PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Moguce pregrijavanje? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=109899)

Dunjy82 08.06.2008. 15:07

Moguce pregrijavanje?

Pomocu Everesta svakodnevno provjeravam temperature svojeg quad procesora... i vidim da su sve 4 jezgre nekako uvijek na 50-60 stupnjeva.

Jel to normalno? Nisam kupovala poseban cooler, samo stavih onaj koji dobih s procesorom (Intelov cooler)... pošto neću overclokirat zasada pa mislih da netreba... ili treba?

Jel ovih 60 stupnjeva previše ili normalno? Da kupim novi cooler? oder?

:wtf2:

yedwy 08.06.2008. 16:08

Ako je to stock cooler onda bi trebao adekvatno hladiti na stock postavkama iako ako je baš stalno tolka temperatura to je malo čudno...

Provjeri kako stoji taj cooler, neki put znaju u dućanu ne stavit pastu ili zaborave skinuti zaštitnu naljepnicu sa dna coolera ili ne pričvrste dobro istog...

Dunjy82 09.06.2008. 11:44

Hmmm... sad si isto mozgam.. drzim komp unutar stola, u onom uskom prostoru "namjenjenom računalu".... ali unutra se kuha čušpajz očito jer nema dobrog protoka zraka pošto stražnja strana stola spomenuto blokira. Stavit ću ga na stol (komp) i promjenit termalnu pastu... neznam kaj da drugo radim, osim kupim novi cooler a nemam sada 400kn za nj.

Dunjy82 09.06.2008. 11:48

p.s.- komp sam slagala sama, nisu mi ga kenjkali u nekom komp-shopu. :>

Renesis 09.06.2008. 12:20

novi cooler ti neće riješiti previše problema. izbijanje zadnje strane stola hoće :D

šalu na stranu. svakako bi trebalo nekako riješiti protok zraka kroz kantu, neki ventilator naprijed ako može da vuče zrak unutra, a iza pomoću kartona ili nečega, nekako usmjeriti zrak preko gornje strane kante naprijed van.

iako bi ja, ako je moguće probao napraviti rupu u stolu iza na toj stranici. dosta je neka fi80-120 da zrak može van... ili više manjih rupa, pa se može i estetski napraviti bez da se vidi kanta....

sve ovisi o poziciji stola i kako to sve skupa izgleda.

yedwy 09.06.2008. 19:31

Opa cura s hardware potencijalom... :goood:

Anyway ako je takva situacija sa stolom boljim se da lako moguće da dobro mozgaš ti sltolovi često baš i nisu nešto rješeni, ja sam imao custom made i sve je radilo super ali ja sam imao i cjelu stražnu stranu otvorenu na nosaču za kantu, kako reče ren probaj nekako smisliti protok ili ako ništa drugo onda stavi negdje pored stola...

Dunjy82 09.06.2008. 20:24

Kanta je sad stavljena UZ stol (i još k tome ispod prozora tak da bude zraka) :) ... imam u kučištu vent naprijed, te iza, tak da valjda struji.... ali evo gledam...temp. opet oko 55 stupnjeva... :0

Renesis 09.06.2008. 21:17

poslikaj barem mobitelom preko dana malo kako kanta izgleda iznutra te iza. i slikaj taj famozni stol pa ćemo sredit nešto :)

Berax0r 09.06.2008. 21:35

Ljeto dolazi :) (tj. već je pred vratima).
Jesi gledala možda po zimi? Ako se sječaš kolika je bila reci.

Hamm 09.06.2008. 22:01

fleks mislim da bolje dekolte od tebe nema nitko :D sise imaš dlaka nemaš tak da si pica i pol :D

@Dunjy82..stražnja strana stola te ubija isto kao i stock cooler koji je imho loš..preobaj si nabaviti neki pošteni cooler

sada neka me netko ispravi ako griješim ali freezer 7 pro je ok i za quad core procesore a iz prve ruke znam da se full lako stavlja :)

Wolverine 09.06.2008. 22:03

Citiraj:

Autor Dunjy82 (Post 1050551)
Pomocu Everesta svakodnevno provjeravam temperature svojeg quad procesora... i vidim da su sve 4 jezgre nekako uvijek na 50-60 stupnjeva.

