![]() |
INTEL forever
Slučajno naletih na ovaj tekst, (šta mogu, bilo mi dosadno:beer: )
Intel Forever Kako nazvati anonimusa koji je svojevremeno lansirao krilaticu „Intel inside, idiot outside”? Krapinskim čovekom, nedostajućim linkom između čoveka i neandertalca? Konjem? Intel vlada, AMD je treća liga. O ovoj temi sam razmišljao poslednjih pet-šest godina, žučno se raspravljao s raznoraznim kvazi poznavaocima, eksperimentisao na samom sebi i sopstvenom računaru... Dana 16. 10. 2003. sam konačno, neopozivo i neoborivo doneo ovaj zaključak. Konfiguracije bazirane na AMD procesoru, bez obzira na set čipova kojim raspolaže matična ploča, dobre su samo (samo) za igranje i ni za šta drugo. Znam da rizikujem da mi lokalni fanovi brzine za male pare skinu glavu zbog ovoga, ali iza ovoga stojim više nego iza bilo čega drugog. Lakše bi me ubedili da se umesto na Miodraže odazivam na Bertolde, nego da Intel nije gospodar kvaliteta, gazda stabilnosti, baron optimizovanosti i veliki vojvoda dobre vrednosti za uloženi novac. Zablude o AMD procesorima i odgovarajućim pločama sežu još od pliocenskog mora u kojem su plutale 486-ice. Pojava AMD P-5 je nekim likovima bila dokaz da je Intel konačno gotov, da za manje pare čovek može da ima Tajger Tenk na kojem čak i Quake 1 leti kao krilati konj... Paljevini je doprinela i pojava procesorâ K-5 i K-6, jeftinijih od Intela, bržih i pristupačnijih. Glupost. Rani VIA i ALI setovi čipova za te satrape, u kombinaciji sa Windowsom 95 i kasnije 98, predstavljali su užas koji se otelotvorio na zemlji. Sotona nije imao puno posla: AMD konfiguracije su proizvodile sasvim dovoljno gneva, nesreće, ružnih reči i počupane kose. Zašto ovome pridajem ovoliki značaj? U pitanju je prosto feedback protiv AMD-hypea koji u ovoj zemlji još uveliko besni, puneći forume, časopise i neformalne diskusije. Postoje dva pola ovog problema: pseudostručnjaci koji mere performanse nekog hardvera, testirajući spravu 4 sata i donoseći vrednosni sud koji proglašavaju aksiomom i primajuća strana, korisnici koji se bezglavo navlače na tu priču. Generički testovi sa nizovima jednačina, kompresovanje DivX filma i jedan nivo Unreal Tournamenta kod nas su dovoljni da zacementiraju mišljenje o računaru kao celini. Imajući promil prednosti u odnosu na Intelov procesor koji košta malo više para, kombinacija Athlona i VIA (i nForcea 2) proglašava se kraljem estradne misli. Niko gotovo nikada nije prozborio ni reč o ponašanju računara u višemesečnoj eksploataciji, instaliranju nekoliko desetina igara i gomile drugog softvera, audio i video kodeka... Pri ovakvoj evaluaciji, nikakav AMD nema šta da traži u poređenju s Intelom. Kako imam smelosti da tvrdim ovako nešto? Kao prvo, prodajem računare već pet godina; svojim rukama sam sklopio preko 2500 konfiguracija za koje sam davao tehničku podršku. Kao drugo, isti broj godina dobijam pitanja čitalaca vezana za raznovrsne probleme koje imaju sa svojim računarima. Kao treće, na mom stolu se povremeno nalazila AMD konfiguracija u privremenom vlasništvu. Prosti statistički presek pluseva i minusa ova tri glavna faktora meni ne ostavlja ni senku bilo kakve sumnje. Prodate konfiguracije sa AMD procesorom, statistički gledano, dolazile su bar šest-sedam puta više od Intelovih na servis zbog raznoraznih formi pucanja Windowsa, mnogo teže su naknadno primale bilo kakav egzotičniji