PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hlađenje (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=63)
-   -   Intelov "CnQ" ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102005)

NameNo 20.03.2008. 19:39

Intelov "CnQ" ?

Nakon dugo amd-ovanja sam preshao na intel, pa me zanima dal intel ima kakvu tehnologiju tipa AMD-ovog Cool 'n' Quieta i kak se to zove kod intela.
ThnX!

Razer 20.03.2008. 19:50

Intel Speedstep, dotičnu opciju možeš u BIOS-u pod nazivom EIST i još jedna fja takve vrste je i C1E.

NameNo 20.03.2008. 20:12

Citiraj:

Autor Razer (Post 980322)
Intel Speedstep, dotičnu opciju možeš u BIOS-u pod nazivom EIST i još jedna fja takve vrste je i C1E.

Kak to tocno funkcionira, trebam to upalit u biosu, i vjerojatno trebam drivere za proc i kad to sve instaliram stavit na minimal power managment jel? Ili ima jos koja caka...?

Razer 20.03.2008. 20:14

Sve što trebaš jest upaliti iste u BIOS-u (po defaultu je već upaljeno), bez ikakvog prtljanja sa softverom.

NameNo 20.03.2008. 21:13

Citiraj:

Autor Razer (Post 980348)
Sve što trebaš jest upaliti iste u BIOS-u (po defaultu je već upaljeno), bez ikakvog prtljanja sa softverom.

Evo to je namjesteno i radi, al kolko vidim napon je konstantan, odnosno ne smanjuje se kad se smanji frekvencija procesora, dal je to normalno ili?
Ploca je asus p5b a proc c2d e4300.
I jos jedna stvar me zanima, zbog koje u biti se i zajebavam sa svim ovim, a to je da hladnjak koji je na procu vrti konstantno na max (zalman 7700cu), a na max vrtnji me ubija u pojam sa bukom koju proizvodi...kako ga podesit da vrti sporije kad je komp u idle-u i temp proca niska??

Vragoder 20.03.2008. 21:30

Utišaj vent (pretraži forum, ima takvih topica.) ili si nabavi bolji, a ako to nije opcija:
Citiraj:

Autor Dete Kreten (Post 980407)
Ploca je asus p5b

Tebi treba ASUS Ai Suite, tj. njegov podprogram Ai Gear. Zahtjeva ručno podešavanje. Za automatsko utišavanje dok je proc u idleu neznam.
EDIT: :google: i forumska tražilica za alternativne programe za utišavanje.
Također istraži da li obična p5b podržava Ai suite, a prije dugotrajne upotrebe Ai Geara ispitaj da li će utišani vent imati dovoljno snage za ohladiti proc u dužem vremenu.

NameNo 21.03.2008. 00:23

Ok, hvala puno svima na info!
PoZZ!

BladeRunner 21.03.2008. 00:27

Evo da ti kažem moja iskustva s Intelovim ''CnQ''.
U biosu je upaljen EIST i C1E, proc je oc-an, ali pošto to radi preko množitelja(u mom slučaju sa 8 smanji na 6) kad je u idleu onda je proc na 2.4ghz, kad ja na 8 3.2ghz. Testirao sam s par ovih programčića(SuperPi, OCCT..) i diže množitelj uvijek, ne dešava se da zaboravi.
Za auto kontrolu venta je u bios-u uključena opcija, neznam točno kako se zove. Radi super, kad je proc u idleu,temp je oko 33 i cooler je na 700rpm, kako se temp diže, dižu se i rpm, pa dođe do 1200 kad je proc 100% load i temp na 55. To sam ja još malo ugodio s potenciometrom na cooleru.
Uglavnom, te stvarčice lijepo rade, a i korisne su.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:52.