PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Napajanje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=6208)

Bl@de 15.10.2003. 21:34

Napajanje

Kupio sam napajanje od MS-a 550W koje namjeravam koristiti za pelt (15V, 24 A) a ono mi daje 18 A pa je to tu negdje jel pelt ionako nemrem iskoristiti max. i za vente na kiler tj. radijatoru.

Pitanje je sljedece, kako upaliti napajanje koje nije spojeno na plocu i kako ga ugasiti s time da ne dolazi u obzir solucija iskljucivanja kabla napajanja, jedino ako je to zadnje!

vodokotlic 15.10.2003. 21:50

uzmes onaj produzni sa sklopkom i cijeli komp spojis na njega. jedino moras vidjet dal ti maticna podrzava to da komp radi ovisno o tome dal ima dovod struje ili ne tj da ga ne pali maticna. (da se kanta pali cim gurnes kabel od napajanja u uticnicu.) i tak sve upalis na jednoj sklopki na produznom.

Isus 15.10.2003. 21:51

Hm pokušaj spojit prekidač od napajnja na onaj od kompa to bi riješilo paljenje, ili pokušaj prekidač od napajanja sppjit sa žicama za novi s prednje stane kučišta ili jednostavno gasi pomoću prekidača na napajanju!

CatKiller 15.10.2003. 22:02

Re: Napajanje

Citiraj:

Originally posted by Blade_chaos
Kupio sam napajanje od MS-a 550W koje namjeravam koristiti za pelt (15V, 24 A) a ono mi daje 18 A pa je to tu negdje jel pelt ionako nemrem iskoristiti max. i za vente na kiler tj. radijatoru.

Pitanje je sljedece, kako upaliti napajanje koje nije spojeno na plocu i kako ga ugasiti s time da ne dolazi u obzir solucija iskljucivanja kabla napajanja, jedino ako je to zadnje!

Dovoljan ti je prekidač koji će ti u jednom položaju spajati zelenu i crnu žicu na ATX konektoru (ON) , a u drugom ih razdvajati (OFF).

Dostajat će ON-OFF prekidač iz chipoteke.

Bl@de 15.10.2003. 22:10

Re: Re: Napajanje

Citiraj:

Originally posted by CatKiller
Dovoljan ti je prekidač koji će ti u jednom položaju spajati zelenu i crnu žicu na ATX konektoru (ON) , a u drugom ih razdvajati (OFF).

Dostajat će ON-OFF prekidač iz chipoteke.

To je odgovor kaj sam trazil. Tnx catkill! Evo jedna Zuja za tebe :beer:

Neke slicno mi je jedan tip rekao ali ne sve jel je bilo nabrzaka.

Znaci spojim crnu i zelenu (one kaj se stekaju na plocu ,ti konektori) ON, odspojim crnu i zelenu OFF.:beer:

Bl@de 15.10.2003. 22:44

Ok sve stima, jedino sam ostao zapanjen tisinom napajanja! Daj mi samo jos reci, na duge staze, jel mi je svejedno na koju crnu spojim?

borgy 15.10.2003. 22:44

da definitivno treba kratkospojit dvije zice na molex konektoru, sad... koje dvije... :rolleyes: ;)

CatKiller 15.10.2003. 23:09

Citiraj:

Ok sve stima, jedino sam ostao zapanjen tisinom napajanja! Daj mi samo jos reci, na duge staze, jel mi je svejedno na koju crnu spojim?
Hik :beer: , uf kak me žuja vudrila :D

crno = crno, svejedno na koju spajaš, nejde ti nikakva jaka struja krot taj spoj, glavno da daje kontakt, ja spajam na onu najbližu jer mi je najpraktičnije.

BTW kolko dođe to napajanje ?

Bl@de 16.10.2003. 00:25

Zipa ovo! Analog bit u V. Gorici 219 kn i neke sitno. Ja imam doma 400W u svojoj krami i na 5V daje tocno 5V (+- 0.03) a ni 12V nije tak lose! Brijem da je ovo 550W jos bolje!!!

PS.
Ja uzeo zadnje ali mislim du u shop-u u zg jos imaju.

Jel ima di za kupiti takav molex kojim bi spojio tu zelenjavu i crnjaka pa sa toga drito na pelt

kak se salje slika s onim shitom gore (nis ne kuzim) a da nije attach jel neke sere da je preveliko a slika ima samo 150kb

Raven_1 16.10.2003. 01:43

Citiraj:

Zipa ovo! Analog bit u V. Gorici 219 kn i neke sitno. Ja imam doma 400W u svojoj krami i na 5V daje tocno 5V (+- 0.03) a ni 12V nije tak lose! Brijem da je ovo 550W jos bolje!!!