Jel to normalno? Nisam kupovala poseban cooler, samo stavih onaj koji dobih s procesorom (Intelov cooler)... pošto neću overclokirat zasada pa mislih da netreba... ili treba?

Jel ovih 60 stupnjeva previše ili normalno? Da kupim novi cooler? oder?

:wtf2:

Nije normalno ali pogled na ploču mi govori da bi to moglo biti do ploče odnosno loše kalibriranih senzora iste
Naime imam iskustva sa Gigabyte X38 DQ6 koja na jednom C2Q procesoru očitava isto tako abnormalno visoke temperature (idle oko 60 load preko 80) a naravno da stvarno stanje nije ni blizu tome.

''Prst metoda'' bi ti mogla pomoći tj probaj koliko je stvarno vruć box cooler
jer ako je stalno na 50-60°C onda bi i cooler trebao biti pošteno topli na dodir

Crash009 09.06.2008. 22:14

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 1051983)

''Prst metoda'' bi ti mogla pomoći tj probaj koliko je stvarno vruć box cooler
jer ako je stalno na 50-60°C onda bi i cooler trebao biti pošteno topli na dodir

Potpis.

Samo pazi gdje stavljas prste :D

Salu na stranu.. probaj izvaditi case iz tog famuoznog stola pa provjeri temp. cisto da vidis dali je do coolera ili samog stola

@Blade

:care:

Dunjy82 10.06.2008. 07:23

Zar je onaj gore reply nevidljiv ili vam se pogled zamutio od silnih maštarenja o ženskim dekolteima? (bez dlaka) XD
Rekoh - izvadih komp iz stola, stavih ga -pored-, van stola, uz prozor, ...evo sad gledam, prema OCCT-u su mi temperature oko 50 stupnjeva..no, ok poslikat ću unutrašnjost kompa pa zakeljit ovdje. Kaj se tiče coolera - kupila bih Scythe Zipang-a nakon kaj se malo openezim, odn. isprosim na ulicama.

p.s.- evo, sad pak oko 55 sutpnjeva, i to još dok ništ ne igram i ne radim posebno na kompu. Wolverine - mala ispravka, fulah, imam matičnu Gigabyte x48 a ne 38... ak to ima neke razlike. (osim kaj je noviji chipset)

Knight- nisam gledala zimi temperature jer je ovaj komp novi, kupljen prije mjesec dana. (a kod starog baš nisam vodila puno evidencije o temperaturama, kanta je samo razjapljeno stajala i ko Bog). ID

Renesis 10.06.2008. 11:39

@dunjy82 - PM ti ne radi, pa moram ovako...

ja sam hostao to na t-comu (ono što svaki user ima besplatnih XX megabajta), jer mi za moje potrebe nije trebalo više, a www.andro.tk je bila free domena (sada je malo manje free jer imaju ove reklama), koju sam forwardao na free-ri.t-com.hr/andro ili kako već ide...

Dunjy82 11.06.2008. 20:33

Naprosto nevjerojatno - klasika - temperature opet po 60 stupnjeva...vent se vrti brzinom od 1415 RPM (!?!) - onaj Intelov šrot cooler. Jel moguće software-ski ubrzat vrtnju coolera?? :c

Majo 11.06.2008. 21:20

Ma ak je 60 u loadu onda nebi trebalo biti nekih problema,daj udri realtemp,coretemp,everest...pa onda usporedi temp.da vidis dali senzori lazu.

