![]() |
AP koji ima client mod? žurno!!!
pozdrav!
molim za preporuku AP-a koji obavezno ima (client mod). Dakle treba mi AP sa tom opcijom i da ima što jaču izlaznu snagu ukoliko ga budem htio postaviti u AP mod. Nebi bilo loše da ima i kakv modificirani firmware ako bih trebao za tim jednog dana posezati. Cjena je isto tako jako bitna,dakle što niža.Znam za neki linksys model da ima paklene opcije i načine rada ali mislim da bi mi to bilo prekomplicirano. Dakle nešto jednostavno i dobro,sa dobrom izlaznom sangom. Trenutno bih ga koristio za spajanje na jedan AP s kojim imam LOS ali mi je udaljen nekih 5,5-6km.Dakle trebao bi imati opciju stavaljanja vanjeske antene.Od konektora mi odgovara da im rp-sma.Dakle ne zanima me nikakvo lemljenje i slično,već da baš ima konektor. hvala!:fala: |
Airlive 5460 APv2,posjeduje client mod, rp-sma konektor, nije skup, sa juzno-americkim firmwareom izlazna snaga ide do 26 dBm ili ti ga 400 mW. Ali zapamti jedno i ti i svi ostali kojima ovaj thread bude od koristi da se povecavnjem snage nedobija na dometu, kvaliteti i snazi linka, to se dobija ugradjivanjem osjetljivije (na nasim prostorima se koristi termin ''jača'') antene.
|
Citiraj:
ok,hvala na pomoći. Vidim da se kužiš više od mene vezano za wireless pa mi onda reci šta se zapravo onda dobija tim pojačanjem izlazne snage? hvala na odgovoru! jesi možda mislio na ovaj Wireless AP Airlive WL-5460AP jer vidim da spominješ Airlive 5460 APv2 a ja ne nalazim taj sa APv2 :fala: |
Povećanjem izlazne snage neznaći automatski i bolje. Zašto?
- Povećanjem snage ujedno se podiže i nivo šuma (čitaj smetnje) i ako si pretjerao dobiješ gore stanje nego prije - po eksponencijalnoj krivulji raste grijanje (valjda ne treba objašnjavati) - jasno ti je da je komunikacija dvosmjerna predaja = TX i prijemna = RX. Dizanjem izlazne snage podižeš TX a osjetljivost prijema ostaje ista ili je još i gora zbog povećanja gore spominjanog šuma Po dogovorenoj eu normi max TX je 20 dBm = 100 mW. Ako malo povećanje od cca 10% katkad "spašava stvar" i imaš stabilnu vezu odlično, ako ne onda traži drugačije rješenje. Najvažnije i najbolje poboljšanje ostvaruješ sa boljom i kvalitetnijom antenom. U osnovi to je isti uređaj samo Armand spominje noviju verziju (v2). |
Ja koristim Airlive WL-5460AP i Micronetovu yagicu (8 dBi - znam da nije nešto ali je bila besplatna:goood:) na udaljenosti 2km. Signal prema očitanju airliva oko 70% / 54Mb/s osim kad je ekstra loše vrijeme a ni onda nije ispod 36Mb/s.
Jedina zamjerka uređaju je presporo web sučelje tako da pri konfiguraciji ako nisi siguran u neku postavku pa malo lutaš :hitthewal: ispališ dok se ovaj reboota. Imaš, mislim 8 modova ( i klijent ) a konfiguracija mu je kad se malo upoznaš sa idejom dizajnera (terminima) jednostavna. Uglavnom čini mi se best by u odnosu na linksys-a na kojem sam digao dd-wrt i stvarno je OK ali i duplo skuplji.:chears: PS: na 5,5-6km bez dobre antene vrlo teško (mislim da i nikako) ćeš postići stabilnost i brzinu linka. |
Citiraj:
Nikky hvala na detaljnijem objasnjenju. |
e, pitanje, taj AP je u client modu kompatibilan s bilo kojom opremom, npr moze se nakacit na mikrotik ili bilo koji ap??
i, cisto reda radi, dal on u client modu moze pretrazivat AP oko sebe ili mu ja moram ukucat mac adresu Ap na koji se zelim nakacit..? thnx |
A da dl user manual i tu pogledaš šta nudi?
