PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Problem s temperaturom E6600 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=53138)

peltierzg 29.11.2006. 10:38

Problem s temperaturom E6600

Pa eto ovak mjerim temperaturu sa Core Temp programom (zadnja verzija).
Imam E6600 dignutog na 3.6 gige struja na 1.4 i cooler Big Typhoon.
U idle mi je temp 41, a u full load 65 stupnjeva. Stime da do full temperature dode za 3 sekunde nakon sto pokrenem prime???
Probao sam bazu coolera sa prstom i ona je mlaka, nije ni topla, a on kaze 65 celzijanera.
Ploca Giga DS4 sa biosom F3, koristim AC5 pastu.
Kada nije overclockan temp u idle oko 29 stupnjeva, a full load oko 45.
Svi kazu ... barem na netu da je Big Typhoon OK za taj proc, a meni se cini da je temperatura ipak malo prevelika.

Pitanje: Da li mozda dolazi do krivog ocitavanja temperature (problem u biosu?) ili je cooler preslab (ili sam ga preslabo zasarafio ili stavio previse paste?)? Ako je sto da kupim da budem ziher da mi proc ne izgori.

Hvala

Pozdrav

peroW1 29.11.2006. 10:53

Provjeri jel hladnjak dobro nalegao na cpu jos jednom. Nadam se da nisi pretjerao s pastom. F3 BIOS bi trebao podhitno zamjenit najnovijim F6.
Cinjenica je da znade ploca lagat sto se temp tice, ali svejedno za sigurnost provjeri. Pozeljno je da imas ventove u kucistu. S 1.4v nije nista strasno, dapace, sasvim si ga dobro naklokao s tom voltazom. Prati temperature i rukom, probaj tamo na dnu hladnjaka pa vidi.

nicko 29.11.2006. 11:00

Ali 65st je puno previsee...obaveno provjeri kako je peroW1 rekao...

nino 29.11.2006. 11:02

Citiraj:

Autor peltierzg (Post 579315)
..... do full temperature dode za 3 sekunde nakon sto pokrenem prime???......

Samo ovo govori da hladnjak ne lezi dobro na procesoru. Skini ga pa ces po otisku paste vidjeti kolikom povrsinom je imao dodir sa heatspreaderom na procesoru. Cesto je baze hladnjaka potrebno malo izbrusiti/ispolirati jer nisu idealno ravne. Provjeri...

bobe 29.11.2006. 11:22

..da, i ja sam imao taj problem sa BT-om, tempe su skakale u roku "keks" na >60, baza mu nije bila ravna pa je trebalo polirati sa vodobrusnim, poznato je da je tako s BT om i sa ST-om,

peltierzg 29.11.2006. 14:41

Koje bi temperature trebale biti sa big typhoonom?
Inace imam dva venta od 120mm u Sharkon Silvation kutiji, taman pusu preko njega.

Pozdrav

Smartguy 29.11.2006. 15:35

nije problem sa BTom već sa procesorom koji je konkavan. Kad budeš provjerava hladnjak skini i procesor i provjeri oboje sa žiletom jesu li konkavni.

Ph03n1x 29.11.2006. 16:06

na mom e6300 hs je prilicno konveksan...golim okom se moze dobro vidjeti..sva sreca da na centar HS-a (tocno iznad jezgre) dobro nasjeda tak da problema s hladenjem uglavnom nema

pogledaj kakav je HS na tvom procu pa javi...vidjet ces i po obrisima iz paste...dobro je i sa ziletom pogledat

teofil 29.11.2006. 16:30

Citiraj:

Autor peltierzg (Post 579315)
Imam E6600 dignutog na 3.6 gige struja na 1.4 i cooler Big Typhoon.

Wtf kako ti moze raditi na tom taktu uz samo 1.4V.:eek: : stoopid
To bi onda trebao biti prava zvijer od procesora:smoke:

Smartguy 29.11.2006. 18:47

Da to sam i ja tio reć :D

vjerovatno je to LxxxBxxx :)

eN-Ge sila 29.11.2006. 19:57

damn meni na 3600 radi jedino pri 1.55 a temp ide također na vatrenih 65

zackoj 29.11.2006. 20:28

Evo i kod mene temperatura skace za 10C pri opterecenju. U sekundi skoci sa 30C na 40C, ali je najveca oko 50C
jel to normalno za E6600 na deafultu??