PS.
Ja uzeo zadnje ali mislim du u shop-u u zg jos imaju.

Jel ima di za kupiti takav molex kojim bi spojio tu zelenjavu i crnjaka pa sa toga drito na pelt

kak se salje slika s onim shitom gore (nis ne kuzim) a da nije attach jel neke sere da je preveliko a slika ima samo 150kb

Pa piše max 100KB.Mislim da imaš molex u Chipoteci i onda spojiš žice.

Bl@de 25.10.2003. 23:52

Zanima me onaj izlaz na napajanju koji se moze koristiti kao napajanje monitora, jel on drito spojen na naponsku mrezu ili ide preko napajanja pa ako se koristi neki uredjaj crpi struju preko njega.

Tj. kaj hocu reci, Htio bi pelt i vodenu pumpu spojiti na 550 W ms-ovo napajanje, a komp na onaj izlaz za monitor, tako da u slucaju otkazivanja ovog 550 W napajanja nemoze doci do pregorjevanja procesora radi otkazivanja napajanja pelta ili pumpe.

I ako tako spojim napajanje kompa hoce li mi smanjiti amperazu napajanja na 12 V jel ovako vec imam 18A a i to mi je navuceno za pelta koji max koristi 25A.

tor 26.10.2003. 02:11

Citiraj:

Zanima me onaj izlaz na napajanju koji se moze koristiti kao napajanje monitora, jel on drito spojen na naponsku mrezu ili ide preko napajanja pa ako se koristi neki uredjaj crpi struju preko njega.
Da, spojeno je na napajnje, tj. pije.

Isus 26.10.2003. 16:18

Citiraj:

Tj. kaj hocu reci, Htio bi pelt i vodenu pumpu spojiti na 550 W ms-ovo napajanje, a komp na onaj izlaz za monitor, tako da u slucaju otkazivanja ovog 550 W napajanja nemoze doci do pregorjevanja procesora radi otkazivanja napajanja pelta ili pumpe.

I ako tako spojim napajanje kompa hoce li mi smanjiti amperazu napajanja na 12 V jel ovako vec imam 18A a i to mi je navuceno za pelta koji max koristi 25A.

Mučni mozgom!Ak je izlaz iz napajanja jasno da pije iz napajanja jer inače bi bio drito spojen na mrežu.:clap:

miato 26.10.2003. 17:27

Citiraj:

Originally posted by Isus
Mučni mozgom!Ak je izlaz iz napajanja jasno da pije iz napajanja jer inače bi bio drito spojen na mrežu.:clap:
hm, a zasto nebi taj izlaz bio samo paralelno spojen sa zicom koja dolazi iz uticnice? :confused:

Bl@de 26.10.2003. 17:38

Citiraj:

Originally posted by miato
hm, a zasto nebi taj izlaz bio samo paralelno spojen sa zicom koja dolazi iz uticnice? :confused:
Da tocno to me zanima. Znam da je pitanje malo konfuzno postavljeno. Zanima me ako spojim tako napajanje od kompa preko 550W hoce li mi rusiti ampreazu na 12V, ili to nema veze jel je paralelan spoj na mrezu. Neznam jeli je sad kaj jednostavnije.

Isus 26.10.2003. 17:48

Probaj pa vidi.Brijem si da da.

miato 26.10.2003. 20:12

probaj pa vidi Blade :)

msvrtan 26.10.2003. 21:21

monitor pije iz napajanja...zato name napajanja to ni nemaju...jer bezveze je skupe watte trositi na to...

Bl@de 26.10.2003. 21:34

Tnx svima:beer: .
Znaci takav spoj nebum radil jel mi je pelt ovak i onak navucen jedva.

Zna li netko neku dobru metodu osiguranja od recimo crkavanja pumpe, napajanja tak da kad me nema nemre sve zgoriti!
Jer kad sam na faksu a komp ostavim upaljen ak neke crkne moglo bi se cak dogodit da docekam kucu u pepelu a ne samo komp.

Bilo kakvi prijedlozi su dobri!

miato 26.10.2003. 22:10

jedna solucija je softwareska... znaci mbm, shutdowner.exe i namjestis da kad ti dodje do xx stupnjeva proc, komp ti se ugasi...
no to nije najpouzdanije, jel windowsi se mogu zbrejkat, pa sta onda :D :D ?