hardver, bile su mnogo izbirljivije po pitanju memorije... Service packovi, žongliranje s rasporedom kartica u PCI slotovima i obavezno pravljenje Imagea celog sistema pomogli su mi da ne batalim ćorav posao sa prodajom AMD konfiguracija. Tek je pojava Windowsa XP sa SP1 i kombinacija Athlona XP+nForcea 2 postala dovoljno podnošljiva da ne naruši zdravlje prodavca i korisnika. Petogodošnji presek pisama čitalaca (objavljenih ili ne) potpuno je egzaktan: 90 odsto pisama potiče od vlasnika AMD-a sa najrazličitijim mogućim problemima. Šta reći na ovo? Čak i da je tačna činjenica da se AMD konfiguracije prodaju duplo bolje od Intelovih, kvantitetom problema dominira AMD. U leto 2001. godine, moj overklokovani Celeron na 850 MHz postao mi je tesan. Nije mi se davalo 3000 DEM za konfiguraciju sa prvim P4 i Rambusom, stoga sam nevoljno posegnuo za AMD-om: VIA KT-266 i Athlon Thunderbird 1,2 GHz legli su na moj moćni sto. Neudobnih osam meseci pre nabavke P4/1,6/2,12 GHz je počelo... Bez obzira na operativni sistem, vrstu memorije i kasniju nabavku ploče sa KT-266A čip-setom, svakog dana mi se dešavala neka glupost, nezamisliva na bilo kojoj ranijoj Intel konfiguraciji. Plavi ekran, igre koje izleću u Windows, satelitska kartica koja ne radi, CD koji pukne pri snimanju... Proleće 2002. i nabavku Pentiuma 4 slavim kao drugi rođendan: do današnjeg dana nisam imao ni jedan jedini, makar i najmanji problem. Statistika je divna stvar. Go ahead, kupite AMD. Ja ću uvek biti tu da vam naplatim servis, reinstalaciju i nadogradnju na Intel. Ako ništa drugo, AMD je dobar za biznis. Miodrag „Go ahead” KUZMANOVIĆ JA, IGRAČ n Intel Forever Šta mislite o ovom tekstu? |
AMD-ovi su definitivno samo za igranje. A uostalom tko će kupiti AMD-a ako radi u npr. Mayi, 3d Studiu, AutoCADu ili takvim programima. U tim stvarima nisu ni sluga Intelu. I zato su AMD-ovi procovi jeftini jel ciljaju na gamere koji si ili ne mogu priuštiti ili hoće jeftinije proći. Baš je neki dan frend kupio komp i htjeo je sve što jeftinije a da ze može igrat na njemu. I naravno kupio AMD. I sad pizdi jel prvo je riknula grafička, pa procesor se grije na 60 stupnjeva. Ventilator na 10000 okretaja i ne uspije ga ohladit. A kad sam mu govorio da ne kupuje najjeftinije nije slušao. I sad ga podjebavam
|
Ja jesam Intelaš, ali ovo šta ti pričaš su čiste gluposti,NHF, ali uopće se ne slažem s tobom.
|
Brzo kucam
Da nekaj startno razjasnimo. AMD u pravilu kupuju ljudi koji nemaju novaca. I to je u 90% slučaja. Oni bi neki «kompjutor» da se zabavljaju da to za struju pa zasvijetli (TM by OTV). Mislim ajmo pucat u sredinu ponude AMD 2600 BOX + bolja nForce2 ploča = 1600 kn, intel 2,6 (koji bi po AMD trebao biti pandan 2600 Xpu) + bolja 865PE ploča = 2600 kn i odjednom se otkrije popularnost AMD platformi. Zatim tu je reklama, u nazovimo ozbiljnijim novinama se baš i ne viđa AMD je «bogom dan, bla, bla, bla ...» dok u gamerskim novinama po cijele stranice su AMD je kralj, gazda, lomi i ubija. Dakle reklama, neiskusni korisnici željni igranja, a smatraju da su prepametni za PS2 i X-Box su temelj AMD ekonomije. A ti klinci nemaju para i njihovi sponzori su mama i tata i njima je 1000 kn veliko kao kuća, a mali mora imati «komjutor» pod hitno. I ajmo realno, oni upale komp i otabanaju game 3-4 sata ugase ga i odu. Intel ekipa upali komp i s vremena na vrijeme ga možda i ugasi.
