PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Izgorio cijeli komp od A do Ž, da čujem Vaše mišljenje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10813)

Bart 12.06.2004. 23:28

Izgorio cijeli komp od A do Ž, da čujem Vaše mišljenje

Izgorioje cijeli komp (Athlon 750), grafa vrela(Savage4), modem furi, čipset vruć, HDD Maxtor 20Gb (jedan čip pukao, jedan od memorije dobio plikčinu), ventilator na procu se vrti uredno i pali se normalno na dugme za paljenje a tako se i gasi, nema nikakvih bipova i drugih znakova života.
Da čujem vaše mišljenje, ja mislim da znam što je , ali me zanima mišljenje drugih.

STRMX 12.06.2004. 23:44

napajanje?

BrunoZG 12.06.2004. 23:45

Za to jedino moze bit kriv grom, ili eventualno spajanje zica na instalaciji ak imas trofaznu instalaciju.

vga killer 12.06.2004. 23:45

Najvjerojatnije. :smoke: :fuming:

Bl@de 13.06.2004. 00:02

Re: Izgorio cijeli komp od A do Ž, da čujem Vaše mišljenje

Citiraj:

Originally posted by Bart

Da čujem vaše mišljenje, ja mislim da znam što je , ali me zanima mišljenje drugih.

kaj to je ona fora ko sa milijunasem, sumnjas u nesto ali da publiku ne navedes na krivi trag:D zakon.

po meni je vrlo vjerojatno napajanje riklo pa je povuklo sve sa sobom, ipak se neda nikom ici samom na put.:D

Bart 13.06.2004. 09:57

E, sad u tome i jest problem što je napajanje ostalo ispravno (JNC 235W) ili bar trenutno ima dobre napone a možda pod teretom i nebi radilo kako treba, a baš nemam želju to napajanje prištekavati na nešto ispravno i isprobavati ga.:rambo:

BrunoZG 13.06.2004. 12:17

napajanje ti je inace ipak dosta preslabo za konfiguraciju.
Iako to nema veze sa problemom pregaranja.

Mora da je ipak bil neki strujni udar:(

Renesis 13.06.2004. 12:48

Ova slabija i jeftinija napajanja su poznata po tome da mogu spržit cijeli komp i nastavit radit koda ništa nije bilo :D

Najvjerovatnije je skočio napon i onda se sve spržilo.

Baš sam sada čitao test Zalman 400B-APS napajanja u PCChipu, proizvođač je naveo da do 90V!!! daje stabilne napone, a oni kažu da su ga vozili i na 60V, anblivable.

Bl@de 13.06.2004. 13:02

Citiraj:

Originally posted by Renesis
Ova slabija i jeftinija napajanja su poznata po tome da mogu spržit cijeli komp i nastavit radit koda ništa nije bilo :D

to sam bas ja htio reci, jer bas sam nesto delo sa nekim noname napajanjem do sam mao pelt. frend mi ga je posudio i ja onk slucajno (stvarno nezmam kak i kaj mi je bio) ja kratko spojio zicu sa 12V i 0 zica se raztalila ono momentalno a napajanje dela ko da se nis ni dogodilo. dakle stvaro je moguce da je spalilo sve ali radi i dalje.

BrunoZG 13.06.2004. 13:16

U ovom slucaju znaci da je napajanje pa bilo ono name noname ili kakvo god imalo dobru prekostrujnu zastitu i da nije krepalo, sto je i u redu.

to bi se dogodilo npr, da ti krepa hard i kratko spaja 12 volti, sasvim je u redu sta napajanje nije crklo.

Citiraj:

to sam bas ja htio reci, jer bas sam nesto delo sa nekim noname napajanjem do sam mao pelt. frend mi ga je posudio i ja onk slucajno (stvarno nezmam kak i kaj mi je bio) ja kratko spojio zicu sa 12V i 0 zica se raztalila ono momentalno a napajanje dela ko da se nis ni dogodilo. dakle stvaro je moguce da je spalilo sve ali radi i dalje.

