PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Novi kompjuter - pomoc (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=13049)

Target 28.09.2004. 23:18

Novi kompjuter - pomoc

Kupio ja danas nove komponente, prionuo poslu i sastavio sve to. Ukopcam ja fino sve kablove i ine stvari, no komp se nece upalit. Probao sam sve moguce kombinacije switchewa od kučišta na ploču i neće... jedsnostavno stisnem gumb i ništa se ne dogodi, kao da je kućište prazno.

Komponente su sljedeće

Matična: Gigabyte 8IK1100
Procesor Intel P4 3,2 GHt Prescott
RAM: 2X 512 MB Kingmax
Hard 1: Segate Baracuda 200 GB SATA
Hard 2: WD 200 GB PATA
Grafička: Sapphire Ati Radeon 9600xt
DVD: Lite-Ion
DVDR: Pioneer 108
Ladica za hard...

Spoio sam dobro ATX konektor i onaj 12V za P4... probao više puta i sigurno je dobro spojen...

Slušam prjedloge... dali je napajanje slabo (400W koje je došlo s kučištem, Ever Power) ili sam slučajno nekaj sjebao ili skurio, mada mi ovo nije prvi komp koji slažem i full sam pazio. Ili ima neka caka za P4, pošto sam do sada imao AMD-a...

Help ili da nosim to na servis da testiraju.

Hvala.

Veki-os 29.09.2004. 00:36

Moguče da je napajanje otišlo ili u najgorem slučaju spalilo nešto,to se i meni dogodilo.Ipak sam taj Prescott povuče oko 100W a i druge stvari dosta vuku.Računaj da taj Ever power ima zapravo oko 350w ako ne i manje.Nadam se da ti nije ništ pregorilo jer znam kak je meni bilo.Sačekaj mišljenja ostalih experata... :(

Tooma 29.09.2004. 01:13

jesi li siguran da si komp ukopca u struju?
nemoj se uvridit sta pitan ali danas mi je cimer dosa u panici da mu ne radi zvuk na kompu i da ga nikako ne moze namistit
stvar je bila u tome da je smanjia zvucnike do kraja
bistar momak

MentalHarikiri 29.09.2004. 01:45

ako se vent od coolera na procu (nisi naveo koji je cooler) zavrti na sekundu i onda stane onda može biti : cooler je krivo montiran...temperatura se naglo poveća i ploča automatski zgasi komp

ako ne daje nikakve znakove : napajanje je gecrk

ili jednostavno imaš kratki spoj između ploče/kučišta...u tom slučaju stavi matičnu na karton (npr. kutija od matične), stavi gore proc,cooler,ram i vga (bez hardova i optike)...prikopčaj struju i probaj jel radi

No123 29.09.2004. 02:22

Isti slucaj sam imao i ja mada moje komponente nisu iste, kupio sam sve u dijelovima u Formelu, dosao kuci i sve savjesno spojio, isto mi nije prvi put da to radim, i nije davao nikakve znakove zivota samo je svijetlila zelena LE Dioda na maticnoj i nista drugo.
Nazvao sam Formel i rekao u cemu je problem. Pitali su me da li sam dobro spojio zice koje idu s kucista na maticnu i ja sam im rekao kako sam spojio a oni su rekli da bi trebalo biti u redu ali da ipak donesem kmompjuter kod njih da oni pogledaju. Tako sam i napravio. Ostavio sam kod njih kompjuter i otisao na kavu. Kada sam se vratio rekli su da je sve u redu i da komp radi. Pitao sam u cemu je bio problem a tip je rekao da ne zna, da je on odspojio sve zice i ponovo spojio i da sve dobro radi. Odnio sam komp kuci i stvarno je dobro radilo, nemam pojma u cemu je bio problem.

Onda sam nakon mjesec dana kupio novi hard disk donio ga kuci i ugradio i ponovo se desio isti slucaj isti simptomi, nista nije radilo, nikakvi znakovi zivota. Opet sam nazvao Formel i oni kazu da donesem komp. Opet im ga ostavim i odem na kavu, kada sam se vratio sve u redu. Pitam u cemu je bio problem, tip kaze da nisam dobro spojio. A ja se pitam jesam li toliko glup da ne znam zasarafit 4 sarafa i spojit dvije zice. Tako sam opet ostao u neznanju u cemu je bio problem.

Kasnije sam kupio novo kuciste i sam sve prebacio u njega i sve sam dobro spojio i sve dobro radi pa se pitam kako sam sada znao sve spojiti a onda nisam.