Nosferatu 29.11.2006. 21:31

peltierzg jesi probao mjeriti temperaturu nekim drugim programom. Vidim da imaš GB ploču pa probaj sa EasyTuneom koji si dobio s njom, možeš i s Everestom. Koliko je meni poznato, Core Temp mjeri temperature same jezgre, za koju je logično da je viša... a intelova TS se ne odnosi na unutarnju temperaturu ( jezgre ) već na onu na geometrijskoj sredini HS-a ( za tu je maksimum 60.1 ako se ne varam )...

EDIT

Budući da se temperatura u Core Tempu ravna prema TjunctionMax ( 85C ) onda bi se trebao zabrinuti ako temperatura prijeđe tu vrijednost ako mjeriš u Core Tempu...

teofil 29.11.2006. 23:25

Citiraj:

Autor eN-Ge sila (Post 579786)
damn meni na 3600 radi jedino pri 1.55 a temp ide također na vatrenih 65

Tako je svima samo nekako je 65c tooo much meni ne prelazi 50c pod tim opterecenjem.Mozda je do same jezgre ili kuciste..

Smartguy 30.11.2006. 00:11

ma to je sve radi konkavnosti. Treba znat stavit pastu i onda još malo dok sve sjedne kako treba i nebi trebala skakat toliko. Ako neko želi smanjit temp i izgubit garanciju neka ispolira procesor ili još bolje skine IHS :D

Pale bi mu temperature za 10C ako ne i više u svakom pogledu :)

I ako nije problem autoru navest ako zna koji stepping mu je procesor

zackoj 30.11.2006. 11:04

Vec sam htio pitati za stepinge, ali evo:
Trenutno na ovoj ploci nemogu klokati pa jel valja sta ovaj steping
QPGE ES
80557PH0564m
L617B035

I jos jedno pitanje
http://img149.imageshack.us/my.php?image=aaaalq5.jpg

jel ovo svima ili samo meni

Mar 30.11.2006. 11:26

Citiraj:

Autor zackoj (Post 580224)
I jos jedno pitanje

Hehe, lucky bastard - nabasa si na engineering sample : nuts : . Oni su obično kvalitetniji (više se i lakše klokaju nego "standardni").

nicko 30.11.2006. 11:50

Citiraj:

QPGE ES
80557PH0564m
L617B035

I jos jedno pitanje

Cini se da je to poprilcna mast od proceosra...pokusaj mijenjat mnozitelj na ploci (ako ima opcija)...

peltierzg 30.11.2006. 11:55

Eto nije problem navesti stepping samo moram skinuti BT, to cu ovaj vikend.
Sto se tice "zvijeri" , kakve koristi kada se grije ko mutav, pa me je malo strah da ne izgori.
Probao sam mjeriti sa EasyTuneom, u njemu pokazuje 10 stupnjeva manje.
Odlucio sam definitivno promjeniti cooler, pa eto pala je odluka na tri komada pa ako moze iskustva pozitivna i negativna i preporuka.

1. Scythe Ninja Plus
2. Scythe Infinity
3. Thermalright Ultra-120

Ovaj treci mi je nekak najskuplji...

Eto ako netko treba Thermaltake BT nek se javi, prodaje se.

nicko 30.11.2006. 12:01

Citiraj:

Autor peltierzg (Post 580264)
Eto nije problem navesti stepping samo moram skinuti BT, to cu ovaj vikend.
Sto se tice "zvijeri" , kakve koristi kada se grije ko mutav, pa me je malo strah da ne izgori.
Probao sam mjeriti sa EasyTuneom, u njemu pokazuje 10 stupnjeva manje.
Odlucio sam definitivno promjeniti cooler, pa eto pala je odluka na tri komada pa ako moze iskustva pozitivna i negativna i preporuka.

1. Scythe Ninja Plus
2. Scythe Infinity
3. Thermalright Ultra-120

Ovaj treci mi je nekak najskuplji...

Eto ako netko treba Thermaltake BT nek se javi, prodaje se.

