![]() |
Ubuntu 8.04 file permissions
Dakle kad god kopiram nešto sa cd-a/dvd-a ubuntu mi kao standardnom useru ne dozvoljava brisanje tih foldera. Ima li načina da kopiram nešto sa cd-a ili dvd-a da ne moram kasnije za svaki file podešavat read/write permissione?
I da, kad pokrenem sudo nautilus, dobijem istu stvar. Da skratim, file ili folder koji je user Pomo kopirao sa dvd-a, želim da user Pomo ima i pune administratorske ovlasti za taj file/folder. |
a na koji način kopiraš sa CD-a? nemam pojma dali je to što ti se događa nešto standardno, ali meni to nikada nije tako radilo. tipa... ako nešto mogu kopirati i kopiram u direktorij kojem sam owner, onda imam i prava na tome. doduše, sad nemam CD da probam, ali koliko se sjećam to je tako radilo (tm).
Citiraj:
jel ti to možda stalno kopiraš file-ove sa cd-a kao root (sudo)? |
Ne. Znači imam recimo krdo .avi filova u zasebnim folderima. Iskopiram ih na disk (drag'n'drop na desktop). Sve kao user Pomo.
Svi folderi dobiju ikonicu da su zaključani i ne mogu ih npr. obrisat. Desni klik na njih i podesim za usera i user group permissions da mogu read & write i create & access. Onda đubre tako zaključa filove unutar tih foldera, pa istu stvar radim i na samim tim filovima. Kako me za promjenu permissiona na njima ne pita user password, niti vidim inače ikakvog smisla za takvo ponašanje, nalazim ga krajnje iritantnim u najmanju ruku. I da, penđer u nautilusu za kopirat fajlove s cd-a mi sam otvori čim očita cd. |
Citiraj:
Code:
cp Citiraj:
Code:
chown -R pomo:p0rnofili /home/pomo/jenna_i_drugarice |
Hmm, mogu probat sa cp i s chown, ali 'ebi me ako ću svaki puta kad poželim komad p0rna iskopirat na disk kuckat po terminalu.
Koliko vidim chown mijenja ownership na određenom folderu, a što ako ja svaki puta koristim drugi folder? Jednostavno želim nad folder/file koji sam kreirao drag'n'dropom s cedeja imat puni ownership bez puno zahebancije. Ili puno tražim? |
Citiraj:
|
Jok ba. Friško sam ga preinstalirao, jerbo sam počeo prčkat po chown i drugim terminal sr.... bez razmišljanja, i uredno shebao sudo ili nešto treće, uglavnom nisam mogao više mountat disk, cederom i mijenjat juzere i grupe. Ofkors da nisam znao popravit štetu ni sa dvije tri gujde.
Dakle friško, 8.04 64bit i isto ponašanje. Uostalom ko mounta preko terminala, samo hardkor .nix juzeri, ja to nisam. Dva klika rulez :D Možda ima veze što je sata prža u pitanju??? Code:
# /etc/fstab: static file system information. |
Citiraj:
i, ne trebaš mountati cd preko konzole da bi dobio ispis mount komande, nego samo dok mountaš cd kak i obično napraviš u konzoli: $ mount i to je to, ali vjerojatno nije u tome problem... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:09. |