![]() |
(riješeno) Asus P5E RAID problem
Ako se netko susreo sa ovim problemom.
Javlja mi se BSOD kada pokušam instalirati bilo koje RAID polje na ASUS-ovoj ploči P5E. Znači u biosu kreiram RAID polje i kada krene instalacija WinXP sa F6 instaliram drivere za ICH9R kontroler.Poslije toga sve uredno isparticioniram i formatiram te Windowsi iskopiraju file-ove. Računalo se resetira i počne instalacija hardware-a. Kada je potrebno doći do upisivanja korisnika i imena računala, dobijem BSOD. Diskovi su 2xSeagate 320GB 7200.11. Stavljen najnoviji bios na ploču. Čak sam probao instalirati Win7 i instalacija uredno prođe. No kada idem resetirati računalo kod gašenja opet dobijem BSOD. A kažu da ga nisu još imali na 7:roller:!!! Inače kao IDE ili AHCI sve radi OK. Unaprijed hvala na pomoći. |
Nitko nema ideju?
Ispravak samo da ne radi ni AHCI način rada. Danas sam probao. U AHCI načinu rada čak ne dođe ni do dijela gdje trebam odrediti na koju će particiju instalirati WinXP. Pokušao sam čak i sa dva WD-a od 320GB i ništa. Opet plavilo. Sve mi smrdi da taj kontroler ne radi kako treba. Inače sam i probao i sa clusterima od 4-128 kb.Gasio sam i J-Micronov IDE kontroler da možda on ne pravi zbrku,ali nije. Bit će da će ploča na robnu razmjenu "staro za novo". Ajd' ako netko ima kakvu ideju, nek slobodno bubne. |
Problem ti je u generičkim driverima za čipset koji dođu sa windowsima.
Probaj nabaviti neku drugu verziju windowsa xp ili pređi na vista/win 7 koji sigurno imaju podršku. :D Ako ni to ne pomogne možđa je problem u firmwareu jednog od harda. |
Hvala na savjetu,ali kao što sam naveo već sam probao s Win7 i opet imam problem s BSOD.
Pokušao sam sa svojim legalnim CD-om WinXP i s nLite-anim verzijama. A do hardova mislim da nije jer sam probao s dva Seagate-ima i sa dva WD-a. Još netko? |
Mislim da sam skužio kako se može bez plavih ekrana.
U Biosu je prije slaganja raida potrebno isključiti JMicronov PATA kontroler koji se izgleda kosi s ICH9R kontrolerom. Ili njegovi driveri? Na netu sam našao da disketa koja je potrebna da se napravi za WinXP mora osim onih file-ova koji se nalaze na A:\root sadržavati i direktorije A:\$OEM$\TEXTSETUP , te u taj direktorij takođe iskopirati fileove iz instalacije. Kada sam tako instalirao s WinXP original CD-om koji ima na sebi SP2 instalacija mi je prošla bez problema. Poslije instalacije se može JMicron uključiti. Još ću danas probati s ručno slipstreemanim WinXP SP3, pošto nLite-an ne radi u ovom slučaju. Nadam se da ću pomoći nekome ako ima ovu ploču,da se ne namući kao ja. Osjećam se kao da pričam sam sa sobom.:fiju: |
O, ne , prijatelju...ima nas još. :(
Nećeš vjerovati: upravo sam htio prijaviti isti problem, ma do u dlaku, i- naletim na ovaj thread :wtf2::roller: Kod mene je Asus P5Q Deluxe u pitanju...i dva potrošena dana :hitthewal: Probati ću na tvoj način, pa javim... |
Citiraj:
ja imam p5q-e i raid 0 sa 2 seagate-a od 640gb verzije 11, prije toga imao 2 seagate od 320 verzije 10 i nikada nisam imao problema sa instaliranjem windowsa niti sam primjetio da je problem JMicronov kontroler. Negdje postoji problem u biosu pojedinih ploča koji rade sa sa ichXr kontrolerima.Na koji način to nebi znao. |
Ovako. Slučaj riješen definitivno.
Kod mene je krivac JMicronov PATA kontroler. MORA biti isključen kod instalacije WinXP. Znači moraš imati sata DVD da s njega teraš instalaciju. Ako ti neće uzeti drivere s diskete koju napraviš s original DVD-a poslije particioniranja i formatiranja, moraš napraviti direktorije A:\$OEM$\TEXTMODE i u taj direktorij iskopirati sve file-ove koje imaš u root-u. Znači moraš ih imati i na jednom i na drugom mjestu. Ne znam za nLite-ane CD-e jel rade,ali ja sam radio ručni slipstreem na original instalaciju. Imaš postupak: http://www.howtohaven.com/system/sli...e-pack-3.shtml Eto, to je bilo potrebno da meni proradi na mojoj ploči. Nadam se da će i tebi pomoći Windfucker. Javi kako je prošlo i da li ide nLite-ana verzija CD-a ako ju praviš. Ja više nemam živaca isprobavati jer sam snimio već 10 CD-a raznih verzija i više ne znam koja je koja. |
Evo samo da nadodam da sam radio sa nLite-anim winsima i ista stvar (5-6 verzija napravio, razni SP-ovi...) tako da ne trošite vrijeme uzalud :(
Neće pa neće... |
Citiraj:
REcimo imao sam slučaj kada nisam mogao instalirati windowse na VIA 880 čipset,windowsi jednostavno nisu prepoznavali uređaje i to ovi novi. Našao sam neke windowse iz 2006 i na njima je radilo. |
O.K., probati ću tako, možda pomogne...thx na prijedlogu! ;)
|
Samo da ti možda pomognem da ja imam original cd (onaj sjajni s hologramom)
s SP2, piše na njemu verzija 2002. Na njega sam stavio ručno SP3. Isprobao sam i s original verzijom WinXP koje je Microsoft podijelio školama i na nju stavio ručno SP3. Obje verzije rade. Samo mi nLite-ana ne radi. Ako imaš nekoga u školi traži od njega da ti posudi. Ja ne znam kada ću do Osijeka, jer bi ti mogao donijeti kopiju ako se ne snađeš. |
Hvala, problem definitivno riješen i na P45! :)
Kod mene rješenje glasi- update BIOS-a na zadnju verziju. E, jedino što nisam radio backup originalnoga (šteta zato jer nisam zapamtio koji je točno bio taj "RAID-problematični" BIOS, radi drugih usera). Sada "od prve" radi i SA nLiteanim winsima SA XP3 i RAID drv, i to BEZ isključivanja PATA kontrolera...samo stavi-i-vozi :goood: Vistu i "Sedmicu" nisam niti probavao, ne zanimaju me trenutačno...XP je bio "must-have" zadatak ;) Ne znam samo kako mi to prije nije palo na pamet...stalno sam mislio da ja negdje griješim, valjda zato, a i sve drugo je šljakalo besprijekorno sa tom verzijom BIOS-a, a kada je tako, u pravilu, ne zamaram se sa dotičnim puno... |
Drago mi je da si uspio.
Kod mene nije uspio ni flash BIOS-a na zadnju verziju. Bitno je biti uporan. Pozdrav! |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:25. |