PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   jel mogu upalit komp prek maticne (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=113946)

ethan 18.07.2008. 23:45

jel mogu upalit komp prek maticne

danas sam malo cistio komp i izvadio hdd i lagano usisao prasinu s ventilatora napajanja i proceaora. I kad sam ga ponovno htio uklnucit-nece. Neka zaruljica na maticnoj gori, al kad stisnem gumb za paljenje kompa nis se ne desava. Ne mogu vjerovat da mi je napajanje krepalo jer gori ta zaruljica na maticnoj. Kaj bi jos mogao napraviti da utvrdim di je kvar?

Baja 001 18.07.2008. 23:48

Naslov SUCKS :smoke:

Probaj na stolu sve spojit, isto tako probaj kacavidom (odvijačom) spojit PWR switch, možda si ga krivo spojio ;)

Kada to provjeriš onda ideš dalje, metodom eliminacije (CPU ti sigurno nije 99%) :)

ethan 18.07.2008. 23:58

ma naslov je takav jer sam na nekim slikama vidio da ekipa ima cijeli komp spojen van kucista- pa kak onda oni upale komp? Ma mozda sam i zabrio...
ok, probat cu sve rastavit i vidjet kaj ce se desit. Joj koja koma !!!!!!

Rain Man 19.07.2008. 01:05

Ekipa ima neku od ploca koja na sebi ima prekidace za paljenje i reset. Ili ima gumb za paljenje iscupan iz nekog starog kucista. Ti pogledaj dal ti nije power switch istekan kao sto baja kaze ili da slucajno nisi neke vazne jumpere na ploci pocupao usisivacem. I pogledaj dal je sve spojeno kako mora biti.

Brown Acid 19.07.2008. 01:17

Citiraj:

Autor Rain Man (Post 1090362)
Ekipa ima neku od ploca koja na sebi ima prekidace za paljenje i reset. Ili ima gumb za paljenje iscupan iz nekog starog kucista.

Ili se jednostavno znaju koristit šrafcigerom..kacavidom..odvijačem..

..baja je sve rekao.

yedwy 19.07.2008. 07:41

Citiraj:

Autor ethan (Post 1090313)
ma naslov je takav jer sam na nekim slikama vidio da ekipa ima cijeli komp spojen van kucista- pa kak onda oni upale komp? Ma mozda sam i zabrio...
ok, probat cu sve rastavit i vidjet kaj ce se desit. Joj koja koma !!!!!!

Tamo di se kopčaju prekidači od kućišta pa HDD ledica i ostalo potražiš di piše PWR SW ili slično - to je signalni ulaz za paljenje ATX ploče (ne za prekidač u pravom smislu) na koje se spaja gumb/starter sa ceasea samo kratko spojiš nečim metalnim ta dva pina (pazi samo da ne takneš nešto drugo) i to je to ako ploča pali kriv je prekidač, ako ne pali kriva je ploča ili PSU...

Tako se pali kad ti je konfa na stolu, ploča sa prekidačem je zgodna stvar za testiranja i sl ali to nema veze s temom...

coconut 19.07.2008. 08:37

Ispravnost napajanja bez priključivanja na ploču možeš ispitati tako da da kratko spojiš zelenu (jedna jedina) i bilo koju crnu žicu na ATX konektoru.

Velikus 19.07.2008. 15:01

Citiraj:

Autor coconut (Post 1090426)
Ispravnost napajanja bez priključivanja na ploču možeš ispitati tako da da kratko spojiš zelenu (jedna jedina) i bilo koju crnu žicu na ATX konektoru.

ako se zabljesnulo, znaci bilo je ispravno :lol2:

yedwy 19.07.2008. 17:27

Šro bi se zabljesnulo? Tako se ATX PSU i pali - ploča mu spoji te dvije žice kroz sebe...

Velikus 19.07.2008. 20:04

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1090761)
Šro bi se zabljesnulo? Tako se ATX PSU i pali - ploča mu spoji te dvije žice kroz sebe...

zafrkavam se, jer je tak zvucalo

:chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:30.