PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Internet+switch+ap+wlan (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=114147)

Rokas 21.07.2008. 17:58

Internet+switch+ap+wlan

Situacija je slijedeća:

na switch se uredno spoji računalo i ima izlaz na internet i lan,ip se dodjeljuje automatski...na isti taj switch spojim AP i sada nastaje problem kada se spajam bežično...preko wlana nema ni lokalne mreže ni interneta...

ip AP -a dodjelim u subnetu switcha - 10.0.0.200
sub. mask - 255.255.255.0
gateway kao i na lanu - 10.0.0.7
dhcp isto s lana - 10.0.0.1

računalo koje se spaja bežično ne može automatski dodijeliti ip(limited or no connectivity),tek kad mu zadam onda proradi wlan...ali neta i dalje nema,ne mogu pingati gateway...

zašto preko žice radi sve ,a preko wlana ništa...što krivo radim?...btw probao sam i razne kombinacije,paleći i dhcp na ap-u itd,ali ništa i dalje...

help...

Nikky 21.07.2008. 20:50

Ajde dopuni prvi post, preko kojeg uređaja ideš na internet?

eluminer 21.07.2008. 22:28

Prvo, par savjeta...

Izbjegavaj DHCP i dinamičke IP adrese za početak....
Fino si odrediš koji IP će ti imati koje računalo i uređaj i onda ideš dalje (DHCP OFF)...

Upiši DNS servere na sva računala.... (za t-com su: 195.29.150.3 i 195.29.10.4)

S obzirom na količinu informacija koje si dao u prvom postu, neće saznati ništa... Kolko se potrudiš oko opisa situacije, ljudi će ti moći bolje pomoći... ovak, niti mogu niti žele....

Prvo, objasni situaciju malo bolje, koji su uređaji u pitanju itd...

Bez tih a i još puno drugih informacija, uzrok problema može biti apsolutno bilo koji....

m4dm4n 22.07.2008. 00:42

Imaš li ti čisti AP ili je to wireless router kaj imaš ? Ima razlike. Uglavnom, na kompovima moraš staviti i DNS, a to neka ti bude IP adresa od default gatewaya. Ako se radi o čistom APu, isključi dhcp na njemu jer mu ni ne treba IP adresa, ponašat će se ko hub, i kompovi nek imaju statičke adrese (makar bi i dinamika trebala proraditi). Ako se radi o wireless routeru, malo je kompliciranije, ali isto se da riješiti. Ali ajmo korak po korak. Daj malo više infoa.

Rokas 22.07.2008. 15:01

Hmm..mislio sam da sam bio dovoljno jasan...

Kada se spojim direktno(žično) na switch sve radi,to je uređaj preko kojeg idem van(lan&internet)...čim između njega i kompa koi želim spojiti stavim AP,stvar pada u vodu...

Switch je DES-1008D D-link

Acess point je AP DWL 900+ D-link

gateway nije kao za t-com jer je ovo privatna mreža,računala u lanu svi imaju defaultni 10.0.0.7 i normalno surfaju

pa recite koje informacije vam još trebaju......da vam pričam o sebi?! :)

Nikky 22.07.2008. 15:09

Pa si tako trebao odmah navesti. Znači, želiš bežični klijent preko AP - a spojit na tu mrežu?
Ap je postavljen u Client mode i podržava taj mod rada?

Rokas 22.07.2008. 15:13

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1093162)
Pa si tako trebao odmah navesti. Znači, želiš bežični klijent preko AP - a spojit na tu mrežu?

Tako je...

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1093162)
Ap je postavljen u Client mode i podržava taj mod rada?

Nije radi kao AP...mislim da podržava..

ALi zašto bi bio u client modu?...AP je na switcu...ja želim s lapom bežično na taj AP ...

mann 22.07.2008. 15:19

dali preko kompa na switcu mozes pingati AP?

Nikky 22.07.2008. 15:26

Hm, imaš pravo. Trebao bi radit u nativnom AP modu rada.
Ograniči DHCP segment na njemu (npr. .201 - .254), a u ostalom dijelu mreže podesi da DHCP ne dodjeljuje u tom segmentu.
Jesi dobro unio DNS - ove?

m4dm4n 22.07.2008. 15:27

1. I dalje nisi jasan.
2. Switch ti ne može biti pristup internetu.
3. Isključi na APu DHCP za wireless, postavi na klijentima statički sve. A za LAN na APu stavi statičku adresu. Ili, isto isključi DHCP za wireless, a ostavi da automatski dobije adresu, i dinamiku isto ostavi na klijentima.
4. 10.0.0.0 (subnet?) je privatna mreža. Gateway morate imati, lijepo ipconfig na računalu upiši i vidjet ćeš. Tak svejedno jel tcom ili carnet ili nešto deseto.
5. Reci nam nešto o sebi :)

Rokas 22.07.2008. 17:49

Citiraj:

Autor mann (Post 1093180)
dali preko kompa na switcu mozes pingati AP?

Pošto s jednog računala iz lan mreže konfiguriram AP,odgovor je da...

Rokas 22.07.2008. 17:52

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1093189)
Ograniči DHCP segment na njemu (npr. .201 - .254), a u ostalom dijelu mreže podesi da DHCP ne dodjeljuje u tom segmentu.

Ograničio sam DHCP na AP_u,ali ne mogu na ostatku mreže,jer nemam admin prava na gateway-u & DNS-u i moguće da tu dolazi do problema...

Citiraj:

Jesi dobro unio DNS - ove?
Yap

Rokas 22.07.2008. 18:05

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 1093193)
1. I dalje nisi jasan.
2. Switch ti ne može biti pristup internetu.

Radi se o tome da se priključenjem na taj switch može bez problema van na net,zašto je onda problem šerati tu vezu bežično...?
Citiraj:

3. Isključi na APu DHCP za wireless, postavi na klijentima statički sve. A za LAN na APu stavi statičku adresu.
Samo tako se i može ostvariti veza na wlanu,inače mi javlja "limited or no connectivity"...ali ne mogu pingati glavni gateway...

Citiraj:

Ili, isto isključi DHCP za wireless, a ostavi da automatski dobije adresu, i dinamiku isto ostavi na klijentima.
Čitaj iznad...
Citiraj:

4. 10.0.0.0 (subnet?) je privatna mreža. Gateway morate imati, lijepo ipconfig na računalu upiši i vidjet ćeš. Tak svejedno jel tcom ili carnet ili nešto deseto.
Naravno da imamo gateway...i DNS I. i II....sve je to uredno upisano kad stavljam statičke ip-ove,ali 0 bodova...
[/quote]

Citiraj:

5. Reci nam nešto o sebi :)
Došao sam sad s posla,umoran sam,odoh skinuti neki muvi i malo ne razmišljati o ovome,možda me prosvijetli s vremenom...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:37.