PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Računalo ne boota (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=113066)

Emperor 10.07.2008. 15:04

(riješeno) Računalo ne boota

Evo problem je slijedeci.

Kad pritisnem dugme za paljenje,počnu se ventilatori zakretat nekih pola sekunde.

Onda sve stane i ne radi,i iako stiscem dugme ne daje znakove zivota.

Probao graficka je ispravna,sad vjerojatno ili PSU ili MBO.

Kako da isprobam napajanje,osim da drugi kompjuter spajam?

Crash009 10.07.2008. 15:11

Jesi resetirao bios?

Emperor 10.07.2008. 16:17

Mislis izvadio baterijiu?

Naravno ,to je i meni prvo pala na pament.

Ali i dalje ista stvar.

Joke 10.07.2008. 16:24

@Emperor koje je napajanje u pitanju?

Emperor 10.07.2008. 17:19

Napajanje je Chieftech 400W ,mislim da i garanciju jos imam.

Emperor 11.07.2008. 11:17

Bio u servisu probali sve komponente,kazu da je maticna vrlo vjerojatno.

Ali nisu mogli odredit tocno,joj ti Vemuljovci.:fiju:

Joke 11.07.2008. 14:25

Ma 100% ti je ploca..Napajanje je dovoljno,ccmos si radio drugo je ok obicno takvi simptomi budu kad je maticna RIP.

Emperor 11.07.2008. 15:07

ok tnx. :chears:

A jel bi ti prodao svoju ploču možda?

Skoro je indentična ovoj mojoj.:)

Joke 11.07.2008. 15:48

Citiraj:

Autor Emperor (Post 1083297)
ok tnx. :chears:

A jel bi ti prodao svoju ploču možda?

Skoro je indentična ovoj mojoj.:)

Nebi :D..PS.Necemo o tome ovdje,pogledaj na trznici.. (Domy ce se naljutit :P)

Emperor 04.08.2008. 17:50

Kupio sam novu maticnu i problem je i dalje ostao isti.

Sad sam skuzio da nevaljaju oni kablovi koji služe za paljenje i resetiranje.

Kad rucno palim ,racunalo normalno starta al nema slike.

Graficku sam probao i radi normalno?

Sta bi ovo moglo bit sad jer neznam vise stvarno.:wtf2:

Crash009 04.08.2008. 18:41

Jel ti spojen zvucnik? Ako nije spoji ga i slusaj jel pisti, pogledaj u uputstvima sta znaci koji beep

Button 06.08.2008. 15:25

Pozdrav svima

Također imam problem sa bootanjem (na drugom kompu).
Kada ga upalim dođe do one prve crne slike gdje očitava,te očita memoriju proc,hard i cdrom ali ispod piše i ovo..

Auto-detecting pri master...ide hgarddisk
Auto-detecting pri slave...atapi cdrom
Auto-detecting sec master-not detected
Auto-detecting sec slave -not detected

Naravno iznad imam ponuđeno F11 boot menu ali kad stišćem ne reagira a spojena je tipkovnica..sad pošto idem negdje zamolio bih vas da mi do navečer ponudite par objašnjenja tako da to stignem sredit..puno hvala!!

Burko 06.08.2008. 18:21

znaci - imas hdd i optiku na jednom IDE kanalu.

otvori i pogledaj kako su rasporedeni uredaji na tom jednom ribbon kablu. jedna strana kabla je u maticnom (ocito), e sad - kako su ostala dva konektora spojena?

gledano od sredine kabla, treba biti spojeno ovako:
http://www.imagesforme.com/out.php/i119977_ribbon2.jpg
spoji ovako i probaj, pa javi. naravno, hdd ti treba biti master, a optika slave. CS (cable select) osobno ne volim jer ponekad zna zezat, pa je bolje napraviti kak' treba ;).

drugo, najbolje ti je odvojiti uredaje, tj hdd staviti na primarni, a optiku na sekundarni IDE kanal na maticnoj. naravno, u ovom slucaju ti jumperi trebaju biti namjesteni na master na oba uredaja - hdd i optici ;). u suprotnom ti jedno od njih dvoje bios nece skuziti.

i jos trece, provjeri dal je boot priority (redoslijed bootanja) u bios-u namjesten onako kako tebo odgovara. meni je osobno samo hdd ukljucen, nema cekanja ako se sto nalazi u optici, pici odmah na boot. malo vjerovatno da je do toga problem, ali svejedno.

Button 06.08.2008. 23:32

Nisam sad u prilici da pogledam kako je sve spojeno,budem provjerio..al sad zanima me zašto tipkovnica ne reagira?jer kad ga upalim dođe do crne slike(onaj boot screen) i stišćem F11 (boot menu) ali ništa?!..

