PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   mreza u igraonicu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=124271)

zeljudin 25.10.2008. 19:00

mreza u igraonicu

U igraonici se nalazi 8 racunara skopcanih na internet (ADSL 2048/256). Problem se javlja kada se na vise od cetiri/pet racunara igra bilo sta preko neta. Kada dodje jos jedan korisnik i pokrene bilo koju palikaciju vezanu za internet pingovi polude (lag, pucanje veze onima koji igraju CoD, CS, Dotu,...). Probano je sve i svasta, ClakConnect, mikrotik, ali nista ne pomaze, problem je uvijek tu. Bez obzira kolika brzina se dodijeli kojem kompu uvijek su isti problemi. Do prije mjesec dana koristena je ADSL veza 1024/256, ali i nakon povecana brzine problemi su ostali.

Molim ljude koji imaju ideju kako bi se ovo moglo rijesiti da pisu.

Hvala!

Milentije 25.10.2008. 19:02

Dobro doso nam Zelja...

Ne znnam rjesenje problema, samo zelim dobrodoslicu. Rjesenje bi ti mogli ponuditi veki_os i slicni clanovi.

Srecno. :D

Kimi 26.10.2008. 14:52

To je premali uploda uza toliko kompjutera,s tim nemožeš niti surfati,a kamoli igrati.To je nekih 27kB/s u odličnom slučaju,znači svaki komp po 5kB/s.pre,pre malo

BeroVK 26.10.2008. 15:11

Mislim da ce morat povecat brzinu bar na 8-16mbit/700kb/s upload;)

Milentije 26.10.2008. 15:28

Samo da napomenem da se u drugim igraonicama sasvim normalno igra na toj istoj brzini, samo sto ne znam kako je odradjena podjeli brzine kod drugih.

Naravno 2Mbita je malo da bi se na svhi 8 odjednom igrao CoD, ali na primjer warcraft 3 (dota) mora ici normalno kada igra 5 ljudi, ali je problem sto ne ide, cim neko sjedne za šesti komp dolazi do divljanja pinga.

BTW Kod mene u stanu smo na 512/64 sasvim normalno igrali partije dote 5v5 (naravno na battlenetu), za podjelu brzine je bio zadužen clakconnect.

Func 26.10.2008. 15:40

Uključi QoS na ruteru.

Milentije 26.10.2008. 15:54

Mreza je trenutno ovako složena:

1. Internet dolazi do modema (SpeedTouch 530)
2. Iz SpeedToucha ide u komp na kojem je trenutno mikrotik
3. Iz računara ide u switch
4. Sa switcha se razvodi na ostale kompove

Srky 26.10.2008. 20:13

Nađite nekog tamo ko se konta u Mikrotik (ili sami pokušajte uz pomoć googla) da vam dobro podesi (raspodjeli) resurse (Queues) i neće više bit problema, ono što koči cijelu stvar pretpostavljam je upload koji postane preopterećen, a pošto je isti usko povezan i sa downloadom, tu nastaju problemi i trzanja i svašta nešta.

Milentije 26.10.2008. 20:48

OK srky hvala ti.
Pogledacu mikrotik (nisam gledao podesavanja od kako je on na snazi u igraonici jer rijetko navracam tamo), pa cu vidjeti sta bi se moglo uraditi po tom pitanju.

mann 27.10.2008. 23:57

Kako je Func rekao, u mikrotiku probaj po portovima dodjeliti najveci prioritet za igre. Vidjet ces u manualu mozes odredjene portove markirati i dodjeliti ima veci prioritet od drugih. Dakle ako postoji kakav smisleni pattern, recimo CoD serveri port 2000 mozda i to pomogne...

zeljudin 01.11.2008. 03:11

Ovako, ja vec imam kako je Milentije napisao, switch, ali isto tako imam i podesen QoS tako da mi portovi za igre imaju najveći prioritet, a oni za surfanje najmanji (dakle igre imaju prioritet).

Sta mislite o swtichu koji ima u sebi integrisan fullcontroll (ili kako se to vec zove), kako bi sa njim bilo kontorlisanje brzine za svaki zasebni racunar. Da li je to uopte bolje rjesenje od sadasnje (trenutno imam jedan racunar koji ima ulogu servera na kojem je trenutno mikrotik i koji dijeli konekciju za svaki racuna po 215/72 kbps).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:19.