|
Citiraj:
Ja airlive koristim u wds repeater modu, on se kači na linksys-a sa dd-wrtom a na airlive se ja kačim sa d-link usb wireles-om dakle sa ovim radi 100%. Što se tiče definiranja rute u AP modu, imaš manuale na http://www.airlive.com/support/support_4.jsp?seq=6 a koliko se sjećam (bilo je to davno za moj mali HDD u glavi) mislim da na rutu u AP modu možeš utjecati samo u smislu odabira kanala ako ti wlan mreža koristi više istih. Svakako, on će se sam spojiti na najbolji "signal" ako mu je konfiguriran pristup za tu mrežu. Fiksno (pomoću mac-a) definiranje rute je sigurno moguće u WDS repeater modu ali ako ostale AP-ove setiraš sa MAC filterom a samo na željenu rutu postaviš dozvolu za svoj MAC trebao bi dobiti istu stvar ali to je primjenjivo samo ako je mala mreža i imaš pristup uređajima (ako si admin ili da ti on pomogne) |
hvala...
sto se wdsa tiche, to bi bilo u biti super, ono sto mi recimo treba za frenda... i dobro je znati da sljaka super... a, sto se tiche mac adresa, meni bi super odgovarao da se on kaci sam na mrezu, tj, da poskenira oko sebe sta ima...mislim, jednostavnije je... |
ja takodjer koristim ovaj uredjaj i imam malih nejasnoća. Ja sam ga spojio na vanjsku antenu i hvatam ap od frenda (Speedtouch) , prikazuje 30 za signal, neznam cega ali je ok. Uglavnom htio bi ga podesiti tako da mi radi kao repeater tako da se mogu spojiti wirelessom i da imam internet na oba dva lana,jer imam dva stolna kompjutera u kuci. Frendu mi je upaljen DHCP na njegovom AP-u, tako da bi IP adrese trebao dobiti od njega. Ali to mi ne radi. Kad ponovo udjem u svoj ap da provjerim status on kaze da je spojem na njega ,ali u najdoljnjem dijelu gdje kaze DHCP adrese stoje sve nule.
Kad ga stavim u AP CLIENT mode to mi proradi prema lan-ovima ali u tom slucaju nemam wireless tako da mi to ne pase. Ima tko kakvog iskustva |
WISP+Repeater i desktope spojiš USB wlan-ovima ( ja koristim d-linka)
|
ajd da pitam ovdje, kad smo vec spominjali, akonije ok, neka mod prebaci u novu temu(thnx), mislimo napravit link nekih 3 km sa ne bas savrsenim LOSom, bit ce pokoja krosnja izmedju...
u fazi smo trazenja hardwera, i zapeli su mi ti airlive APi za oko zbog pristupacnih cijena...sva tri modela su od 250-300kn , fora mi je u odnosu na druge, da ima 2 lan porta (ruter ima i 4:)) ... WL-5460AP v2 http://www.airlive.com/product/produ...D1217473992975 WL-5450AP http://www.airlive.com/product/produ...D1217474145063 WL-5470AP http://www.airlive.com/product/produ...D1217469218521zanima me neki feedback, kakvi su, jesu ok za tu lovu, hoce li mi bit okza ovo moje trazeno, s dodatkom da cemo na obje lokacije staviti neke bolje antene, grid ili tako 19-24 db... gledao sam upute i stvarno mi se cini vrlo jednostavno za podesit sve... prvotno sam mislio kompove sloziti, ali, ako ovo funkcionira kako treba, onda bi radije uzeli 2 komada , jedan AP i jedan CLIENT ... malo kabla, da budu ispod krova i neke anetne... trenutno nemamo nekih kuca izmedju, sve njive i polja sa pokojom sumicom nizih stabala...probat cemo , nadam se sad oko uskrsa testirati situaciju sa kantenama, da vidimo dal se isplati uzimat opremu dalje...a, ako se kantene pokazu dobre, da daju dobar signal, onda mozda ne uzmemo antene...no, da ne duljim za sad, hvala unaprijed za odg u svezi tih uredjaja... LP |
Preporuka WL-5460AP v2. Nova verzija je daleko bolja od stare, u FW-u ima super izmjena, promjenjen je čipset u samom AP-u, ne zbroka se svaki čas ko prijašnja, smanjeno zagrijavanje u radu, itd.. ;)
:chears: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:44. |