Black Dragon 13.06.2004. 17:26

krivci redom: Sv. Ilija Gromovnik ili najvjerojatnije HEP.A što se tiče JNC napajanja, onako iz iskustva ... vidio sam barem 10 - 15 spaljenih kompova s tim napajanjima i sa ista ta spaljenja napajanja i najzanimljivija stvar je bila ta da je na svima osigurač bio u potpunosti ispravan :D dakle, onaj "taljeni" je bio cijeli i nit je u komadu, znači osim ventilatora još jedna stvar koja se da još za nekaj upotrijebiti :D

BrunoZG 13.06.2004. 17:35

Dragon pa kaj je tebi hobi trazenje skurenih kompova ,kad si ih samo sa JNC napajanjima tolko vidio?:rolleyes: :D

mirkoB 13.06.2004. 20:49

Staklenih osigurača (nekad su ih zvali vikamanovi) ima dva tipa, brzi i spori. Ako se ne varam, brzi je bio označen slovom F , a spori...hmmm, ne da mi se sada vadit osigurač iz utičnice na šparetu.

Što se napajanje tiče, tu je i sreća dosta bitna (a gdje nije? ). Meni je jednom doma došlo do kvara na instalaciji uslijed čega je jedna od faza glumila nulu, pa su svi potrošači dobili urednih 380V :grrr:
Otišao televizor (2 kom), video, satalitska, kazić (2 kom) i još neki sitniji uređaji.
Komp je bio uključen, i otiš'o i on.
Zapravo, izgorilo je samo napajanje (ventilatori se rascvjetali od veselja), a sve ostalo je prošlo bez ikakvih posljedica.
A to napajanje je, skupa s kućištem, koštalo nekih 250kn) - to ja zovem dobrom investicijom.
I velikom srećom.

Black Dragon 14.06.2004. 10:44

Citiraj:

Originally posted by BrunoZG
Dragon pa kaj je tebi hobi trazenje skurenih kompova ,kad si ih samo sa JNC napajanjima tolko vidio?:rolleyes: :D
Pi, da ti znaš kolko meni ljudi smeća znaju donest doma da im ja to jelti osposobim, vratim nazad u život, ... kako bi frend rekao, kod mene doma je "opsadno stanje" :D . Gle prije jedno 3-4 godine bila je poplava HR tržišta sa JNC kućištima i istim napajanjima i sada je negdje vrijeme da to počne rikavat, isto tako će tamo negdje 2006-2007 biti sa Codgenima koji su sada preplavili HR tržište ...

Eladio 14.06.2004. 10:48

Re: Izgorio cijeli komp od A do Ž, da čujem Vaše mišljenje

Citiraj:

Originally posted by Bart
ventilator na procu se vrti uredno i pali se normalno na dugme za paljenje a tako se i gasi, ...
a onda vidis ovo

Citiraj:

po meni je vrlo vjerojatno napajanje riklo pa je povuklo sve sa sobom
:rolleyes:

..dalje ti se ni ne cita :cool:

thunderbird 14.06.2004. 15:44

Kad već govorimo o sreći imao sam i ja doma kratki spoj: otišla elektronika na pećnici, a telka, pojačalo i slično je ostalo spašeno samo zahvaljujući UPS-u. kaj se mog kompa tiče samo se napajane zdimilo od sreće (neki frontier):rolleyes: :fuming: :rambo:

ćiber_manija 14.06.2004. 17:20

A da vidite kaj je moje napajanje pretrpjelo!
Neki dan se kratkospojio vent na kučištu i komp se ugasi i više se nije dao upalit no nakon nekog vremena uredno je proradio i tako par puta.
Jedno napajanje sam spalio tako što sam prikopčao stari cd-rom usput je otišla matična,grafa 9600pro(srečom sam dobio novu)!.
Imam još jedno napajanje ovak za testiranje mojih sklopova,kratkospojio sam ga više od 100 puta i još radi,spojim 12v i crnu žicu i samo se ventilator stiša u njemu,neki put čak i brže radi.Nekoliko puta je bilo na drugom svjetu ali se je vratilo.
Ja mislim da je čak i matična kriva jer ona upravlja naponima i napajanjem

