![]() |
ubuntu na moj pc?
prelazim na linux, pa me zanima jeli kompatibilan sa mojom konfiguracijom?
pozdrav! |
Nevidim zašto nebi bio, naravno ovisi o sreći kolko ćeš se nagnjaviti da sve središ ali linux u pravilu radi na svemu...
|
Trebalo bi ti sve raditi, uključujući i zvuk i sve. Ali ti isto tako preporučam da ako ti je ovo prvi susret s linuxima onda napravi dual boot win/linux ili skini live verziju pa tako isprobaj i pohvataj neke osnove, jer ovako se nečeš snaći i izgubit ćeš previše živaca.
|
ok boys!
NTFS ne predstavlja problem, ili da stavim FAT32? |
Kakav fat32 i ntfs :) Stavi EXT2 za particiju i SWAP tip za swap particiju .
|
Citiraj:
|
disk je 20Gb;
znači Ext3 stavim 5Gb. što predstavlja swap? |
EXT2 mi je provjerena metoda, EXT3 nisam nikad stavljao :) Al eto, čovjek kaže EXT3, pa nije beg cicija.
U windowsima imaš PAGEFILE , a to ti je Swap u jednom fajlu. E sad , Linux zahtijeva posebnu particiju za swap (njemu je particija fajl pa na kraju dođe na isto, al ostanimo samo na onom izvan zagrade :) ) |
Swap bi u teoriji trebao biti 1.5-2 puta duplo od rama za stolna računala. E sad ti stavi koliko želiš, ja imam diska pa mi je swap 6GB-a, ali se stvarno rijetko koristi. I staviš EXT3 particije.
|
Ja u pravilu stavljam Ext3 danas, Ext2 je ok ali 3ca je jednako brza a ima dodatne stvari ako zatrebaju...
Što se razmjene podataka između windowsa i linuxa tiče najbolje je da si napravi jednu Fat32 particiju negdje na diskovima za tu svrhu, makar se može lako sa par skripti rješiti čitanje NTFS sa linuxa (makar gro distri već po defautu to radi) sa zapisivanjem je druga priča... Ja sa 2+GB nikad nisam niti stavljao swap particije veće od 1x ram i to je uvjek radilo ko bog i nikad problema... |
Citiraj:
Evo malo pojašnjenja oko FS-ova: http://arstechnica.com/articles/paed...-systems.ars/5 |
Citiraj:
Ja imam tri NTFS particije koje koristi win, i sa svih se bez problema čita i zapisuje na njih. |
ne želi mi bootati ubuntu-7.10 :(
nadam se da bu sa sabayonom više sreće... |
Kako misliš da ne želi? Ne želi bootati s dvd-a ili neće bootati kad je instalirano? Koju grešku javlja?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Provjereno. |
Ok dobro je znati da je problem rješen... :)
Btw jel isprobano sa large particijama dakle 137+ GB? |
Nisam to isprobao, najveća NTFS particija koja mi radi je 134 GB-a :p
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
btw. koja su vaša iskusta sa sabayonom? hobi mi je web design, pa mislim da će taj OS ispuniti moje potrebe
|
Citiraj:
Ali nema veze budem sad osobno isprobao dal radi, za par minuta... :fiju: Edit: bogme radi, štoviše i sam ubuntu već po deafaultu ispravno mounta i velike particije, ljepo... :) |
Za dizajn ti ja baš nebi koristio linuxe, ja ti za dizajniranje koristim XP, a za pisanje koda i sve ostalo koristim linux, XP imam baš zbog dizajna i igri.
btw. Samo da se nadopunim da Fedora u Gnome-u sama mounta i sve, a u KDE sam morao ručno. |
Citiraj:
|
naravno, ali gnome ima to po defaultu, kad sam kod kde-a to morao ručno raditi.
|
iskustva sa sabayona: live cd prošao u redu, instalacija također, gnome sučelje odabrao, i nakon restarta ne želi ući u sistem. javi error loading OS :( možda sam nešto u postavkama inst krivo podesio, ugl. radio sam na brzinu, koristio auto/default i sl. postavke..
toliko o tome za sad... |
N€(gdi samo naci to copyright c...) ja sam iz kc, pa ako ti nesto jako koci- reci, mogu pomoci.
|
evo inst sam ubuntu 7.1, gledam onaj tutorial, al mi nije baš previše jasno. synaptic mi ne nađe ništa pod nvidia-glx :( ugodno me iznenadilo što net radi bez podešavanja
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:01. |