![]() |
(riješeno) Stari laptop - problem s hlađenjem - kontrola ventilatora?
Bok,
Imam IBM ThinkPad A31p iz 2002.: CPU: Intel Pentium 4-M 1800MHz MBO: IBM 2653R3G RAM: 2 x 512MB SO-DIMM 266MHz HDD: IBM ATA IC25T060ATCS05-0 VGA: ATI MOBILITY FIRE GL 7800 AGP 64MB Monitor: IBM ThinkPad LCD 15" 1600x1200 60Hz 32-bit OS: Windows XP Professional SP2 i u zadnje vrijeme se počeo pregrijavati, temperatura procesora je 80-85°C, a harda oko 60°C. Kad radim nešto ozbiljnije temp. procesora dođe i do 90°C pa mu padne brzina, a ako nešto igram zna se dogoditi i da se ugasi. Ne bi htio davati velike pare za servis jer je komp dosta star, pa me zanimalo dal mogu napraviti nešto s ventilatorom (u fizičkom smislu) i da li postoji neki software pomoću kojeg bi mogao ubrzati ventilator, ili nešto treće? Hvala unaprijed |
Vjerojatno ti je unutrasnjost lapa prepuna prasine i prostor izmedju finova hladnjaka se nakrcao prasinom, katranom i ko zna cime jos... vrlo vjerojatno ti je i termalna pasta apshisala, pa bi bilo najbolje rastavit kompletan sustav hladjenja i dobro ga ocistiti i prije ponovne montaze promijenit termalnu pastu na komponentama na koje hladjenje nalijeze...
|
Evo, sve sam rastavio i počistio, i sad je temperatura znatno niža. Našao sam i dva programa pomoću kojih se može kontrolirati brzina ventilatora na ThinkPad-ovima.
Hvala na pomoći |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:35. |