PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   problem s kabelom na Samsungu 793df (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=134057)

Sir Shmirkly 12.01.2009. 21:31

problem s kabelom na Samsungu 793df

Monitor sa zadnje strane izgleda ovako(VGA kabel je unutra negdje ustekan), a drugi kraj VGA kabela gubi signal kod konektora. Jel bi se moglo odrezat VGA kabel nekolko cm od monitora i onda zalemit drugi zenski VGA konektor i na njega ustekat novi kabel, i da naravno to sve radi :D?

Hari Poter 14.01.2009. 02:31

Rekao bih da je lakse kupiti nov 15-pinski konektor, iseci "drugi kraj VGA kabela gubi signal kod konektora" i zalemiti nov konektor.
Nisu neophodne sve zice, samo r,g,b,masa,H,V. Znaci 6 od 15.
Nadji nekoga "tu negdje..." ko je vican sa lemilicom, zamena konektora ne bi trebalo da kosta puno.
pozdrav.

Sir Shmirkly 14.01.2009. 19:03

heh, krivo si ti skuzio. pa to sam ja i mislio, ali nisam bio siguran jel bi radilo to tak... nije to meni problem zalemit, samo.. jel znas mozda di bi u zgu mogao kupiti vga konektor?

Joke 14.01.2009. 21:17

Hmm..Mozda chipoteka?Ili ako nema u chipoteci pitas nekoga od prijatelja ili u nekom srvisu u kojem imaju neispravni monitor sa keblom da ti daju..

Nikky 14.01.2009. 21:52

Ili u Chipoteci kupi VGA kabel (na oba kraja je konektor), opet ocvikaš jedan i zalemi direktno na pcb u monitoru (gdje je sadašnji neispravni).

Sir Shmirkly 15.01.2009. 00:04

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1249057)
Ili u Chipoteci kupi VGA kabel (na oba kraja je konektor), opet ocvikaš jedan i zalemi direktno na pcb u monitoru (gdje je sadašnji neispravni).

u monitoru je to malo kompliciranije spojeno, pa onda budem jednostavno odrezao vani i zalemio..:fala::goodnite:

Sir Shmirkly 17.01.2009. 18:59

jos par pitanja....
lemim po ovom(nisam nasao muski konektor, pa lemim na zenski i u njega se onda bude ustekao VGA kabel). Kolko sam skuzio prve 3 zice su one deblje i idu na 1,2 i 3. Dalje.. 4 i 11 idu na 5(GND), a 9 i 12 nisu nigdje spojeni ako se ne varam..
Sad mene zanima sljedece:
1.) s kojima zicama spojiti 4,11 i 5
2.)jel na 6,7 i 8 idu one tanje crvena, zelena i plava ili idu one koje su omotane oko onih debljih?
3.) koje zice idu na 13 i 14 (horizontal sync i vertical sync - mislim na boju):stoopid:

Nikky 18.01.2009. 15:38

Opet se spavalo u školi ili vas nisu ni učili kak treba. Za RGB se koriste tanki koaksijalci (u "debelom" kabelu), stoga na 1, 2 i 3 idu srednji (živi, nazovi kak hoćeš) krajevi tankih koaksijalca a na 6, 7 i 8 vanjski tj. oplet. Opet kažem, bolje da si spajanje / lemljenje napravio u samom monitoru. Trebaš spojit kako je bio spojen bivši kabel, ako treba "raskopaj" bivši krajnji konektor jer boje pojedinih žica nisu definirane nekim standardom.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:20.