![]() |
ATi i fizika u igrama - demo na GDC!
Više sajtova je pojurilo objaviti da će ATi navodno pokazati demo obrade fizike na svojim karticama.
Neki ne znaju što je točno u pitnaju: http://www.xbitlabs.com/news/multime...ps_at_GDC.html Neki tvrde da je to Havok: http://www.pcper.com/news.php#NewsID6940 Pa ne znam.. moramo malo pričekat, al sad će to, GDC traje ovaj tjedan, pa nećemo morat dugo čekati :) :goood: |
nVidia Physx doom is here! Muahahaha :D
OK, malo pretjerujem, ali mislim da su upravo dobili protivnika koji je definitivno atraktivniji. http://www.pcper.com/#NewsID-6954 AMD/ATi i Havok (u vlasništvu Intela) su portali dio Havok enginea na OpenCL, programski jezik koji već danas podržavaju i ATi i nVidia grafičke, ali i AMD i Intel procesori. Uz njih Havok radi i na konzolama (Xbox i Xbox 360, Wii, Playstation 2 i 3, PSP, GameCube)... Dakle da vidimo... PhysX = CUDA, limitiran, zatvoren, blabla. Havok = OpenCL, otvoren, radi na svemu. Što mislite koji će developeri igara izabrati? Dio problema je što trenutno ovaj port Havoka još nije gotov, nego je još u razvoju. Pokazana su samo 2 segmenta, "Destruction" i "Cloth", ostatak se još čeka. Btw, da ne bi bilo zabune, "Cloth" podržava obradu ne samo tkanina, tj odjeće, već i kose, biljaka, i raznih sličnih "mekih" materijala (uključujući i npr. repove živina, prema njihovom primjeru :D ). Destruction pak obrađuje destrukciju čvrstih tijela (razbijanje, deformacije, i sl). Vjerojatno rade i na ostalim elementima, kao što je Havok Physics.. Ja im držim fige, ako zbog ničeg drugog - onda jer je riječ o standardnom API-u koji podržavaju svi aktualni CPU-ovi i GPU-ovi koje gameri koriste danas. Komentari? Ispravci? Dopune? :) |
Citiraj:
OpenCL zahtjeva i noviji OS a ostaje za vidjeti koliko će im vremena trebati dok sve to ne zaživi:) |
Citiraj:
A i sumnjam da će samo tako odbaciti PhysX koji se taman počeo primjenjivati u igrama, isto tako neće raširenih ruku samo tako prihvatiti OpenCL, treba vremena... Još ćemo vidjeti ako će biti što s toga, vrijeme će pokazati... |
Još uvjek vjerujem da će se nekako modati driveri da ATi fura Physx, jer ako kartica kao 9600GT, koja je mnogo slabija od superiornije 4870,može gurati fiziku, zašto onda i 4870 nebi mogla? Samo treba imati omgućen protokol.
Il će se modat driveri, ili će AMD nešto smisliti i platiti, pa će sve biti u redu. :) |
Citiraj:
Može mu u paketu prodati i CUDA support...:fiju: |
Novac mjenja svjet... Ništa se ne brin, znat će nvidija to naplatiti..
Ili će AMD napraviti nešto svoje, i tako onemogućiti nešto nvidiji... |
Citiraj:
tako da opet imamo situaciju da umjesto da se razvija jedna tehnologija koju bi koristili svi i koja bi tako bila dovedena do "savrsenstva" proizvodjaci guraju svaki svoje i na kraju ce pusit po obicaju jedino korisnici. btw, nadam se da ce njihov Cloth raditi puno bolje nego na physxu, taj je zbugiran od prvog dana kada ga se malo maltretira. Nema mi gore nego kad metak proleti kroz platno i onda ga rastegne tri kilometra jer se nesto nije dobro proracunalo.....realnost je onda zadnje sto ti pada na pamet :) |
Moje isprike što sam rijetko na forumu, al zbilja ne stižem :D No evo navratim ovako kad naletim na koju zanimljivu..