Bl@de 26.10.2003. 22:18

To je tocno da se mogu zbrejkat pa zato trazim neku hardversku zastitu.

Jel znas kak se narikta taj shutdown now jel ja sam probao ali bezuspjesno!

Isus 26.10.2003. 23:40

Citiraj:

Tnx svima:beer: .
Znaci takav spoj nebum radil jel mi je pelt ovak i onak navucen jedva.

Zna li netko neku dobru metodu osiguranja od recimo crkavanja pumpe, napajanja tak da kad me nema nemre sve zgoriti!
Jer kad sam na faksu a komp ostavim upaljen ak neke crkne moglo bi se cak dogodit da docekam kucu u pepelu a ne samo komp.

Bilo kakvi prijedlozi su dobri!

Zgasi komp!:D :beer: :clap: :p

Bl@de 27.10.2003. 00:40

Citiraj:

Originally posted by Isus
Zgasi komp!:D :beer: :clap: :p
Cuj kad bi imao telekineticke moci onda bi mogao ali kako nema nemrem!!!

Isus 27.10.2003. 08:43

Cvikcange ili neplaćanje računa isto pomaže to onda HEP napravi umjesto tebe! lol:D :beer:

miato 27.10.2003. 21:28

Citiraj:

To je tocno da se mogu zbrejkat pa zato trazim neku hardversku zastitu.

Jel znas kak se narikta taj shutdown now jel ja sam probao ali bezuspjesno!

imas negdje u opcijama, kod temperature cinimise, kad ti dodje do odredjene temperature, poduzima :
a) zvucna obavijest
b) vizualna obavijest
c) pokrece program (u ovom slucaju shutdownnow.exe)
d)... nemam pojma :)
probaj pogledat malo, naci ces sigurnol....

Bl@de 27.10.2003. 21:53

Evo uspio sam naci. a za hardversku zastitu nitko nema ideju?

Mljac 04.11.2003. 13:31

Ja bi se malo umiješao iz neba pa u rebra!
Dodatna utičnica (za napajanje monitora npr.) spojena je paralelno na dolazne žice za napajanje (220~).
Amperaža je dakle ograničena samo presjekom kabla za napajanje. A presjek trpi više nego dovoljno ampera.

Bl@de 04.11.2003. 17:03

Dakle ak spojim iz izlaza za napajanje monitora pumpu i napajanje kompa, ono mi nebude rusilo amperazu na 12V koja je ionako navucena!

Mljac 04.11.2003. 21:16

Nebu ti to rušilo nikakvu amperažu. Tom logikom bi onda moral svaki potrošač u stanu ili kući spajati vani na stupu!:clap:

Ali ovakvim spajanjem imaš nekih drugih problema, npr. ako ugasiš stroj na shut down iz windowsa napajanja i dalje imaju struju (ATX napajanja gase se preko ploče i gase samu ploču i sve spojeno na nju). Tako će tebi i dalje nastaviti raditi ono što imaš na 2.napajanju (mislim da si spominjao pelt) jer ono nije spojeno na ploču.

Mislim da ti je jednostavnije i bolje rješenje koje koristim i ja i radi super. Jedini je uvjet da ti ploča iz biosa podržava "buđenje nakon nestanka struje", mislim da bi trebalo pisati "power on after power fail" ili slično.

To uključiš na on, spojiš oba napajanja na isti produžni kabel koji na sebi ima prekidač (onaj krasni svijetleći) i voila...
Kad uključiš prekidač na produžnom sve se lijepo upali, kad se zguštaš voljenog stroja fino se na win shut down zgasiš, a sa prekidačem na produžnom zgasiš ostatak. Točka. Sve je sada ugašeno. Stvarno ugašeno.

Ja sam išao i dalje pa sam prekidač sa produžnog izvukao na prednju stranu kompa, preko njega su spojena 2 napajanja i produžni na koji je spojen monitor, zvučnici i printer.
Tako sada jednim prekidačem gasim sva električna sranja koja imaju bilo kakve veze sa kompom i sa jednim prekidačem opet to sve upalim.

Kod mene se to vrti u praksi već skoro godinu s tim da mi jedno napajanje (JNC 230w!!) napaja ploču i sve na njoj, a jedno (još blentavije 200 w!!!!) napaja dvd, pržilicu, disk, i hrpu dodatnih ventova.

Uuuhhh al sam se raspisao, nadam se da bude barem kome od koristi!