Dan danas ne znam u cemu je bio problem a bas me zanima :D

Target 29.09.2004. 08:48

Citiraj:

Originally posted by MentalHarikiri
ako se vent od coolera na procu (nisi naveo koji je cooler) zavrti na sekundu i onda stane onda može biti : cooler je krivo montiran...temperatura se naglo poveća i ploča automatski zgasi komp

ako ne daje nikakve znakove : napajanje je gecrk

ili jednostavno imaš kratki spoj između ploče/kučišta...u tom slučaju stavi matičnu na karton (npr. kutija od matične), stavi gore proc,cooler,ram i vga (bez hardova i optike)...prikopčaj struju i probaj jel radi

Cooler je serijski Intelov kaj dolazi s procom. Ne zavrti se nikako... niti on, niti cooler od chipseta ili napajanje... kao da u praznom kučištu stiskaš power gumb... :)

pogi 29.09.2004. 09:06

Re: Novi kompjuter - pomoc

Citiraj:

Originally posted by Target

Spoio sam dobro ATX konektor i onaj 12V za P4... probao više puta i sigurno je dobro spojen...

Kazes da si sigurno sve dobro spojio onda ostaju banalne stvari..... evo sto meni pada na pamet, ne zahebavam te, svasta covjek moze previdjeti.

1. uzmi ispitivac ili neku stolnu lampu pa provjeri ima li uopce "struje" u suko uticnici. Mozda ti je pregorio osigurac na razvodnoj ploci koji pokriva bash tu uticnicu.

2. sva novija napajanja imaju na sebi prekidac za paljenje. Provjeri da li je u polozaju "1" ili "ON" i naravno da je trozilni kabel ukopcan i u zidu i u napajanju.

Upali komp. Da li se zavrti ventilator na napajanju. Ako ne problem je napajanje. Ako da ajmo na slijedecu tocku.

3. oba napajanja za plocu si ukopcao mozda si previdio kabel od kucista koji povezuje power botun sa pinovima na MBO i zato komp ne reagira. Provjeri i to. Ako je i to ok i nema reakcije PCija na paljenje nosi u servis (imas garanciju) vjerojatno nevalja MBO. Malo je vjerojatno da je neispravan prekidac u kucistu.

Banalno je ali mozda pomogne.

:)

Takodjer ako imas bilo kakav voltmetar/unimetar nadji na netu sheme konektora napajanja za plocu pa mjeri napone ako ih uopce ima.

Paske 29.09.2004. 10:58

Re: Novi kompjuter - pomoc

Citiraj:

Slušam prjedloge... dali je napajanje slabo (400W koje je došlo s kučištem, Ever Power)

Kupiš Prescotta za hrpu kuna, a napajanje je lagani - proljev :rolleyes:

Everpower NIJE napajanje, njemu piše 400 W, ali u najboljem slučaju daje realnih 200 :p

Kupi 460 ili više W: Tagan, Enermax ili Chieftech ( preporuka na Tagan ).

Ovaj Evepower može napajati eventualno niže rangirane compove.

K tome - Prescott treba struje ko Plivin pogon :D

Tako da ti dodatna investicija od 800 do 1.100 Kn ne gine :D

Rivi 29.09.2004. 12:08

Ma čekaj. Kad uštekaš sve konektore iz napajanja, prije nego upališ komp, jel' svijetli lampica na ploči? Ako ne svijetli, nema napona na ploči, pa je sigurno napajanje. Ili ploča. :)
Probaj odspojit sve suvišne komponente i ostavi samo nužne.

darth_maul 29.09.2004. 12:41

upravo to. Pocni od pocetka; ak svijetli lapma na maticnoj onda je mozda problem u paljenju samo (jesi spojio maticnu s gumbicem od paljenja?) Meni se slicno dogodilo kad je na starom kompu otislo napajanje; maticna je gorila ali nis nije radilo ostalo jer je valjda napajanje davalo premalo napona. I fakat kupi neko posteno napajanje.

brzi181 29.09.2004. 13:37

Slican san i ja prob ima sa svojin komp. Meni su bili dali plocu koja uopce nije radila pa san je mora zaminit. Ona su me rami zajebavali nisu tili radit u kombinaciji ( asus 9600xt ; 256Mb RAM( KINGMAKS 433 sa 512 mi radi normalno i IC/-max3) Vjerovatno ka ko ljudi kazu napajanje i matican. Probaj sa drugin napajanjem.

Target 29.09.2004. 13:42

Evo, danas malo ceprkao i komp je proradio... fora je u tome sto je
neispravan kabel od dodatnih USB, Firewire portova... kad se on spoji onda
se komp nece upalit, kad sam ih ospojio onda sve radi..., vjerojatno je
kabel u banani, mozda i ti pinovi na maticnoj...

Proc je prpepoznat kao Prescott 3,2 GHz, i na ploci pise da je Prescott
ready iz kutije...

