![]() |
je li 1GB memorije dovoljno za danas i budućnost?
Moram odgovoriti da možda i NE...
Makar sam možda pretjerao, zavrtio sam jedan nivo dooma 3, UHQ na 1600x1200, bez AA.Manji nivo, malo sam ga "ugrijao" i izmjerio memory usage.Ako bi imali gigu, ostalo bi vam nekih 18Mb free radne memorije(!), onda sam maknuo 2 corsaira i ostavio si gigu, loadao sam jedan nivo...preplavio je gotovo sav RAM, a swapfile je kod mene DISABLED.U far cryu mislim ostane nekih manje od 100mb, ali ovisi o nivou.Ovo je samo malo testiranje, ali nimalo znanstveno, no mislim da je reza jasna.S photoshopom i 3d modeling/rendering alatima isto nikad dosta memorije...ako takva budućnost dolazi, i oni "s gigom" bi mogli MOŽDA ostati kad-tad kratkih rukava.Mislim kako je slijedeći trend 1.5 i 2GB.Sada si možete zamisliti ako nešto vrtite u pozadini, onda tek dolaze nevolje!Zahtjevi stalno rastu, a 512 mega je definitivno malo.Možda se zaustavi ta RAM ekspanzija, ali ako recimo nejdemo na sam početak svega, recimo da idemo na početak 3d doba kako ga znamo(95a i 96a)- i pravih windozzza.64Mb onda?Recimo 96a...mogli bismo govoriti kako se povećala količina memorije na-16 puta ondašnje količine!Rast je uistinu silan-zar ne? NOTE:ništa ovdje nije apsolutno znanstveno... |
mislim da će još neko vrijeme giga biti dovoljna
a onaj tko ima 1,5 bit ce barem godinu dana miran |
amo realno
sad igramo sa 512 za godinu ce nam trebat 1giga a onda 2gige... itd.. itd... |
ma stvar je u tome što će 90% igara (FPS) biti bazirane na crytek/doom3/hl2 engine-u pa mislim da će giga-giga i pol biti sasvim dovoljna iduće 2 godine....
3d modeliranje i renderiranje ne spada u domenu "običnog" korisnika pa je to drugi par rukava.... |
Citiraj:
doom 3 na UHQ već gazi praktički gigu, far cryu ne ostaje puno... istina za modeliranje što kažeš!Ali kad mi se treba nekaj renderirati onda to mogu ostaviti koliko treba!Kompajleri su druga priča, ali ako radim nešto za engine, renderiranje mi nije ni bitno, jer to radi sam engine preko O-GLa(trenutno bez gravitacije, naprednog loadinga, spor, a shaderi=0:( )... |
Citiraj:
|
Citiraj:
Jel ima koji put a da nisam popušio pri kupnji inf opreme:gringo: da razmislim...nema!:smoke: to ti je uvijek tako. |
Citiraj:
baš mi te je žao ;) 1600*1200 4xAA i 8xAF Doom3 bijednih 50-etak FPS ha??? neznam kak uopće izdržiš : nono : |
Eh, zaboravio si far cry:D :D
ma samo kažem da uvijek možeš dobiti bolje i to ide naprijed... :beer: :beer: |
Citiraj:
ma to da ide svakim danom sve dalje i dalje je istina,al opet nemreš ni tako razmišljati....evo ja sam shvatio da je sada pravi trenutak za prijelaz na 64 bita,pa makar s754...jer kako stvari stoje s939 neće biti po meni prihvatljivoj cijeni (MBO+CPU=2k KN) bar još 6 mjeseci do godine dana :rolleyes: samo da dođe chaintech znf3 i da kingmax hc bude htio raditi kak spada sa pločom : sweating |
Citiraj:
Uvijek možeš kupiti corsair kao ja:D tu nema loših serija, preznojavanja:rolleyes: i hokus-pokus!Onda ti samo treba grafulja... PS:a čemu da se divim akd ništa drugo zasad nema?:) (jest da taj corsair košta 2.5x kingmax... ali ja vani u renomiran shopovima nikad nisam vidio kingmax! To je twinmos, corsair itd.) |
a što fali mojoj grafi :D baš sam umjesto oriđiđi pasivca stavio zalmanovog plavca....nema poboljšanja :D :clap: :D
vjeruj mi da i kod corsaira ima svačeg...npr. ne slaže se baš najbolje sa epox 8KDA3+ ...ništa nije 100% proof ;) ma bit će neki 3200+ sa 1Mb chace-a dovoljan kojih godinu dana dok se amd ne zbroji sa cijenama FX procesora i počne izlaziti više s939 ploča :rolleyes: |
Citiraj:
Mislim kako mi je ovo stvarno O K zasada! Dakle, govorimo o minimum 2Gb memorije, najboljoj grafi koja će tada bit, i vjerojatno nekom dualcore procesoru. |
jeste otpilili offtopic... :D
|
Jadan onda ja sa 256MB rama...:( ...
|
Citiraj:
|
E, da...
vi ste već duboko "zaglibili"! Ram pod hitno:D |
Dajte ja nemogu prodat svoj RAM(sig),a vi kukate da nemate rama,vga kuller,samo za tebe,200kn po stiku i nosi:beer:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
2. ciljam na nekaj drugo :burn: |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:35. |