Javna je tajna da svi AMDi rade na većem taktu od nazivnog, kao baš svi se daju kloknuti nekoliko 100 mhz više od nazivnog takta i tamo rade i kao slučajno svi znaju kako se otključa množitelj ... mislim to je dvostruka dobit, prvo postaneš «manga» kod overclockera i drugo povečaš količinu kvarova na «ispravnim» procesorima pa pošto sad imaju ljudi ploču za tvoj proc budu ponovo kupili isti i onaj propali pripisali neuspjelom overclocku. Tako da nemojte pušiti fore moj 2600 radi kao bez veze kažem 2800, mislim on je tvornički 2800 ali je radi pušioničara nazvan 2600 ... možda to i nije istina i vi to možete provjeriti ili ne morate, ja znam da neću. Imam intele i ostat ću na njima. P4 ću preskočiti, trenutno mi je skup i trenutno kupnju P4 smatram bačenim novcem (ukoliko doma imate neki stari intel koji se vrti oko 1GHz). Pričekat ću sredinu slijedeće pa kupiti neki 64bitni intel. Imao sam onaj famozi 5x86 na 133 MHz, taj mi se smrzavao kao mutav, imao sam K6-233 i na tom mi je vrisnuo cache, ... i AMD povlači za sobom ALi, SiS, VIA, AMD, nVidia chipset a znate da su M$ svi jednaki ali neki su ipak jednakiji, da ne duljim ja cijenim britance stari narod, mali otok, a gazili su pola svijeta i danas imaju veliki utjecaj svuda i carstvo im je opstalo tolike godine i oni lijepo kažu «... nitko nije dovoljno bogat da kupuje jeftino ...». Mislim reklama za nForce, kupite zvučnu a ploču dobijete na poklon i naravo unutra ide AMD i odjednom si debelo uštedio ... ne valja ta štednja, ne valja. Ako ne mislite raditi «ozbiljno» cijele dane OK, ako se mislite igrati OK, mislim možete ako Vam je gušt (TM by allways ulošci). Intel 4 ever. Sorry Opteron i XP ali morat ćete ipak bolje ... |
Re: INTEL forever
Citiraj:
|
Re: Brzo kucam
Citiraj:
|
Pun mi je kufer ovakvih tema
Ovaj tip izgleda da je slagao sve na PCchips i matsonic maticnim plocama. Citiraj:
A i novi P4 se zagrijavaju preko 50°C. Citiraj:
Citiraj:
Meni komp nije radio nikakve vece probleme ni sa 98 ni sa XP ni sa Linuxom. Jest da je Intel bolji u aplikacijama koje nisu igre, ali nije toliko bolji od AMD-a da ga se ovoliko preuvelicava. A i ova tema je TOTALNO GLUPA!!!!!! (neznam zasto sam uopce ista pisao ) |
Here"s a cookie :smoke:
|
sve sto je covjek rekao jako stoji...
objasnjenje jednostavno...koliko sam shvatio tip je iz SiCG-a ili BiH... htjeli ne htjeli njima je 5000kn ko nama 50.000 eura sto znaci amd 1700+ i matsonic maticna ploca idu u taj AMD komp...i ljudi se cude kad to ne radi...ovo je oko 800kn zajedno s druge strane zagrizeni Intelovci kupe plocu i proc za barem 2500 kn..cistom matematikom je i cokolada od 50kn skoro uvijek finija od one za 3kn na placu... to da AMD ne valja nije istina..ne valja sve oko njega... trenutno gonim dva AMD kompa... 1) AMD 751(ili 761 chipset nisam vise ziher) i duron 800..komp se u 3.5 godine NIJE SRUSIO niti jednom..istina je da po njemu nije gazeno i mlaceno ali 3.5 godine bez BSOD-a il rusenja je ipak remarkable... 2)tbb 2100+ i nf2 chipset...to je treci amd u toj skatuli...prvi je bio duron 800 i abit ploca s via133..radilo je OK..tu i tamo neki BSOD ali vise zbog gazenja kompa nego li icega drugog...drugi komp mi je bio palomino 1600 i abit via333 ... komp je radio probleme ko lud...od toga da je nakon 3 mjeseca kopiranje s diska na disk pocelo biti katastrofalno sporo...tipa jedan mp3 u 3 minute... ali isto tako ova sadasnja 2100 s epox 8rda+ je imala dva rusenja u dva dana...BSOD...i to prije dva tjedna nakon sto taj komp imam vec 9 mjeseci...zasto su se desila ko zna...a vjerujte mi taj komp se gazi...upaljen je 24/7 vec 9 mjeseci,igram,programiram,gledam filmove,kodiram,snimam s telke...u sebi ima hardwarea ko dreka...mislim da mi fali samo SCSI i SATA kontroler od vrsta hw-a koje mogu biti unutra...i osim ona dva crasha nista... ----------------- sad da li se mogu i svi intelovci pohvaliti ovime nisam siguran... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
... po meni je Intel puno puno bolji od AMD-a ... . istina je da je jeftin ... ali bolje kupiti nekaj dobroga i skupoga kaj bu trajalo .. i na kaj se uvek možeš pouzdati ..