Napajanje... uezo bi ja vrlo rado bolje, ali trenutno sam zaduzen i za ovo
sto sam uzeo pa ono... kuciste mi je ok... ventilator koji hladi hardove je
serijski, na boku ima rupu i nosac za ventilator i iza za 2 venta... samo
treba kupit i stavit...

Ajd ajde, slušam prjedloge za kvalitetno napajanje... koje će podnjet sve ovo što imam, od kolko wata, ali nemam soma kn za napajanje...

brzi181 29.09.2004. 13:49

Moja preporuka Tagan 480w ili Enermax 460w. oko 850kn ,a ako (imas) love definitivno Antec 550w. Novije masine trose ka lude.

Target 29.09.2004. 13:56

Citiraj:

Originally posted by brzi181
Moja preporuka Tagan 480w ili Enermax 460w. oko 850kn ,a ako (imas) love definitivno Antec 550w. Novije masine trose ka lude.

Ok, može još ime dućana da ne tražim okolo... Tnx.

Paske 29.09.2004. 14:55

Citiraj:

Ok, može još ime dućana da ne tražim okolo... Tnx.
480W Tagan u Linksu :smoke:

brzi181 29.09.2004. 15:09

http://www.nabava.net/katalog/trazilica.php Tu mozes vidit cijene i ducane u kojima ih ima

ßellerophon 29.09.2004. 20:38

usput... za kojeg vraga si uzeo 2 razlicita diska? i po marki i spajanju?

Target 30.09.2004. 03:07

Citiraj:

Originally posted by ßellerophon
usput... za kojeg vraga si uzeo 2 razlicita diska? i po marki i spajanju?

Htio sam Segatea oba... ali nigdje nema PATA od 200 gigi... odna sam uzeo SATA za sistemski... drugi mora bit PATA zato kaj često razmjenjujem velike fileove, a pola ljudi s kojima to radim nema SATA podršku.

Rivi 30.09.2004. 12:37

Samo jedan maaaali savjet. Trošak koji ćeš imati kad kupiš kvalitetno napajanje je puno manji od troška koji ćeš imati ako, ne daj Bože, ode to napajanje i povuče za sobom još neke komponente.
Na tvome mjestu bi kupio kvalitetno napajanje, na koji god način znaš i umiješ.
Šteta da novi komp sjebe neko bezvezno napajanje.
Šta se tiče kabela koji su bili neispravni, sumnjam da je stvar u kabelima. Prije da je port u pitanju ili krivi način spajanja.
Ako je port, imaš reklamaciju, a ako spajaš krivo, možeš zajebat ploču, pa...
Da se vratim na napajanje. Osobno, nije me briga je li tiho, ali uzmi neko kvalitetno, sa stabilnim naponima. Ekipa ti je dobro predložila. Meni doma Tagan 380W dere sve u 16, ali problemima ni traga. Hvala Bogu.

Veki-os 30.09.2004. 13:46

Obavezno kupi bolje napajanje,meni je MS napajanje izgorilo i spalilo ploču i hard.
"Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino"...nije to bez razloga :)

dr.fiksi 30.09.2004. 13:51

Citiraj:

Originally posted by Rivi
Samo jedan maaaali savjet. Trošak koji ćeš imati kad kupiš kvalitetno napajanje je puno manji od troška koji ćeš imati ako, ne daj Bože, ode to napajanje i povuče za sobom još neke komponente.
Šta se tiče kabela koji su bili neispravni, sumnjam da je stvar u kabelima. Prije da je port u pitanju ili krivi način spajanja.
Da se vratim na napajanje. Osobno, nije me briga je li tiho, ali uzmi neko kvalitetno, sa stabilnim naponima. Ekipa ti je dobro predložila. Meni doma Tagan 380W dere sve u 16, ali problemima ni traga. Hvala Bogu.

Baš tako!Ja imam tagana 480w, a ne samo da je tiho-nego i snažno ko konj!Loše napajanje može biti JAKO skupo, ovisno o sreći-dal će otići sve, ništa, nešto...ili samo restartovi.Zapanjujućeje kakoje neko spreman iskeširati npr 10 000kn za komp, a ne 500 za napajanje koje ga može spasiti.

brzi181 30.09.2004. 14:20

Guma glavu cuva a kvalitetno napajanje komp:D

Target 30.09.2004. 19:15

Citiraj:

Originally posted by Rivi

Istina, sjebao sam kod napajanja i prvom prilikom kupujem bolje.

Ovo za kabel... jučer, sam složio komp i evo sad radim na njemu... snima sam CD-e, sirfam, Winamp... sve radi... nema errora, restarta ni ničega... dodante portove nemožeš krivo utaknut, konektor je takav da neda krivo spajanje... idem u ponedjeljak na reklamaciju pa ono... il kabel ili ploča. :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:23.