![]() |
(riješeno) Komp ne prepoznaje disk WD 640GB
Kupio sam si novi disk WD Caviar Blue 640GB, prije sam u kompu imao seagate 80gb ide disk. Normalno sam stavio novi disk u komp izvadio stari spojio sve kako treba, stavio disk od windoza i kad sam pokrenuo instalaciju nije mi našlo nikakav disk, prvo sam mislio da je stvar u sata driverima pa sam uzeo stari sata disk od 80gb spojio ga u komp i sve je normalno radilo. Onda sam posudio pci sata raid kontroler od frenda spojio novi disk na njega sve instalirao i opet mi windowsi nisu prepoznali novi disk. Onda sam vratio stari ide disk u komp i uključio sam novi wd 640gb u sata kontroler(od frenda), digli su mi se windowsi i onda mi je kontroler prepoznao novi disk, ja sav sretan formatiram i particijoniram novi disk, rebootam komp nadajući se da ću moći instalirati windowse al drek!! Probao sam kopati po biosu tražit na netu al bez uspješno, matična je epox 8hda3+ i disk radi tj, vrti se, ljudi pomagajte!!!
|
Moraš integrirati sata driver u instalaciju windows-a, ili F6 i prek floppy-a.
ili pak ak si zadovoljan s tom instalacijom kaj imaš možeš i klonirati taj disk na novi (Norton ghost) |
Dobro ti kaze melani moras driver za s-ata sa cd-a koji si dobio uz plocu snimiti na floppy i kod instalacije pritisnuti f-6, ili klonirati stari disk na novi sa Acronis true image.
|
How to partition and format a hard disk by using Windows XP Setup program
I ostali slični KB-ovi, te njihove prevedene varijante… |
napravio sam što ste mi savjetovali, učitao sam drivere i windows setup je krenuo formatiro sam particiju, windows setup se skopiro na disk i onda kad se komp reboota da se nastavi instalacija ponovo se upali windows setup koda se ništa nije dogodilo, kada sam probao opet ista stvar samo sam onda izvadio windows cd da se ne pokrene opet setup ispočetka onda mi izbaci grešku: non system disk or disk error, replace and strike any key when ready, ima itko savjet šta dalje???
|
nema bas smisla, moglo bi se desiti jedino ako u biosu nisi hdd totalno maknio s boot liste ili ako si sata kontroler prebacio u raid mod. Sve u svemu samo ljudska greska.
|
ima smisla.ako već nisi stavio prebaci disk u sata 1 mode prek jumpera.imao sam isti problem na nekoj starijoj epox ploči s nforce 3 chipsetom i problem je rješen zamjenom tada maxtor diska za disk od seagate-a (diskovi od 320gb)
na veliko razočaranje djubre nije htjelo bootati ni s pci sata kontrolera kaj me skroz začudilo. stoga mislim da je do ploče i njene odlične podrške za veće(neke) diskove :s |
već sam negdje čitao da se mora napravit to nešto preko jumpera e sad ja totalni n00b što se tiče hardware-a nemam pojma šta to treba napravit točno, melani - može kakva detaljnija uputa, kako šta? Hvala svima na pomoći
|
to možeš probati al ne garantiram da bu htel butati i nakon toga.
na hardu "možda" imaš jumper (neznam jer nemam baš takav hard) ali mislim da bi tebali svi imati i ima samo 2 položaja znači sata 1 i sata 2 trenutno je na sata2(default pa ga premjesti i probaj možda pomogne,ali nisam baš siguran da će pomoći možda i hoće. meni je pomoglo tolko da ga je na sata 1 barem našao i krenula je instalacija i nakon rebota ista stvar ko i kod tebe. i još jednu stvar možeš probati se poigrati s postavkava u biosu prebaciti s auto na LBA ili LRG pa probati i to možda zboota. ak ne onda teraj tu ploču u smeće. |
mislim da noviji diskovi vise nemaju taj jumper, rekao bi da je vec noviji WD160GB kojeg sam bio uzeo svojevremeno za raid0 bio bez njega dok ga je stari imao.
|
|
napokon sam uspio riješiti problem!!! nakon mukotrpnog isprobavanja svega i svačega uspio sam naći jumper sa starog dvd-roma i stavio sam ga na poziciju 5-6 na disku i komp je prepoznao disk u biosu i sad sam sretan ko malo dijete!! Hvala svima na pomoći
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:18. |