![]() |
Hitachi 500 GB SATA 2 i ASrock VM800 sa SATA 1 problem
Ovako, pokušavam upogonit ovaj Hitachi SATA 2 disk da radi na ovoj ploči. Kako na disku nema prostora za kratkospojnik koji bi prebacivao disk između dva moda to se treba riješit softverski na računalu koji posjeduje SATA 2 pomoću Hitachi Feature toola.
E sad tu počinju problem. Spojio sam disk na komp iz siga, skinuo najnoviju verziju i zapržio na medij ali kad bootam Hitachi Feature tool on ne prepoznaje disk. Na matičnoj je namješten Native IDE mode, ako postavim u Legacy IDE ili RAID program se zbrejka pri pokretanju. Probao i starije verzije programa i na Hiren's Boot CD-u ali ništa. Jedna verzija prepozna DVD pržilicu, jedna isto ko' i najnovija ne prepozna ništa. Sad, jel postoji neki način da taj disk uopće radi na tom kompu, neki kontroler ili nešto. Jer po cjenicima ne vidim SATA 2 PCI kontrolere... Pomagajte. |
Ne mogu natjerat Hitachi Feature Tool da prepozna disk da ga ubiješ.
Hoće li ovi jeftiniji PCI SATA kontroleri radit sa ovim diskom pošto je u SATA 300 (II) načinu rada? Ili je najbolje frendu da proda taj disk i kupi neki koji na sebi ima jumpere za prebacivanje između modova? |
wd i seagate imaju jumpere pa možda da proda i kupi wd 640 kao najbolja opcija
nisam gledao dal se može hitachi prebaciti softverski, ako može, onda to trebaš napraviti na ploči koja podržava sata2 (može i sata1, ali na intel chipsetu) |
Citiraj:
Zanima me što je s ovim SATA PCI kontrolerima, kako oni rade sa SATA II diskovima? |
koliko vidim vecina ima via vt6241 kontroler, a taj je također problematičan
postoji i vt6241a revizija koja je također sata1, sad da li su to popravili...treba naći nekog s iskustvom vidjel na netu da su neki uspjeli i softverski prebaciti diskove na sata1 brzinu, ali opet nije radilo ali ostaje pitanje zašto ne radi kod tebe na sata2 |
Ne, ne. Krivo si me shvatio :). Kod mene ga prepoznaje samo ga ne mogu softverski prebacit u SATA 1. Jer Hitachi Feature Tool ne može prepoznat disk - zbrejka se. Ali kao što kažeš možda ne bi ni radilo da ga i uspijem prebacit.
Ništa, reći ću mu da proba zamjenit disk za neki drugi ako će moć. Ako neće mislim da mu ne preostaje ništa drugo nego neko eksterno kućište za USB. Ako neko ima iskustva sa SATA PCI kontrolerima neka napiše nešto :). Hvala |
Nakon 2-3 dana borbe sa ovim Hitachi Toolsom v.2.12 konačno uspjeh.
U biti, u Award BIOS-u SATA operating mode mora bit na [Legacy IDE], SATA kabel mora bit spojen na 0 ili 1 kontroler na ploči i program se pokreće ko' zmaj. Disk je promjenjen u SATA 150 i Spread Spectrum je onemogućen. Sutra ili prekosutra javim hoće radit na Šupkarici. Što se tiće SATA 2 PCI kartica, 0 bodova. Bar u ponudi naših dućana. Postoji sa RAID-anim 150 ili bez RAID-a za nekih 80-ak kuna već. Jedino što sam našao za SATA 2 je kartica za PCI-Express x1 utor (oko 400 kuna je WTF?) koji normalno ova matična ne posjeduje. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:30. |