PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   who ho ho! stigo je, spojio ga, radi, ali... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=48753)

sNNooPY 09.10.2006. 21:25

who ho ho! stigo je, spojio ga, radi, ali...

evo stigo danas napokon. masa kutija me cekala u predvorju kad sam doso.
P5B Deluxe Wi-Fi
E6600
Crucial 2x512
...

sve sam uredno pospajo medjutim kad upalim komp, nakon sto prodje POST, javi mi nesto tipa:"Chassis intruded...Fatal Error. System halted".
wtf?
kak to rjesit?

MRKONJA 09.10.2006. 21:27

Zatvori kučište:)
Ili u biosu potraži opciju gdje se gasi provjera jel kučište otvoreno

sNNooPY 09.10.2006. 21:31

hehe, a...kak ulazis u bios? :D
DEL ne pomaze...
F1? F8? Space?

Lesa 09.10.2006. 21:31

he-bo-te što je pametan mali :D neda ni gazdi blizu :clap:

ma udri po DELu : stoopid

atha 09.10.2006. 21:41

Del, F2?

baterija 09.10.2006. 21:44

Probaj gasiti-paliti Num,F,S lock i onda stiskati del.
Pogledaj skrin, mozda pise u kutu dolje, imas manual,
snadji se :D

ZED 09.10.2006. 21:49

khm
Asus???
Potrazit i prespojit jumper na ploci;)

Hamm 09.10.2006. 22:06

ili recimo F10 zna biti bios...recimo kod mene na poslu na brand name masini "HP"

u ostalom pise...press "xy" to start setup :)

sNNooPY 09.10.2006. 23:07

evo rjesio sam. Num Lock je bio off. djizus...
uso u bios i nakon sto sam podesio stvari (NIGDJE nisam nasao kontrolu chassis intrusiona) saveao i resetirao i radi.
zasad sam sve slozio, al je sve neuredno u p.m.
sutra sredjujem kablove i ostatak kucista pa cu malo i poslikat. :D

i da, gore je Artic Ceramique+AC Freezer 7 Pro, a pise u BIOSU temp. proca cca. 36-37. jel to normalno? (uzmite u obzir da kablovi jos nisu sredjeni pa vjerovatno za***avu protok zraka)

i jos nesto, kad sam stavljo cooler, sve je proslo fino osim jedne nogice koja nikako da do kraja sjedne. : stoopid probao sam ugurat al jednostavno nece unutra. je ona stabilna, al nema *click*
kak to rjesit? ce bit problema?

Vuco 09.10.2006. 23:24

Za chasis intrusion imaš neki jumper na ploči ili takvo što...(barem na mojoj NF4) ;)

A ako su temperature dobre i cooler se ne mrda, nemaš problema, mada bi sve nogice trebale biti dobro postavljene : stoopid

nicko 09.10.2006. 23:24

Malo je previsoka temp...meni je u idle-u 31st...
Prvo flashaj najnoviji bios...
Drugo, izvadi cooler, pa ga opet stavi, to barem nije problem.
A za chasis intrusion imas jedan jumper, tj. konektor, pa pogledaj u kakvom je stanju...
Uzivaj :)

sNNooPY 09.10.2006. 23:40

Citiraj:

Autor nicko (Post 540366)
Malo je previsoka temp...meni je u idle-u 31st...

ma 100% je zbog toga sto je džubus u kucistu.
spojio sam sam da vidim jel zivo, usminkavanje ide sutra. :D
Citiraj:

Prvo flashaj najnoviji bios...

cim dignem windowse...kad vec imam Live Update il sta vec, to cu i iskoristit.
Citiraj:

Drugo, izvadi cooler, pa ga opet stavi, to barem nije problem.

otkud to? zar se nemora cijela maticnavadit da bi se cooler vadio? prije sam imao socket A, prvi put radim sa socket 775.
Citiraj:

A za chasis intrusion imas jedan jumper, tj. konektor, pa pogledaj u kakvom je stanju...
Uzivaj :)

ma nasao sam. zuto-crni kabelčić viri iz kucista. :D

i da...na ovom mom Taganu (430W Easycon) ima onaj neki dodatni kabel za uzemljenje. kak ga stavljam? stavim ga na jedan od utora za usarafljivanje maticne i onda preko njega stavim saraf ili kako...?

nicko 09.10.2006. 23:45

Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 540378)
ma 100% je zbog toga sto je džubus u kucistu.
spojio sam sam da vidim jel zivo, usminkavanje ide sutra. :D

Nadajmo se :)

Citiraj:

cim dignem windowse...kad vec imam Live Update il sta vec, to cu i iskoristit.