Mislim da ti je BT i vise nego dovoljan za taj proc. Ali mu moras ispolirati bazu, jer nije bas ravna...mislim da ce ti se onda poprilicno smanjiti temperature...

Mislim da te nista ne kosta da prvo probas ispolirati bazu, pa se onda upustiti u kupnju drugog coolera :)

Imitator 30.11.2006. 12:16

po meni je BT bolji hladnjak od navedenih.....samo kao su ti i ostali rekli...provjeri bazu!

btw....na hebeni primjerak si naletio....

Momir 30.11.2006. 12:59

OT: Mjenjamo se. Ja tebi P4 630 sa stock hladnjakom koji neprelazi 50, a ti meni taj e6600 koji se grije. Meni nesmetaju temperature ako radi. Hehehe. Nemoras mi dat BT. Ja platim i postarinu. Ili dodjem po to u ZG. Normalno nemislim ozbiljno, ali nikad se nezna.

Ph03n1x 30.11.2006. 13:24

BT je savrseno dovoljan za e6600...samo mu sredi bazu i sve ce biti ok

@zackoj...autronic ti je poklonio odlican proc. ;) steta je ne iskoristiti takav potencijal :D :D

peroW1 30.11.2006. 15:20

Nije ni Zalman 7700Cu los:). 1.45v idle od 28-35 ovisno o sobnoj temp. Load do 55. Stavi i to u obzjjjir.

Smartguy 30.11.2006. 16:04

Citiraj:

QPGE ES
80557PH0564m
L617B035

I jos jedno pitanje

Oš se mjenjat za procesor? :)

Dobio si engeniering sample(ES) koji u pravilu ide opasno ;)
To je 17 tjedan a vjerovatno je zato i ES jer nema 17 tjedna a da je normalan. Ja sam svoga uzeo negdje 2 tjedna nakon šta je došao u hrvatsku i dobio sam week 24. Stvarno ne znam kako si ti naletio na ES. Moj ide do 4ghz sa vodenim a volio bi tog tvoga isprobat :D jer stvarno šteta neiskorištenog potencijala :)

Vidim da je B1 stepp i to onda stvarno ide opasno a na toj tvoj ploči se nemože OCati. Stvarno šteta. :rolleyes: Moja ponuda još stoji : cheers2

nicko 30.11.2006. 16:28

Ja sam mu blize :D
Ako si za, da isprobamo taj potencijal, slobodno se javis :D:D:D

zackoj 30.11.2006. 17:38

Citiraj:

Autor nicko (Post 580573)
Ja sam mu blize :D
Ako si za, da isprobamo taj potencijal, slobodno se javis :D:D:D

Ovako evo i mene.
Znaci ipak je inzinjerski primjerak. : goood : Ploca je u kurcu sto se tice kloka ali cim se plocama malo cijene sloze i dodu ove malo bolje piknut cu novu. Naravno prvo para treba skupiti.: bonker :
Vjerovatno cu probati do kuda ide, ali trenutno mi je ovo dosta (moglo bi se reci i previse).
Sto se prodaje tice nema sanse jer ovaj komp sam DOBIO i to se cuva; u cijelosti
Mogli bi ga negdje probati ali trenutno nemam vremena jer faks stisce na sve strane, a i trebami komp da malo ispucam zivce.

zackoj 30.11.2006. 17:40

Citiraj:

Autor Ph03n1x (Post 580355)
@zackoj...autronic ti je poklonio odlican proc. ;) steta je ne iskoristiti takav potencijal :D :D

Mogli su i bolju plocu dat;)
Inace zadovoljan sa kompom, lijepo su ga slozili, otvaro sam da provjerim pasta je uredu, kablovi lijepo stoje.

Smartguy 30.11.2006. 18:55

Citiraj:

Autor zackoj (Post 580635)
Ovako evo i mene.
Znaci ipak je inzinjerski primjerak. : goood : Ploca je u kurcu sto se tice kloka ali cim se plocama malo cijene sloze i dodu ove malo bolje piknut cu novu. Naravno prvo para treba skupiti.: bonker :
Vjerovatno cu probati do kuda ide, ali trenutno mi je ovo dosta (moglo bi se reci i previse).
Sto se prodaje tice nema sanse jer ovaj komp sam DOBIO i to se cuva; u cijelosti
Mogli bi ga negdje probati ali trenutno nemam vremena jer faks stisce na sve strane, a i trebami komp da malo ispucam zivce.