Dunjy82 12.06.2008. 06:45

i Everest i OCCT mi javljaju iste temp. ...evo, sada upalih komp, samo sam na netu i temperature su oko 55. Već sam samoj sebi dosadna. :j

sipe 12.06.2008. 06:57

Citiraj:

Autor Dunjy82 (Post 1054174)
i Everest i OCCT mi javljaju iste temp. ...evo, sada upalih komp, samo sam na netu i temperature su oko 55. Već sam samoj sebi dosadna. :j

Jesi probala prst metodu?
Jer ako upališ i već 55 onda je sigurno topao hladnjak
ili nije dobro sjeo

yedwy 12.06.2008. 08:47

Hmmm Thermaltake caseovi i nisu neka sreća pa sad možda fakat i je takva temperatura, ajde ti ljepo otvori stranicu od casea i probaj sa otvorenom stranom očitati temperature, ako drastično padnu mjenjaj case, ako ostanu slične mjenjaj CPU cooler...

Dunjy82 12.06.2008. 14:14

dogovoreno, pokušati ću čim dođem doma!
Ne bih se uopće čudila da je stvar u Intelovom šrot cooleru kojeg sam dobila s procesorom... a možda je opet normalno da se quadovi tako pre/grijavaju? (moš mislit) ;b

coconut 12.06.2008. 14:41

Poznato je da se taj Q prije poprilično i da box cooler baš i nije nešto za njega. Ukoliko se temperatura smanji otvaranjem stranice, počni razmišljati o drugom cooleru za quada i dodatnom venntilatoru za kućište.

yedwy 12.06.2008. 15:25

Svejedno mislim da se firmi poput Intela nebi smjelo dogoditi da sa procesorom (posebno iz visoke klase) isporuče neadekvatan cooler iako 55C je još daleko od katastrofe naravno...

tutix 13.06.2008. 03:25

Zašto ne opteretiš komp malo nekim programom, tim OCCT npr. ili Orthosom? Za to vrijeme prati temperature i brzinu vrtnje hladnjaka jer mislim da ti senzor laže ko' pas, a sad možda sam u krivu. Ako se komp ne zgasi nakon cca. 2 ure, onda je dobro - ako se restarta ili nešto onda kupuj hladnjak. Može bit i da ti je u BIOSu namješten vent da se sporo vrti na neke %tke pa i to pogledaj. I pogledaj je li dobro sjeo hladnjak, oni pushpinovi (šarafcinger klipse) jer znaju zajebavat i iskakat i zato ih mrzim, ali to je već neka druga priča.

Sretno.

Dunjy82 13.06.2008. 09:35

Hvala lijepa na savjetima, provjeriti ću sve to.

btw. - komp mi se znao prije(kada je bio ispod stola) restartat par puta sam od sebe - očito od pregrijavanja.

Brown Acid 13.06.2008. 09:55

Pogledaj ti lijepo dal ti je legao dobro cooler..
..koja frka kad je žensko u pitanju. :rolleyes:

Dunjy82 13.06.2008. 16:34

Evo - ošla ja u BIOS i kaj imam vidjeti >>> piše ovako:

Current System Temperature: 36 stupnjeva
Current CPU Temperature: 25 stupnjeva

Čemu je onda vjerovati, BIOS-u ili nekom progiju?

Joke 13.06.2008. 16:57

Citiraj:

Autor Dunjy82 (Post 1055516)
Evo - ošla ja u BIOS i kaj imam vidjeti >>> piše ovako:

Current System Temperature: 36 stupnjeva
Current CPU Temperature: 25 stupnjeva

Čemu je onda vjerovati, BIOS-u ili nekom progiju?

BIOS-u..:)

domy_os 13.06.2008. 17:06

Ni jednom ni drugom nego provjeri prstom, ali se prije toga nakratko uhvati za radijator.

Dunjy82 16.06.2008. 12:15

Jesam, umjereno toplo. :j Mogu držati prst gore duže vrijeme.
Hmm, očito OCCT & Everest ne delaju kak spada......?

yedwy 16.06.2008. 17:20

Očito... :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:32.