Najpametnije rjesenje.

Citiraj:

otkud to? zar se nemora cijela maticnavadit da bi se cooler vadio? prije sam imao socket A, prvi put radim sa socket 775.

Ne mora se, samo zakrenes nozice...ma pise ti sve u manualu... :)

Citiraj:

ma nasao sam. zuto-crni kabelčić viri iz kucista. :D

Bas mi je drago ;)

Citiraj:

i da...na ovom mom Taganu (430W Easycon) ima onaj neki dodatni kabel za uzemljenje. kak ga stavljam? stavim ga na jedan od utora za usarafljivanje maticne i onda preko njega stavim saraf ili kako...?

Mozes...mozes ga staviti bilo gdje, samo da dodiruje lim od kucista...

sNNooPY 09.10.2006. 23:51

Citiraj:

Autor nicko (Post 540385)
Mozes...mozes ga staviti bilo gdje, samo da dodiruje lim od kucista...

znaci skinem onu kapicu i onda ga samo zaljepim uz kuciste da "se diraju". :D
a pise tamo da ga stavljas preko mounting holea.
sta na kraju?

Brown Acid 09.10.2006. 23:54

Ja taj proc mogu gledat samo u izlogu..goth damn it..

sNNooPY 09.10.2006. 23:57

Citiraj:

Autor Brown Acid (Post 540392)

ne gubi nadu. :beer:
prodaj nest, zaradi, ustedi i bit ce.

mactabilis 10.10.2006. 00:51

Citiraj:

Autor Brown Acid (Post 540392)

Opljackaj nekog/nesto, daj guze....

Izbor je stvarno velik :p

@Samo da ti kazem da taj live update ne radi nikako.

mitzek 10.10.2006. 07:21

nemoj brijat,live update radi i to dobro,druga je stvar kaj ga neznas podesit..

Snoopach,sam peri!!!

btw,niceeee rig!

glede nozice,pazi da je zakrenes kak treba,onda klikne kad je zviznes u maticnu,ak ti je nozica okrenuta u lijevo(mislim) onda ti se otvara,pa mozda zato nema klika...pomaze kad ih u kriz zajedno stiskas na plocu,znaci pritisak na gornju lijevu i donju desnu te obrnuto ...

ajd sad,i postaj OC reze kod Masnog na thread da vidim jel se isplati cijedit krv i suze da prije Bozica skupim dlakave zivine i mjenjam ih za pressessssss!

domy_os 10.10.2006. 09:20

Prije montiranja coolera zakreneš nožice u desno tako da strelica ide prema van i onda ubadaš po ploči kak je rekao Mitzek. :)

nicko 10.10.2006. 09:38

Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 540390)
znaci skinem onu kapicu i onda ga samo zaljepim uz kuciste da "se diraju". :D
a pise tamo da ga stavljas preko mounting holea.
sta na kraju?

Kako hoces, vazno je da dodiruje kuciste :)
I da, imas i thread od masnoga, a imas i super pi, pa da vidimo do kuda ces :D

sNNooPY 10.10.2006. 11:36

Citiraj:

Autor domy_os (Post 540505)
Prije montiranja coolera zakreneš nožice u desno tako da strelica ide prema van i onda ubadaš po ploči kak je rekao Mitzek. :)

evo sad sam probao i nece. :( ova 3 savrseno sjednu a taj nikako da se cuje klik.nemogu jace stisnut, bojim se da ne s***em maticnu.i ovako on drzi,probo sam ga micat i ne mrda. mislim da je samo onaj zavrsni dio kapice nije upao unutra, ona krilca, vec da stoje stisnuta u otvoru.

