PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hlađenje (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=63)
-   -   Elektromigracija i temperature.... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=100378)

MahnitiTapir 04.03.2008. 21:25

Elektromigracija i temperature....

Nisam baš uspio naći suvislo izložene informacije o elektromigraciji...

Zna li tko nešto više o tome?

Što u praksi donosi povećanje napona, frekvencije i temperature.

Npr.
Moj E8200 je overklokan 50%, sa 2,66 na 4.0 GHz.
Napon je podignut sa 1.2 na 1.488 pod opterećenjem.
Pri tvornička potrošnja je 65W a pri 4.0@1,488V je 150W.
Temperatura procesora je 60°C, jezgre su oko 70°C.

Kakvo skraćenje životnog vijeka se može očekivati?
Procesori bi pri tvorničkom taktu i naponu trebali raditi minimalno 10 godina.

Da li elektromigracija smanji životni vijek npr. 3-5 puta?
To bi bilo 2-3 godine i skroz je prihvatljivo...

Po onome što sam našao o el. mig., max. brzina bi trebala s vremenom opadati.
Opet: kojom brzinom?

windfucker 04.03.2008. 21:34

Mislim da ti na ovo utječe tako puno čimbenika tako da,zapravo,na ovo pitanje ne postoji decidirani odgovor...

aski 04.03.2008. 21:42

Radni vijek bi mu se mogao brzo smanjiti. Ne valja ovim 45 nm davati puno struje:fiju: Do koliko ti ide sa 1.2V?

MahnitiTapir 04.03.2008. 21:44

Citiraj:

Autor windfucker (Post 967174)
Mislim da ti na ovo utječe tako puno čimbenika tako da,zapravo,na ovo pitanje ne postoji decidirani odgovor...

Hm....

Znam da na to utječe više čimbenika: napon, temperatura, litografija, nečistoće i proizvodni proces (sigurno) i frekvencija (vjerojatno).

Dec d point pitanja...
Što se može očekivat?

Teorijski i empirijski...

MahnitiTapir 04.03.2008. 21:46

Citiraj:

Autor aski (Post 967181)
Radni vijek bi mu se mogao brzo smanjiti. Ne valja ovim 45 nm davati puno struje:fiju: Do koliko ti ide sa 1.2V?

A koliko se sjećam cca. 3.6.

Baj d wej, Aski, AKA "daj 8400 1,63V pod loadom" nije baš pravi čovjek za kritiziranje nešktarenja na naponu 45nm...
:respekt:

Što misliš pod tim "brzo"?

aski 04.03.2008. 21:55

Mislio sam za stalni rad :D

U biti, proc će sa vremenom tražiti sve više struje za isti takt. A može se dogoditi da i ode ;) Ima jedna tema na XS o tome. Pisalo je i koliko je sigurna voltaža za 24/7, samo sam zaboravio :banned:

Mislim da će Razer znati http://forum.pcekspert.com/images/icons/icon12.gif

MahnitiTapir 04.03.2008. 22:05

Citiraj:

Autor aski (Post 967191)
Mislio sam za stalni rad :D

U biti, proc će sa vremenom tražiti sve više struje za isti takt. A može se dogoditi da i ode ;) Ima jedna tema na XS o tome. Pisalo je i koliko je sigurna voltaža za 24/7, samo sam zaboravio :banned:

Mislim da će Razer znati http://forum.pcekspert.com/images/icons/icon12.gif

A kužim to, traži više struje, vodovi su sve tanji i rikne ubrzano...
Al' zapravo nigdje nisam našao red veličine: tjedni, mjeseci, tromjesečja, godine...

A posebno me zanima utjecaj temperature...
Ima li temperatura značajan utjecaj?
TR Ultra 120 Extreme radi dobar posao, posebno sa ventom kakav ja imam (btw. kakav ti vent imaš na svome kuleru?) i limit mi je čipset/ram...
Imam li se razloga truditi dalje skidati temperaturu?
(zapravo slinim na deltu: http://www.subzeropcs.com/delta_gfb1...oling_fan.html )

I jebo buku.
:beer::Machineg:

Milentije 04.03.2008. 22:11

Citiraj:

Autor aski (Post 967191)

OC definitivno skraćuje radni vijek, ali ne toliko da bi se sad bas trebali brinuti za to. Prije ce doci vrijeme da proc postane preslab za bilo sta nego da crkne od OCa.

