![]() |
Problem sa HDD-om
Pozdrav,
imam Asus laptop A4000. Prije par dana mi je jednostavno pri ulazu u Windowse (kada bi se trebao pojaviti onaj ekran Windows loading) poceo prikazivati na djelic sekunde plavi ekran i resetirao bi se. Jednostavno je nemoguce vise bilo uci u windowse. Pri odabiru Safe mod-a, stao bi na loadanju Mup.sys. Ukljucio sam opciju Halt on errors da vidim sto pise u tom plavom ekranu: ***STOP: 0x0000007B (0xF88C3528, 0xC0000034, 0x000000000, 0x000000000) U objasnjenju veli: If this is the first time you see this error screen, try following options: Check for viruses. Remove newly instaled hard drive controllers. Check your hard drive and make sure that it is properly configurd. Run chkdsk F/ to check for hard drive corruption... Moj prvi korak je bio format c: :). Formatirao sam hard i instalirao ponovo windowse. Sve je proslo uredu ali pri prvom ulazu u win se je ponovo pojavila ista greska. Drugi korak je bilo CHKDSK c: (hdd mi je samo c particija i neznam zasto me u erroru trazi chkdsk f: ), pri cemu je chk dsk nasao par gresaka na hdd-u. Treci korak je bio kupnja novog hdd-a, instalacija windows-a, da bi pri prvom ulasku u win ponovo dozivio istu gresku, pokrenuo chkdsk i opet otkrio da imam greske na novom hdd-u. Eto, vise nemam ideja, nasao sam na net-u objasnjenje da bi se moglo raditi o boot sector virusu, ali ja sam promjenio hdd pa mi je to malo nevjerojatno. U svakom slucaju, ispricavam se na dugom objasnjenju, i molim za savjet. Pozdrav |
Prilično je mala vjerojatnost da će ti ganz novi hard imati greške. Prije će biti da ti je nešto problematično sa kontrolerom. Pokušaj naći nekoga tko ima 2,5" externo kućište/ladicu i kod njega istestirati oba harda. Alate za testiranje ćeš naći na Hiren's Boot CD-u. Ako su oba harda ok, onda imaš problema sa kontrolerom, a u većini slučajeva to znači da je matična ploča u banani.
Jedino što možeš pokušati je flashanje postojećeg BIOS-a novijim. |
Citiraj:
ako pokreneš chkdsk bez /f onda samo vrši pretragu na greške (''read only'') btw ovo više smrdi na razvaljen kontroler... |
Citiraj:
Dali imam kakve opcije ako je otisao kontroler, osim nove maticne? Citiraj:
|
BIOS se može flashati bez floppyja. Samo treba BIOS file staviti nekamo na hard/stick i pokrenuti program za flashanje. Detalje ćeš naći na stranicama proizvođača laptopa i/ili manualu koji je došao s njim.
Ako je otišao kontroler, teško ćeš ga popraviti, a nova matična košta toliko da je jeftinije nabaviti novi lap (cca. 2.000-3.000kn). |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:07. |