al ***e me ta temperatura. evo upalio sam komp (trenutno se windoze instaliraju) i temp je 36-37 u idleu. MBO je na oko 27. koji qrac? stavio sam fino Artic Creamique na sredinu proca, kad sam stavio cooler to se fino rasporedilo, nije mi jasno otkud tolka temp? zar ne bi trebalo bit oko 30 u idleu? jos je gore i cuveni-najbolji-sve-hvaljeni Freezer 7 Pro (kupljen po vasoj preporuci). wtf? :(
ventovi svi rade (prednji upuhuje,straznji ispuhuje, i jos 2 side venta upuhuju). jel mozda smeta gornji side vent? vidi sliku

kablove sam sredio koliko sam mogo tak da oni vise nisu problem.
Citiraj:

Autor nicko (Post 540522)
Kako hoces, vazno je da dodiruje kuciste :)
I da, imas i thread od masnoga, a imas i super pi, pa da vidimo do kuda ces :D

: nono : nema OC-anja ovog kompa. super pi i ostale programcice cu izvrtit radi testa stabilnosti.

nicko 10.10.2006. 11:43

Ma to je sigurno do biosa...kad flashas novi, vjerojatno ce past temp.
Btw. kako ocitivas temp kad ti se win tek instaliraju??

Edit: TT :eek: :eek: :eek:
Sidro zavezi za kuciste brzo, da ne poleti...
2 bocna venta su ti previse dosta je i 1, makar mislim da ti on ne treba ako imas naprijed i iza..

sNNooPY 10.10.2006. 11:53

Citiraj:

Autor nicko (Post 540622)
Ma to je sigurno do biosa...kad flashas novi, vjerojatno ce past temp.

nadam se. :/
Citiraj:

Btw. kako ocitivas temp kad ti se win tek instaliraju??

pa tamo u BIOS-u pod hardware monitor

Citiraj:

Edit: TT :eek: :eek: :eek:
Sidro zavezi za kuciste brzo, da ne poleti...

kak bi reko spanjolac: qué?
Citiraj:

2 bocna venta su ti previse dosta je i 1, makar mislim da ti on ne treba ako imas naprijed i iza..

a ne znam. nije da mi smetaju. ni ne cujem ih, komp je ispod stola, sam me zanima jel vise odmažu neko pomažu jer Freezer 7 kao sto svi znamo puse "sa strane" a ne od gore.

sNNooPY 10.10.2006. 12:10

a evo sad citam po Abit forumu da se pun qrac ljudi javlja se temp. problemima, kaze jedan lik nest u stilu:"ma ne brini se, P5B serija je poznata po tome sto ne cita temp. dobro".
wtf?
stvarno se nadam da ce to BIOS rjesit, jer ak je idle 37-40, sta ce tek bit nakon Super Pi-a i ostalih stvari. :(

al evo, cist da mi dusa bude mirna, stavio sam artic ceramique (opet po preporuci vamo na forumu(Wolverine), inace koristim AS5) na sredinu proca, onak, lagano razmazo po sredini i onda stavio Freezera. super je sjeo na to i onda sam ga ucvrstio. ne znam sta sam tu mogo s***at?

edit: ak mislite da panicarm, DA, panicarim. : hitthewa i sami znate koliko to sve kosta i ima da radi ko urica, a ne da me tu za***ava. zato vas molim za razumjevanje...posto panicarim...lagano...

nicko 10.10.2006. 12:13

Ma dobro, dok si u biosu, ne mozes gledati temp kao da su u idleu....
Ajde ne birini se...
Frezer je zakon, vidjet ces...
Ako ne cujes TT-ove ventove, onda si gluh ;)
Ti bocni ventovi, ako ih vec moras staviti, po meni bi bilo bolje da pusu u vent od freezera, nego iza njega...

Swarm dude 10.10.2006. 12:15

Ma bez brige, ploča malo krivo čita pa što ;)
Opipaj hladnjak, ako su mu heatpipeovi onako topli to bi značilo da je temp iznad 40°C. Ako je mlačno znači da je temp ispod 40°C. PNH (Prst Na Hladnjak) je uvijek najbolja metoda :)

sNNooPY 10.10.2006. 12:18

Citiraj:

Autor nicko (Post 540649)
Ako ne cujes TT-ove ventove, onda si gluh ;)

hm...ovo je Thermalrock kuciste, mozda su ventovi bolji. : roller :
Citiraj:

Autor nicko (Post 540649)
Ti bocni ventovi, ako ih vec moras staviti, po meni bi bilo bolje da pusu u vent od freezera, nego iza njega...

nisam te shvatio, pa kak ce puhat U vent od freezera kad je on drugacije orjentiran od njih? trenutno pusu (tocnije samo gornji) u freezer, znaci u onaj aluminijski (il sta vec je) dio.
ovaj donji puse po grafickoj i PCI utorima.

nicko 10.10.2006. 12:38

Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 540652)

Ne bih znao :) Jednom TT, nikad vise TT :D

Citiraj:

nisam te shvatio, pa kak ce puhat U vent od freezera kad je on drugacije orjentiran od njih? trenutno pusu (tocnije samo gornji) u freezer, znaci u onaj aluminijski (il sta vec je) dio.