... a i ne dopada mi se kod Amd-a to kaj pišeju na svoje provesore takt na kojemu ne delaju .. nego ono ... možeju se usporediti sa takvim intelovim procesorima ... da mi je videti u čemu su to oni usporeživali ..... valjda su pokrenuli samo jedan programček u kojemu je AMd bil bolji i to je to .. ak su frajeri nek metenju pravu frekvenciju a ne ovu koju sad mečeju ... .... zato se i prodajeju bolje od toga ... jer neznaju svi koji kupujeju komp da ta frekvencija na AMD-u ustvari označava usporedbu sa intelovim procesorima .. nego misliju da proc stvarno na tolko dela .. i onda recimo amd 1.8ghz jeftiniji od Intel 1.8ghz ..... a ustvari ovaj amd dela na nekih 1.4 ili 1.5... ... a Intel je tak i tak počel proizvađati procove prije nego AMD ... pa znaju napraviti bolje nego Amd ....a ovo o grijanju ... valjda ste pogledali onaj test filmek s Tom hardware ili tak nekak . kaj se je bil vrtel prije par meseci ..... pa ste vidli kaj se događa s nehlađenim AMD-om a kaj sa ne hlađenim Intelom ( za one koji nisu vidli .. amd gori ko suha šuma na 10000C dok intel samo zablokira i nakon toga opet radi ... čak je kolko se ja sečam onaj jači koejmu su maknuli hlađenjue i dale nastavil raditi samo je igrica počela štekati ......) dakle da rezimiramo ... INTEL je kralj a AMD je samo luda |
Za svrtana- AMD 761... kralj chipsetova za AMD.
Za sve ostale- ovakih tema je bilo malo more i NIKDA se nije došlo do zaključka. Nikakvog. I stvarno ne vidim razlog da nešto drugačije bude ovaj put. |
evo pa da ja zaključim ..
... večina onih koji si niu mogli priuštiti Intel pa imaju AMd buju rekli da je Amd bolji .... ali mi Intelovci znamo da smo mi na boljem putu .... to je isto ko i s Ati-em i Nvidiom ... .. ali nebumo sad o njim ... ( Ati je bolji ati je bolji ... intel je bolji .. intel je bolji ) .... svako ima svojeg ljubimca ... makar on valjal ili ne ... ja od početka imam intel i nikad si nebi kupil Amd .. a tak je i kod večine Amdovca ..... to se bude tak dugo vodilo dok jena tvrtka nebu propala ... a svi znamo koja bude prva prešla .... AMD ... ... intel bude još jako dugo bil kralj na tržištu .... jer se ipak više kompva koristi za posel nego za igranje ... makar ja velim da je Intel puno bolji za igranje .... .... i sd se ponovno vračam na ono ... Amdovci buju ovo negirali dok buju Intelovci potvrđivali ( barem večina .. oni koji neju tak napravili su iznimka ) ... a sad molim vas ljepo .... gde je moja Nobelova nagrada za rješavanje ovoga slučaja ... ..... e i da zaboravih napisati ... nebi me čudilo da u skoroj budučnosti Intel kupi Amd pa više nebu Amda... ... makar ni to nebi bilo tak loše ..... procovi bi sigurno pojeftinili .. a brže bi se razvijali zajedničkim snagama .... makar i konkurencija je dobra ... samo onda su cjene vrtoglave u večini slučajeva .... tak dugo dok konkurencija ne na pravi isto to pa onda cjene počneju padati... ... i za kraj .. ******** INTNTEL & AMD UJEDINITE SE ZA DOBROBIT NAS KORISNIKA *********** .... uz uvjet da bu intel glavni .. :D :D :D |
Citiraj:
|
.. ma malčko sam se zbrkal na kraju ... pa sam napisal i da ga kupi i da pokjeftini i kaj ja nam kaj ... uglavnom I love my Intel !!!!:D :D :D
|
cccccccccccccc
Kupujte Intel nitko vam ne smeta, al nemojte pisat gluposti :beer: |
Citiraj:
.... ja tebi u AMD forum ne dolazim .... ali kolko sam videl .. sami problemi u tom forumu .... :D :D :D :D .. a tu u Intelovom forumu niti jedan probelm .... :D :D :D .... pa sad se malo zamislite .... :D :D :D |
Citiraj:
|
Meni je ovo baš zabavno čitati :D
|
.....vjeruj mi.. meni je još zabavnije pisati ...:D :D :D
|
hahhahahahhahhahahaha
hihihihihihihi :p :p :p :p :p |
Citiraj:
|
Citiraj:
:beer: |
... e a ja bum tak napravil kaj bu preskočilo 50 i odmah skočilo na kojih 10000 C ......... pa da vidimo onda roštiljanje .. možeš na taj roštilj pozvati i susede :burn: :burn:
|
Citiraj:
a puno vaznija prica je da se u skupi intel kune neko s Matsonic MS9147C Socket 478 VIA P4X333 i jos k tome netko ko se prije par tjedana ili mjeseci javljao sa par problema oko istoga toga vrhunskog Intela pa ako je Intel tako hebeno dobra investicija koji si qrac kupio matsonic plocu???? |
Citiraj:
:beer: |
Citiraj:
... i kad sam ja rekel da imam problema sa INTELOM .. nikad .. samo sam poslal post kak da ga overklokiram .. zato jer mi je matična zaj ........ tak da nemoj gluposti pisati :grrr: ... i ja sam mislil na to kad sam rekel da AMD uspoređuje svoje sa INTELOVIM pa piše gore frekvencije na kojima njihovi procovi uopče ne delaju !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :rambo: |
Citiraj:
Al 3200+ je brz kao i P43,2Ghz tako da tu bas i netreba dizat neku veliku prasinu. |
ma nije on približno brz ko Intel nego daje iste performanse ...