Isus 04.11.2003. 21:35

O tom sam i ja razmoüljo da mi pumpa radi 0-24, budem se malo poigrao s onim mojim MAxpower smecem, pumpa mi je tak i tak spojen ana mrezu i prek molexa na napajanje!

Bl@de 04.11.2003. 21:43

Sad cu vam napisati cijelu semu kak sam ja to mislio spojiti. Peltier sam mislio spojiti na 14 V (2x12+ 2x7-) tak sa se priblizim maximumu peltiera od 15V s tim da njemu treba max 25 A (nadam se da ce mu ovakav spoj dopustiti jel na 12V ima 18 A) onda na izlaz is napajanja za monitor pumpu i napajanje kompa. Za paljenje prvog napajanja (pelt i pumpa) uzeo bi obican on-off swich i tako palio prvo napajanje pa onda tek komp i obrnuto gasio, dakle prvo komp pa napajanje sa swichom svejedno mi je koliko swicheva imam jel ionako gasim komp kad sam doma jer ak ga ostavim dok sam u gradu taman se sve zavrsi dok dodjem.

Sad me zanima onaj spoj gore od 14V, koliku bi mi mogao dati amperazu?

SlavoS 05.11.2003. 01:36

po pitanju gasenja, jesi li razmisljao i relejnom prekidacu?

Bl@de 05.11.2003. 01:49

Nisam bas neki elekticar, tj. nisam uopce pa zapravo ni neznam kaj je relej pa ak mozes pojasni. BTW imam onu postavku u biosu.

Ovak opcenito bilo bi idealno kad bi mogao sve napraviti preko jednog prekidaca, znaci za paljenje kompa. ali kak znam da u praksi nemres uvjek imati idealno opterecenje spreman sam na kompromis. ja sam zamislio sa drugo napajanje jednostavno gaim posebnim on-ff prekidacem. jos mi nazalost nitko nije odgovorio kak da si hardverski zastitim komp od otkazivanja recimo pelta i sl. Kako mi je Mljac prije rekao da ak spojim dugo napajanje da mi amperaza ne pada pa sam onda razmisljao o tome da sve spojim kak sam prije naveo dakle napajanje kompa i pumpu u izlaz za monitor pa ak napajnaje rikne bar bu se sve ugasilo. Ali jos uvjek neznam kaj napraviti da se zastitim od recimo otkazivanja pumpe ili pelta (iako mislim da pelt nemre sam po sebi riknut jednimo ak predje onu tvornicku toplinu od 125C) jel recimo ak sam u gradu i rikne mi pumpa ili vent na kileru daok sa ja vratim imam doma lagano res peceno valjda sve komponente po redu!. Jos mozda sa Mbm5 bi se dalo softverski ali problem je pelt koji kad mu prestanes odvoditi temperaturu sa tople strane ima drastican porats temperature na hladnoj strani tj. da jos ne govorim da moze doci i do prijelaza topline sa tople na hladnu pa dobivamporast temp. po prakticki kubnoj krivulji.

A ak se to dogodi ni jedna softverska zastita mi nemre pomoc. a na maticnoj nema automatsko gasenje ploce vec samo biba ak je temp. prevelika. Pa bi molio neke ideje i sugestij.

Netko mi je spomenuo da se moze napraviti neki vrag kab bi nadgledal voltazu pa u slucaju nestanka struje gai sve!

Sad ak netko zna kak se to da napraviti nek javi!

Sorry ekipo radi duljine ali kaj vam bolje opisem biti ce lakse za rjesiti problem.

Hvala!:beer:

SlavoS 05.11.2003. 13:18

ma nisam ni ja ni elektricar, ni elektronicar, ali logika je logika.
trebaju ti dva releja, drugim ganjas pumpu, pelt i vec sto ganjas, i njegova pobuda (neznam kako se to strucno kaze) je 12V prvog napajanja. dakle gasenje prvog stroja gasi sve.
e a prvi stroj osiguravas relejem kojega ganja temp. sonda zakeljena na CPU (ili temp. vode, ili ...) , dali preraditi neki vent sa temp. regulacijom ili sloziti odgovarajuci sklop to pitaj nekoga elektronicara.

Bl@de 09.11.2003. 17:36

jel bi znao netko na ovom forumu kako dobiti 14V na obicnom napajanju (MS 550W) . trebam se sto vise pribliziti onoj magicnoj granici od 15 V koliko je max za pelt.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:30.