Wolverine 04.03.2008. 22:32

već bila slična tema
http://forum.pcekspert.com/showthrea...ht=radni+vijek

obično se ne radi o nekim velikim iznosima za koje se skračuje radni vijek no ovi E8xxx su se zasad pokazali kako jako osjetljivi na povećan napon. Osobno nebi vozio taj CPU preko 1,35-1,4V

MahnitiTapir 04.03.2008. 22:41

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 967212)
već bila slična tema
http://forum.pcekspert.com/showthrea...ht=radni+vijek

obično se ne radi o nekim velikim iznosima za koje se skračuje radni vijek no ovi E8xxx su se zasad pokazali kako jako osjetljivi na povećan napon. Osobno nebi vozio taj CPU preko 1,35-1,4V

Pa evo, malo sam se bavio matematikom po navedenoj formuli i ispada da bi mi radni vijek proce trebao biti 6 godina...

To je cca. 6 puta više od meni prihvatljivog...
:beer:

Al' nekako mi je ta formula prejednostavna....
Nisam siguran da su svi koedficijenti isti neovisno o tehnologiji...

Wolverine 04.03.2008. 22:44

a zašto to misliš?

MahnitiTapir 04.03.2008. 23:01

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 967223)
a zašto to misliš?

Pa 45nm tehnologija ima bitno manje i uže elemente i vodove od npr. 90nm.
e sad, to naravno ovisi o tome koliko je napon manji, ali mi se nekako čini na osnovu mog (ograničenog) znanja fizike da su smanjenja napona relativno manja od smanjenja dimenzija elemenata. Time bi oštećenje široko npr. 10 nm bitno teže oštetilo 45nm procu nego isto to (ili npr. 15nm) oštećenje na 90nm proci. Noću reći - otpor uzrokovan el. mig. na 90nm proci će biti manji od onoga uzrokovanog na 45 nm.

Al' sve ovo ja bubam više-manje napamet, tako da me nemoj uzimati pretjerano ozbiljno...

Ono što možeš uzeti za ozbiljno je nešto što sam u međuvremenu iskopao:

ftp://download.intel.com/design/proc...s/31873201.pdf

Na 17. str. kaže da je Vmax 1,45..

Rejoice!!! Moja je proca onda tek malo iznad njihovih limita što će reći uz dobar hladnjak - sve 5.

Al' svejedno, to ne odgovara na pitanje o stvarnoj štetnosti el. mig., pa ako netko nešto sazna...

windfucker 04.03.2008. 23:04

Citiraj:

Autor MahnitiTapir (Post 967220)
Pa evo, malo sam se bavio matematikom po navedenoj formuli i ispada da bi mi radni vijek proce trebao biti 6 godina...

Uistinu ne kužim kako si došao do ove brojke...
I,ono najvažnije:jako me zanima koju vrijednost u toj formuli dodjeljuješ faktoru zvanome-sreća?
A primjetio bih da je njegova (ili njena) vrijednost-ključna. ;)
OT:Ovakve špekulacije me podsjećaju na one matematičke formule kojima se pokušava izračunati broj galaksija u Svemiru koje sadrže izvanzemaljske civilizacije...a još tek kada frajeri izbace broj i onih među njima koje su na višem stupnju razvoja od naše...ma,:lol2:čina
No dobro,radoznalost je bolji pokretač i od eurosupera98,to je bar jasno...

Citiraj:

Autor MahnitiTapir (Post 967230)
Al' svejedno, to ne odgovara na pitanje o stvarnoj štetnosti el. mig., pa ako netko nešto sazna...

Ma,to ti ni u BUG-u neznaju...
:D

Wolverine 05.03.2008. 00:12

Citiraj:

Autor MahnitiTapir (Post 967230)
Pa 45nm tehnologija ima bitno manje i uže elemente i vodove od npr. 90nm.