... ali nek počneju stvaron AMD-ovi metati gore pravi takt proca .. kad to napraviju .... možda ih više nebu mrzil ... i takve stvari ... ja mislim da to kaj pišeju takvu brzinu a ne pravu .. da ih to drži na poslu .. da to makneju več ih niko nebi kupil .. ili bi barem jako pala prodaja toga ...:rolleyes: |
Citiraj:
|
... a ja sam samo rekel istinu .. ali da sad mogu kupiti matičnu .. sigurno bi zel neku drugu ...:rolleyes: :cool:
|
Citiraj:
|
***zijev*** Još jedna Intel vs AMD rasprava, tko je jači, Superman ili Batman...
Sama činjenica da sudjelujete u ovakvim raspravama, znači da imate viška vremena. Izgasite komp, posvetite malo vremena bližnjima, izađite van sa prijateljima. Napravit ćete nešto korisno za razliku od lupanja po praznoj slami. Imao sam Intela (486, P2, P3) i AMD-a iz siga, nisam primjetio neku razliku što se tiče zblesiravanja sistema, svi su imali "zlatne" trenutke. Iskreno rečeno, zaboli me ako netko misli da je AMD sranje, to sam i ja mislio dok ga nisam kupio na nagovor prijatelja i dosad nisam požalio ni lipe uložene u komp. Priče Intel je bolji od AMDa su za malu djecu, obično se AMD kupuje on the budget, pa se svugdje štedi i kupuju se nekvalitetne komponente koje na kraju prouzroče sve probleme, a ne sami procesori. Kupujte kvalitetno. |
Citiraj:
|
Ja imam durona koji je koštao 290kn a radi na 200*11 trenutno.
On je uparen sa kvalitetnom memorijom,nforce2 matična isto tako, vrhunski hdd, grafička by gainward. Svaka komponenta izaziva vodu iz zuba. A taj isti cpu je u bilo čemu osim rendanja brži od 2.6ghz p4. A znate kad sam zadnji put vidio BSOD ili mise komp resetirao sam od sebe? KAda sam digao fsb na 240 a Vdd nije bio dovoljno velik. A to je bilo prije 4-5 mjeseci. Temperatura? 55°load. Puno? Na njemu je vulcano 7 koji se vrti na 1200rpm. Sada kada nema ventilatora, živcira me zujanje elektronike u monitoru... :) Prije toga sam imao duron 600 i via kt133. Problemi na sve strae...u tome i jest amd-ov problem, jer je via tada bila bez konkurencije a znate kakvi odna proizvodi izlaze na tržište. I sad sam dobio zaostalu plaću i vjerojatno ću uskoro uzet a64 3000+, a možda i abitovu max3 ploču. I opet ću proć jeftinije, a imat ću bržu, stabilniju i hladniju (i 64 bita, futureproof) konfiguraciju od bilo koje intel konfiguracije za duplo više novca. I nek me netko demantira u vezi toga ako može. I to je razlog zašto imam amdov proc i zašto ću ga i dalje imati. |
Btw uptime moga kompa je
UpTime 761305 sek mislim da je oko 9 dana upaljen bez prestanka U kući smo brat sestra i ja tak oda je kompu zajamčen load od jutra do mraka. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:03. |