PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Zastarjela oprema? (t-com) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=114960)

vodokotlic 30.07.2008. 08:46

Zastarjela oprema? (t-com)

U zadnjih par mjeseci mi je adsl veza u stanu bila dosta nestabilna. Nije to nešto što se može primjetit golim okom ali na korisničkim stranicama ispis spajanja je redovito bilježio 300 - 500 spajanja mjesečno iako je u ruteru (Siemens SE515) veza bila podešena na always on.
Zadnjih 2 tjedna se stanje pogoršalo pa više ruter nije uspio uspostavit adsl link. Prvo sam pretpostavio da je ruter otišao na vječna lovišta jer je radio konstantno i prilično se grijao (zato sam mu i početkom ljeta dodjelio ventilator).
Izvadio sam iz ladice par starih Siemens C-010-I i probao s njima ali isto nikakve sreće s dobivanjem signala. Napokon mi je puko film pa sam prijavio kvar t-comu.

Tamo su mi rekli da vide da mi stalno puca veza u zadnje vrijeme i da će pogledat o čemu je riječ. Pola dana kasnije su ma zvao čovjek iz tehničke službe da pita koji modem imam. Kad je saznao tu informaciju, oduševljeno mi je rekao da su svi ti modemi prestari i da mi treba adsl2 modem. Naravno oni mi nemogu zamjenit modem jer nisam pod ugovorom pa bi bilo najbolje da ja odem u Tcentar i potpišem novi ugovor i tako dobijem novi modem.

Mene sad zanima ima li istine u tome ili su mi to samo rekli da me skinu s vrata i izmuzu još malo para ili se stvarno prelazi u potpunosti na novu tehnologiju koju ovi stari modemi više ne podržavaju.

Svaka informacija je dobrodošla. Hvala.

coconut 30.07.2008. 09:04

Pričaju gluposti. Koliko znam, brdo ljudi ovdje i dalje koriste Siemens 515 i/ili 555 i nemaju problema. Ukoliko se dobro sjećam, oni i C-010 mogu držati od 8Mbs, a pretpostavljam da imaš manju brzinu od te. Ukoliko želiš napraviti provjeru - posudi od nekoga drugi modem 'prilagođen' (po t-scumu) za adsl2 (Zyxell, D-Link 584/684) pa vidi da li i onda puca veza.

lordVerdranius 30.07.2008. 10:11

Ma, ja sam imao tog Siemensa i bio je prva liga. A kada sam uzeo MaxTv onda su mi ga morali zamijeniti jer nije radilo sa njim. Te su ga zamijenili za D-Link. No, on se grije ko vrag, te također mi zna tu i tamo puknut veza, što god onoga nije bio problem. E sada, jeli je stvar u routeru ili u T-scumu NE ZNAM... :P No znam da čekam da što prije dođe do mene Metronet ili B.Net jer ovako više nebu išlo, em je skup, em je sporo, em mi stalno crkavaju! MA he*** T-Scum!!!

Nikky 30.07.2008. 12:09

Kao po običaju ponašaju se kao slon u staklarni. Gore ti je već sugerirano, posudi od nekog "aktualni" router (D-Link DSL-G684T, ZyXEL P660 serije) i isprobaj na 24 sata. Najvjerojatniji problem je u kvaliteti tel. linije do centrale (dizanje brzine ne nužno tebi nego i susjedu pa ima više preslušavanja i smetnji) ili/i postavkama na portu DSLAM - a (na šprancu svima stavljaju iste parametre). Obzirom da ne koristiš MaxTv, traži da na DSLAM - u na tvom portu stave postavke za obični ADSL (ne ADSL2) i vjerojatno će tvoj stari uređaj radit kao prije. Pokušaj izbječ navlakušu na novi ugovor, oni su dužni (bar bi trebali biti) osigurat i osposobit uslugu kad je naplačuju. Istekom čuvenog ugovora prava i obaveze vrijede za obje strane jednako do službenog prekida tj. odjave.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:09.