šteta ja bi ga lijepo obradio : sweating

ako ikad odlučiš ga zamjenit čak ti i nadoplatim neke novce pa lakše uzmeš ploču. Moj ide lagano na 3.7-3.8 može čak i na 4ghz ali treba bolje hlađenje ;)

Ph03n1x 30.11.2006. 19:31

uff...bilo bi dobro tom procu malo izvadit mast...osjecam da bi mogao itekak dobro potegnut s nekim boljim hladenjem

vidim, Smartguy je posteno zapeo za tvoj proc :D

Smartguy 30.11.2006. 19:36

čuj voda i led daju ljepe rezultate a ja bi rado prešao daleko iznad 4ghz. Mogao bi i nabaviti malo tekućeg dušika ili ako ne ništa suhog leda pa bi bilo svega :D

stvarno ovakav procesor ne iskoristi je šteta :)

Swarm dude 30.11.2006. 20:24

Ljudovi malo mi offtopikarite. Leave the vađenje masti to zackoj ;)

nicko 30.11.2006. 20:31

Citiraj:

Autor zackoj (Post 580635)
Ovako evo i mene.

Znam kako je :) I meni je faks za petama...
Ako si za kakav test, javi se...anytime :D

Necemo vise OT-a :)

zackoj 30.11.2006. 20:34

Citiraj:

Autor Smartguy (Post 580696)
šteta ja bi ga lijepo obradio : sweating

ako ikad odlučiš ga zamjenit čak ti i nadoplatim neke novce pa lakše uzmeš ploču. Moj ide lagano na 3.7-3.8 može čak i na 4ghz ali treba bolje hlađenje ;)

Gle da sam ga kupio nema problema jer sumnjam da cu ga ikada drzati na maxu, ako cu ga i klokati bit ce samo za probu.
Ali buduci da sam ga dobio neka ostane:cool:
poklonjenom konju se negleda u zube : goood :

Smartguy 30.11.2006. 22:16

Citiraj:

Autor zackoj (Post 580809)
Gle da sam ga kupio nema problema jer sumnjam da cu ga ikada drzati na maxu, ako cu ga i klokati bit ce samo za probu.
Ali buduci da sam ga dobio neka ostane:cool:
poklonjenom konju se negleda u zube : goood :

evo moj zadnji OT(valjda)

ma znam i ja da ga nebi držao na maxu ali svejedno bi ja njega držao bar na 3.8 kad bi mogao a vjerujem da bi :) Vodeno je tu pa nije problem. Još to šta je "B" i B1 revizija : nuts : : nuts : stvarno ljepo. Kad ga isprobaš i misliš da nemožeš više javi jer ja ga uzmem definitivno. Zapravo ti "ES"ovi znaju nekad imat mrvu slabije preformanse od običnog conroea ali ne svi. Za nadoplatu se lako dogovorimo : cheers2 (zapravo još bolje ako ćeš ga ti isprobat jer nakraju bi se mogao zeznit pa uzet nešto šta jedva 3.6 potegne :D)

zackoj 30.11.2006. 22:33

nadam se da ovaj komp nikada necu morati prodavati:)
Hvala na ponudi ali ostaje
kada nabavim bolju plocu javim rezultate ali u novi thread

Smartguy 30.11.2006. 22:38

obavezno ;) :beer:

Fleks 30.11.2006. 23:24

Samo da kazem za ESove da obicno idu u bundleu sa intelovm pločama u promo mašinama i gotovim proizvodima od retailova.

Nije vise rijetko ko sto je prije bilo.... :)

I mislim da je množitelj unatoč tomu zaključan.

Smartguy 30.11.2006. 23:36

ko hebe množitelj kad idu kao blesavi samo treba nać memoriju koja može potegnit 600fsba :D

Ph03n1x 01.12.2006. 13:28

a to mogu d9gmh, d9gkx i stari fatbody cipovi kojih vise nema :D

evo dosta OT-a. eod.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:22.