google 18.06.2004. 16:49

Samo da potvrdim B.Dragonovu priču....
Mislim da je pre-previše slučajeva gdje kompjuteri (komponente) pregore, a napajanje se zove JNC!!! To govorim iz vlastitog iskustva. Naime, kupio sam prije 3 godine konfiguraciju (baziranu na P4 1,5) i sve je radilo ok do prije 3 mjeseca. I jednostavno, kako Dragon kaže, to napajanje je odradilo vrijeme za koje je bilo predviđeno (2~3god), a nakon toga otišlo u q-rac, a sa sobom povukla majku ploču, a sa procesorom ne znam kaj je. (Naime, radi se o soketu 423- matična je dead 100%, a procesor nisam nikako mogao isprobati jel radi jer takve matične ploče više ne možeš skoro nigdje naći. Brijem da je i on «otego papke»...) Ne mogu staviti ruku u vatru i garantirati da je struja i strujne instalacije u stanu u najboljem redu... (Ali sad ovaj novi komp iz siga radi bezprijekorno na istoj utičnici... ) Dakle nije isključivo kriv JNC ali je NAJVIŠE!

Obišao sam puno servisa (u potrazi za MB s423) i usput dok sam razgovarao s dečkima, svima je bila poznata priča o JNC napajanjima i njhovom roštiljanju kompnenti! Svima koji imaju to smeće od napajanja ZAPOVJEDAM da ga pod hitno zamjene!

XxX 19.06.2004. 21:32

Samo imam ovaj komentar. ČESTITAM. Ušao si u klub. Meni se to slično dogodilo dva puta. Na starom i na sada ovom jedno četiri mjeseca nakon što sam kupio stari, a novom je trebalo čak tri. Ali sad nemam nikakve probleme sa strujom jer sam kupio UPS(to je neprocjenivo. Kad nestane struje ili preveliki napon ja imam i više nego dovoljno vremena da polako iskopčam komp na miru. I tako dok ostali moji pajdaši brinu jeli im to spržilo komp, ja sam na miru i još im se smijem.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Renesis 19.06.2004. 22:24

Hehe, ali protiv "inteligentnih"prijatelja ne može te ništa spasiti. ;)

Ti došla matična?

XxX 19.06.2004. 23:10

Došla matična, sve je u redu. Imam Colina 4, Jetfighter V, Splinter Cell Pandora Tumorrow. I smiri se, ne moraš štedit.

Renesis 19.06.2004. 23:35

A vidim i internet proradio :D Doć ću sutra.

Drago mi je čut da ne moram keširat pare, a uštedio sam 600+kn :D Nema šanse da ja taknem više tvoj komp. Pa da mi neko drži pištolj na glavi.

P.S. E da moj komp rula :D

Ajd si skini nitto(www.nitto1320.com) pa dođi tu i vidi šta je novog. Meni je nick Brozna.

Ljudi sorry na OT-u

google 21.06.2004. 07:06

:clap:
XxX, ja sam također na UPSu - sisam struju preko zaštite!

Jednom, je sasvim dovoljno da izvučem pouku... :beer:

Amdejac 14.07.2006. 12:28

Za peglanje napona koristim 25 godina stari stabilizator za televizor (u limenom kučištu težine cca 7 do 10 kg) i prednaponsku zaštitu u slučaju udara groma.
Inače mogu reći da sam sretnik što se tiče HEP-ove mreže.
237v do 242v konstantno.
UPS ne pomaže kod JNC napajanja

Pomo 14.07.2006. 14:18

Dobro jel vama jasno da je thread star 2 godine?

Sky 14.07.2006. 14:25

Zdrobio sam se kad sam ovo vidio...AMDejac, kaj te je onaj zagorski delanec malo lupio? :D :beer:

Isus 14.07.2006. 14:51

ne pojel je premalo čvaraka.

Amdejac 14.07.2006. 15:02

Na bolovanju sam i čitam forum od početka i odgovaram ljudim.

TomRi 14.07.2006. 15:05

Kad sam poceo citat ovo...
pogledam datume...
i negdje na polovici threada naletim na ovo...

Citiraj:

Autor Black Dragon
2004.godina:
....Gle prije jedno 3-4 godine bila je poplava HR tržišta sa JNC kućištima i istim napajanjima i sada je negdje vrijeme da to počne rikavat, isto tako će tamo negdje 2006-2007 biti sa Codgenima koji su sada preplavili HR tržište ...

i tako mi prvo palo na pamet da je netko izvukao thread iz formalina poradi vrisnutog Codegena, a ono šipak :)

Jelc 14.07.2006. 15:23

bdw-mislim da i je AMD-jcu riknuo jedan Codegen...:)
Nek me ispravi ako sam fulao...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:18.