Prije nego se bilo kakak problem desio vadio sam procesor ali stavio sam ga na mjesto kako treba i na bootanju ga lijepo očito,možda je u tome kakav problem ali sumnjam..

Zanima me ovo s tipkovnicom,ful čudno..

FitzTN 06.08.2008. 23:43

Ček, sistem tad stane? Ne nastavi dalje? Probaj iskljucit kabel za hard i optiku s ploče pa vidi da li ce proci POST. Da li je tipkovnica PS/2 ili USB?

Button 07.08.2008. 06:36

Probat ću te cake sa zamjenom kabela hard-optika pa se javim,tipkovnica je ps/2..

Button 07.08.2008. 18:35

Probavao sam sve i svašta sa tim kabelom za hard i optiku..namjestio sam da mi je primary master hard, a primary slave cdrom i opet ispod izbacuje sec master i sec slave -NOT detected?!?

Ušao bi ja u bios pa da to preselim ali stišćem F11 za u boot menu i ne želi a tipkovnica je sasvim uredu,ima li tko kakav savjet za ovo čudo?hvala ljudi

Burko 07.08.2008. 19:58

probaj resetirati cmos, a usput dobro provjeri da si dobro stavio jumpere - na master na oba uredaja. takoder provjeri da nije do samih kablova, probaj neke koji rade u drugoj konfi.
ali svakako je ovako bolje odvojeno, sa dva kabla.

jel beep prolazi normalno, nista ne zeza?

kad natjeras bios da prihvati na primarima hdd i optiku, onda idemo dalje ;). ne isplati se ici naprijed ako to ne radi.

edit.
Citiraj:

Autor Button (Post 1105826)
Probavao sam sve i svašta sa tim kabelom za hard i optiku..namjestio sam da mi je primary master hard, a primary slave cdrom i opet ispod izbacuje sec master i sec slave -NOT detected?!?

cek cek, to je sve preko jednog kabla bilo? imao si master na hdd i na optici, i bilo je spojeno na jednoj istom kablu u maticnu?
odgovori na ovo prvo.

Button 07.08.2008. 20:19

Sve prolazi normalno do crne slike boot screena..onda stane i napiše mi ovo:

Auto-detecting pri master...ide harddisk
Auto-detecting pri slave...atapi cdrom
Auto-detecting sec master-not detected
Auto-detecting sec slave -not detected

Znači već je sve na primarima,a?

I da bilo je sve na jednoteistom kabelu išlo je iz matične na hard pa na optiku..no probao sam stavit posebno s matične na hard,a posebno optiku i samo se zamjeni redosljed,dakle onda očita recimo optiku na sec slave?!a hard bude na prvom mjestu,kužiš?

Imaš još kakvo riješenje,osim mijenjanja kablova sa ok konfe,možda hard drugi?!

Thx na strpljenju i pomoći

Burko 07.08.2008. 20:34

Citiraj:

Autor Button (Post 1105930)
I da bilo je sve na jednoteistom kabelu išlo je iz matične na hard pa na optiku..no probao sam stavit posebno s matične na hard,a posebno optiku i samo se zamjeni redosljed,dakle onda očita recimo optiku na sec slave?!a hard bude na prvom mjestu,kužiš?

e, to ne. treba biti za optiku sec master, opet kazem - provjeri jesi stavio jumpere iza kako treba. i hdd i optika jumper treba biti na master (alone, no other devices ili kako vec). i stavi sa dva kabla, bolje je svakako.
duzi kraj od sredine svakog kabla ide u maticnu, a vanjski konektor kabla ide u uredaje (hdd i optiku). na kraju dobivas srednji konektor na kabli neiskoristen - tako i treba biti ;).

Citiraj:

Autor Button (Post 1105930)
Imaš još kakvo riješenje,osim mijenjanja kablova sa ok konfe,možda hard drugi?!

pa....., to uvijek mozes napraviti ;). samo sto mislim da je najbolje prvo natjerati komp da pokrene boot sa hdd-a (ako postoji uopce kakav sistem od prije), ili boot sa optike (tipa instalaciju xp-a).
u biosu treba namjestiti da boot-a prvo sa optike, a onda sa harda. ali to tek kad prode ova zahebancija sa kablovima.

btw, trebas dobiti ovako nesto, kada imas dva kabla u kompu, sve jumpere stavljene kako treba na hdd i optici, i dobro kablovi popikani:
Auto-detecting pri slave...not detected
Auto-detecting sec master - atapi cdrom
Auto-detecting sec slave - not detected

Button 07.08.2008. 21:06

Budem probao hvala na trudu!

