imas dvije opcije. Prva je ta da uzmes disketu, na nju stavis autoexec.bat koji ces konfigurirat tako da ti flasha BIOS i neku restart komandu na kraju, cisto zbog pragmaticnosti. Ako ne nadjes na netu nista za restart (ili si Google lijen), napravi slijedece. Nadji pogodan DOS sustav (ili za NTnoide: Start-->Run-->cmd), otipkaj "debug" (bez navodnika, naravno), prompt ce ti se promijeniti u '-' a zatim:

-a[enter]
xxxx:0100 [sad napises] jmp far ffff:0000[enter]
xxxx:0105 [enter]
-rcx[enter]
5[enter]
-n reboot.com[enter]
-w[enter]
-q[enter]

Uz malo srece, ovo bi trebalo raditi. Ako ne, nadji nekog s programatorom, izvadi cip, plati i uzivaj.

fiuman 08.12.2004. 23:29

Citiraj:

Originally posted by Bubba
Eto, sad sam sebi mozes opaliti samarcinu.
U potpunosti se slažem,jer mi ovo uopće nije trebalo (ploča nije moja :D ),ali sam ipak htio to napraviti pa da sve bude u potpunosti po špagi....

Citiraj:

Cekaj, nisi valjda forsirao flash iako te program upozorio da mu checksum nevalja?
Ne, stvar je bila u tome da nije on nikakvo upozorenje bacio prije fleshanja, nego nakon što je fleshao novi BIOS (čak je normalno stari snimil na disketu).A nakon ovoga je slijedio restart, i naravno sve je šlo va drope :)

Mislim da sam probao čak i ovo ča predlažeš sa autoexecom,doduše ne baš sa ovakvom komandom kakvu si ti upotrebil,ali po uputama koje sam skinuo s neta trebao bi moć flashati i bez ikakve slike na monitoru (znači automatski).
I sve to san i pokušal ali čini mi se da comp zapne i prije nego ča bi trebal počet čitat sa te boot(flash) diskete.Zato san i pital za ona četiri beep-a koje ploča proizvede.Nisam siguran ča signaliziraju.U knjižici niš ne piše, a ni na netu nisam uspio naći takav kod za award-phoenix BIOS... :confused:

I još jedno pitanje,koliko bi otprilike moglo koštat programiranje?

Veki-os 09.12.2004. 00:03

Evo link za beep codes
http://www.hardwarecentral.com/hardw...utorials/13/3/

Nažalost,ovaj treči od gore odgovara tvom pištanju,četiri beepa kad se zbroji...

fiuman 09.12.2004. 19:04

Citiraj:

četiri beepa kad se zbroji...
Problem sa ovim kodovima je u tome ča iznad piše:
For example, 1 -pause- 3 -pause- 3. This is a 1-3-3 combination and each set of beeps is separated by a brief pause.

Ovo po meni predstavlja tri serije od po nekoliko beepova (kakva riječ :) ),znači 1-2-1 bi trebalo značit 1 beep pa pauza, pa 2 beepa,pa pauza pa ponovo jedan beep, a ploča proizvede četiri kratka beepa u seriji, jedan za drugim.......

Veki-os 09.12.2004. 19:15

To su svi kodovi za phoenix biose a jedino taj odgovara onome kod tebe,zbroj je 4 beepa.

fiuman 12.12.2004. 11:36

Veki-os ti opet zbrajaš. A tamo ipak piše da bi to beepanje trebalo bit razdvojeno nekakvom pauzom.A definitivno nije...

Čak i da idem gledati po tom kodu, on navodi grešku
"bad timer chip on the motherboard ",i možda grešin ali ovo mi se nikako ne uklapa u problem koji imam (spaljen BIOS čip ili možda problem sa nekom karticom....)

Trek 12.12.2004. 13:52

zato ja volim epox :) imas fino 88 portni debug led, nema beep beep :D meni nije jasno zasto svi nisu to poceli stavljat na ploce :)

imas problem procistas kod otvoris knjizicu pogledas ljepo napisane kodove i rejsio si problem, a ovo je koda imas moresovu abecedu :)

fiuman 12.12.2004. 14:21

Citiraj:

Originally posted by Trek
zato ja volim epox :) imas fino 88 portni debug led, nema beep beep :D meni nije jasno zasto svi nisu to poceli stavljat na ploce :)

imas problem procistas kod otvoris knjizicu pogledas ljepo napisane kodove i rejsio si problem, a ovo je koda imas moresovu abecedu :)

E Trek ča je najbolje, ima i ova chaintekica, oni to zovu c-box, i fino uredno ti preko display-a pokaže ča ju boli.Morda,a morda i ne he,he.:clap:
Ali ja ne mogu doć do tog c-boxa,imam samo ploču bez dodataka i tu nastaje problem s beepovima:D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:40.