A čini se da će postati jako zanimljivo, jer eto sad nVidia razmišlja da porta PhysX na OpenCL. OK, nije baš tako crno/bijelo, rekli su zapravo da NISU PROTIV toga. Isto tako, ATi nema nikakvih prepreka da koristi PhysX na svojim karticama, samo ATi ne želi time pomagati nVidiji. Onako, realno gledajući, da, nVidia je u prednosti. Ali isto tako realno gledajući, i dalje je to svojevrsni status quo jer rijetko se koji gamer koji i ima SLI želi odreći brzine (fps-a) u korist nešto sitnih efekata u PhysX-u. Vrijeme PhysX-a dolazi, vjerojatno još ove godine, kad će biti kartica od ~300-400kn koje će moći bez problema isprocesirati sve efekte. Ali opet je to dodatnih par stotina kuna koje gamer treba dati za malo potrganih zastava i rasipanog stakla (tipa Mirrors Edge). Dakle realno, čisto zbog dodatnog troška koji PhysX nosi sa sobom, a i manjka dobrih igara sa specijalnim "PhysX-efektima", takvo što neće zaživiti do kraja ove godine. A krajem godine će biti i dobro razvijeni Havok na OpenCL-u, i DX11 kartice, i Windows 7, a s njime i DX11 sa svojom fizikom, i Larabee (možda, ak smo optimistični) i još puno toga. Teško da će nVidia zadržati puno snage do tada, osim ako na neki način u potpunosti ne omogući izvođenje PhysX-a na svim modernim DX10/DX11 karticama. Ma sve je ovo još uvijek u povojima, ali bez obzira tko "pobjedio" meni je samo bitno da ne moram razmišljati koji hardware kupiti samo da bi to radilo.. A nekako mi se nVidia ne sviđa samo zato jer trenutno stvari ovako funkcioniraju: PhysX=CUDA=nVidia GPU=SLI=nVidia MBO .. dakle ako želim igrat te 3 igre i u potpunosti koristiti sve efekte, i da to nečemu liči, moram potrošit nekih 5000kn samo na nVidia hardware. A to je za HR gamera - puno. |
Hmmm jel imao tko od vas testirati onu staru PCI karticu Ageia PhysX?
Baš me zanima dali može gurati današnju fiziku, i dali radi u paru sa ATi karticama... I gdje se to još može nabaviti? |
Valg - bilo je par testova, ali u zadnje vrijeme slabo.. Brzina tih dedicated PhysX kartica je ispod performansi trenutnih 9600 grafičkih, a cijena im je tu negdje. Jedino što te kartice rade sa ATi grafičkama, a ako miješaš ATI+nVidia kartice onda moraš već ići na Windows 7 i hrpu prčkanja, molitvi, psovanja i tako to :D
Uglavnom - onako odoka čini se da je neisplativo za sad. Budem jedan dan malo pogledao ovdje dal ima kakvog napretka u tom dijelu oko ATI+nVidia mixova.. Ako ti se ne čeka, slobodno i sam pronjuškaš. Jedino ti mogu reći da ima sve skupa 150 postova, pa nemaš gdje zalutati, da se sve preletit u sat vremena ;) Ja sam u međuvremenu razgledavao i kako uguradi nVidia grafičku samo za fiziku u stroj koji nema drugi PCIe x16 slot, al za sad nisam daleko došao jer kod nas ne možeš ništa od toga kupit.. :/ ak kaj iskopaš javni slobodno, da ne kopamo svi bezveze :) |
Ma bile bi super te PCI kartice, ali kao što se zna, ako ih i i ma, kod nas će ih teško tko uvoziti.
A uzeo bi sigurno jedni PCI karticu samo da imam za servisiranje, da ne moram koristiti staru S3 2MB. :) Uglavnom, treba još malo sačekati... Tko zna šta nam sutra donosi.. ATi sa fizikom. Weeee!! :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:53. |