Kao što si i rekao napon je manji. Ako pogledaš uz smanjenje proizvodnog procesa smanjuje se i radni napon. Ranije su procevi radili na 2+V sad rade na 1,2V i manje

MahnitiTapir 05.03.2008. 04:45

Citiraj:

Autor windfucker (Post 967239)
Uistinu ne kužim kako si došao do ove brojke...

Elementarna matematika:
Uvrstiš u gornju formulu Vcore1 i Vcore2 i očekivano trajanje od 10 godina za tvornički napon.

Ostaje ti najobičnija jednadžba sa jednom nepoznanicom.

Citiraj:

I,ono najvažnije:jako me zanima koju vrijednost u toj formuli dodjeljuješ faktoru zvanome-sreća?

A primjetio bih da je njegova (ili njena) vrijednost-ključna. ;)

Pa za to postoji uprosječivanje.
Ne računa za ekstremno dobar/loš procesor nego prosječan.
Ak nemaš sreće, dobiš neki koji rikne i bez O/C-a ili overvolta.

Citiraj:

Ma,to ti ni u BUG-u neznaju...

BUG...
:lol2:

U zadnje vrijeme u njemu se sve rjeđe može naći nešto što jedan normalan mladi Hrvat treba znati o računalima...
:smoke:

windfucker 05.03.2008. 17:28

Vidim po tvojim zadnjim odgovorima da smo se malo mimoišli u razumijevanju stavova...
Vidi:ti matematički (teoretski) modeli,ne daju stvaran odgovor na tvoje pitanje.Stvaran(no čak i onda samo približno točan) odgovor množe dati samo prospektivna studija u strogo kontroliranim uvjetima,i to po ispunjenju tog 10god. vremenskog perioda,itd,itd.
A onda će nam se ionako svima zajedno živo :fiju: za rezultat...
Btw,jel'ja to u onoj formuli ne vidim temperaturu kao čimbenik,ili...? :stoopid:

Moje mišljenje o onoj formuli (čisto onako zdravo-seljački),jeste da je njena vrijednost "matematički" jednaka vrijednosti horoskopa u "Mojoj Tajni" (molim neka mi ovo potvrde ovdje oni koji prate dotični časopis,najbržega častim :chears: ).
Neznam,možda te zbunjuju moje analogije...nije namjerno.

A BUG...hmmm,nit'sam više mlad,a niti normalan... ;)

MahnitiTapir 05.03.2008. 20:09

Citiraj:

Autor windfucker (Post 967880)
Vidim po tvojim zadnjim odgovorima da smo se malo mimoišli u razumijevanju stavova...
Vidi:ti matematički (teoretski) modeli,ne daju stvaran odgovor na tvoje pitanje.Stvaran(no čak i onda samo približno točan) odgovor množe dati samo prospektivna studija u strogo kontroliranim uvjetima,i to po ispunjenju tog 10god. vremenskog perioda,itd,itd.
A onda će nam se ionako svima zajedno živo :fiju: za rezultat...
Btw,jel'ja to u onoj formuli ne vidim temperaturu kao čimbenik,ili...? :stoopid:

Moje mišljenje o onoj formuli (čisto onako zdravo-seljački),jeste da je njena vrijednost "matematički" jednaka vrijednosti horoskopa u "Mojoj Tajni" (molim neka mi ovo potvrde ovdje oni koji prate dotični časopis,najbržega častim :chears: ).
Neznam,možda te zbunjuju moje analogije...nije namjerno.

A BUG...hmmm,nit'sam više mlad,a niti normalan... ;)

Ma malo se uzajamno ne kontamo...
Ili što bi reko Fleks: Ne umem da razumem...
:chears:

Ja sam isto izrazio skepsu u vezi te formule...
Problem je što su joj jedine varijable vrijednosti napona. Sve ostalo su knstante.
Samim time ne uzima u obzir eventualno veću osjetljivost naprednije tehnologije na povećanje napona.

Oni konji u Intelu sigurno imaju neki interni whitepaper na tu temu a sa realnim vrijednostima.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:53.