Button 09.08.2008. 15:17

Uspio sam dobiti ovu kombinaciju

Napravio sam sve točno kako si rekao ali i dalje komp ne boot-a
Jednostavno upalim ga i dodje ovo tu iznad not detected...i nemogu ući u bios,stišćem F11(boot menu) ali ništa se ne događa..što mi je sljedeće za radit??hvala puno

dj-toma@ 09.08.2008. 15:34

Koja je tipkovnica u pitanju? Znam da neke tipkovnice (npr. Microsoft bla-bla) imaju tipku F lock koja se pritisne i zatim pritisneš F11 ili koja je već za ulaz u BIOS...

Burko 09.08.2008. 18:54

Citiraj:

Autor Button (Post 1107395)
Uspio sam dobiti ovu kombinaciju

nije nam dugo trebalo :goood:. ajd, radi........

F11? ma ok za boot i tako, ali jel to vazno? mislim, sto ti bas treba F11?

sto se tice samog boot-a, napravio bi ovako:
prvo: jel na tom kompu koji zeza, jel na njemu bio sistem? jel postoji kakav OS na tom hardu koji je spojen? ako ne, onda super. ako da, jel ima stogod vazno, ili se moze pregaziti cijeli hard?

zasto? pa jednostavno, da probas staviti novi sistem na njega. prvo, definitivno treba upasti u bios, dakle prilikom samog paljenja kompa stisci DEL. odmah cim upalis. ako ne upadnes, imas ili strgan ps2 izlaz (tipkovnica), ili ti je tipkovnica otkazala. ili ti je bios spreman odstrel.

sljedece, negdje u biosu imas za naci boot redoslijed. namjesti prvo hdd (ako vec imas os i ne zelis ga krsiti), ili prvo cd (ako zelis instalirati svjez sistem).

naravno, potrebno je imati neki od sistema na cd-u. valjda imas nesto, tu ti ne mogu pomoci.

probaj sve ovo, zanemari F11, dakle samo DEL i upast u bios, i nastemat odande boot. javi jesi uspio stogod ;).

Button 10.08.2008. 16:36

Ma stiskao sam i del i f11 i sve moguće al jednostavno nije reagiralo,pa sam dofurao još jedan komp,sve presložio i stavio nove windowse pa sam namiru:)
Hvala ti na pomoći..

Emperor 17.11.2008. 11:27

Nabavio novi komp ,i sve je bilo u redu,ja spojio i proradilo.

Konfa:E8400,Albatron PXP35,Gigabyte 9600GT,2GB rama Kingmax,PSU 400W Chieftech

ALi kad sam spojio cooler VF900 na grafu ,kompjuter se startao ,ali izgleda da je došlo do kratkog spoja na colleru.

Mislim da je i sa ovim starim kompjuterom problem bio u tome,kad sam spojio cooler,pa je izazvao kratki.

Gledao sam malo taj coller i vidio da su žičice jako blizu samo što se ne dodiruju,pa ako ih se imalo pomakne naprave kratki spoj.

Na staroj konfi je problem bio nije ,se dalo upalit računalo ,nego da se sa šarafcigerom spoje pinovi za paljenje,ali se sve riješilo i proradilo je.

Međutim ovaj ne daje nikakve znakove života,čak ni ventilatori se ne zavrte,kad stisnem POWER button.

Napajanje sam probao i ono je ispravno,tako vjerojatno ostaje da je ploča prdnula zar ne?

Neznam više :S

Emperor 18.11.2008. 08:20

RIJEŠENO sve zahvaljujem svima :chears:

Joke 18.11.2008. 11:52

Citiraj:

Autor Emperor (Post 1195010)
RIJEŠENO sve zahvaljujem svima :chears:

A kako je rijeseno?

Emperor 19.11.2008. 11:05

Izvadio sam matičnu van,i ponovo je stavio natrag u kučište.

Vjerojatno je negdje bio kontakt sa kučištem,pa se nije dalo upaliti.

Uglavnom sada radi.:fiju:

Art Vanderlay 19.11.2008. 19:14

Ja imam sličan problem... susjed donio računalo...neki celeron.. ja formatirao, stavio windoze, restartirao, stavio cd od matične, i kad sam restartirao, komp se više nije dizao...

stisnem paljenje, zavrti se vent na grafi i procu i to je to... ne mogu ni dvd otvorit, na monitoru ništa, neće se ni ugasiti na tipku...

matična je asus p4s800 mx...

ne znam gdje da nabavim sad takvu ako je rikavela i kako susjedu to objasnit...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:10.