Taj gornji vent sto puse u freezera, mislio sam na to da baca zrak ventu od freezera, ne da puse po limu od freezera...ma nema veze...

IceFisherman 10.10.2006. 12:40

sorry na OT:
kak maticna zna da je kuciste otperto: stoopid

sNNooPY 10.10.2006. 12:45

Citiraj:

Autor IceFisherman (Post 540674)
sorry na OT:
kak maticna zna da je kuciste otperto: stoopid

otperto znaci otvoreno, right? :D

ma tu su ti te nove fancy maticne. ima neki senzor, spojis neki mali kabel od kucista u maticnu i onda ako je kuciste otvoreno, nece se bootat.
ja to iskljucio. :D

Ph03n1x 10.10.2006. 13:31

Citiraj:

isti drek :D

Citiraj:

ovaj gornji bocni vent ti je apsolutno nepotreban i makni ga. donji mozes ostavit...iako, opet, nije potreban.

sNNooPY 10.10.2006. 14:59

flasho sam zadnji BIOS.
Pc Probe kaze 44 stupnja nakon 4M Super Pi-a. jel to ok?

Ph03n1x 10.10.2006. 15:08

to bi bila ok temperatura.

nicko 10.10.2006. 15:38

Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 540784)
flasho sam zadnji BIOS.
Pc Probe kaze 44 stupnja nakon 4M Super Pi-a. jel to ok?

Hmm...ne znam bas...evo ja sad odvrtio Super pi 32m, temp nije presla 33st.
Istina, ja procesor drzim na 1.2125V, ali svejedno mi se to tvoje cini previse...

Kuciste je CM Centurion 531, naprijed 120mm (~700rpm), odozada 120mm (~700rpm), zacepljene rupe na bocnoj stranici, Freezer (~900rpm) i napajanje 120mm (~300-400rpm)

sNNooPY 10.10.2006. 15:40

Citiraj:

Autor nicko (Post 540813)
Istina, ja procesor drzim na 1.2125V, ali svejedno mi se to tvoje cini previse...

Kuciste je CM Centurion 531, naprijed 120mm (~700rpm), odozada 120mm (~700rpm), zacepljene rupe na bocnoj stranici, Freezer (~900rpm) i napajanje 120mm (~300-400rpm)

:( a ***iga. ja vise nemam sta napravit... ocito imas bolji airflow nego ja (2x120mm).
a vidit cemo kak ce se stanje kretat. vec cu ja nest smislit...

nicko 10.10.2006. 15:45

Jel ti freezer na 2200rpm??
Probaj smanjit procesoru voltazu u biosu kao i ja...trebao bi biti stabilan, a bit ce ti hladniji...uglavnom, ne moras se zabrinjavati, sve sto je ispod 50st je ok.

A mislim da tebi airflow kvare ti bocni ventovi...

sNNooPY 10.10.2006. 16:04

Citiraj:

Autor nicko (Post 540819)
Jel ti freezer na 2200rpm??

freezer radi na max.
Citiraj:

Probaj smanjit procesoru voltazu u biosu kao i ja...trebao bi biti stabilan, a bit ce ti hladniji...uglavnom, ne moras se zabrinjavati, sve sto je ispod 50st je ok.

cuj, ja sam ti totalni n00b sto se tice bilo kakvog prčkanja po tim settingzima. veliki ANTI-overclocker. ***'ga, ne zelim se zaje... sa tak skupim stvarima.

Citiraj:

A mislim da tebi airflow kvare ti bocni ventovi...

probat cu ih ugasit pa cemo vidit sta bude.

i da, moj komp se nalazi vamo:
http://img170.imageshack.us/img170/4...sterqc0.th.jpg
(zanemari kuciste :D, to je slika starog kompa)
kao sto vidis, nije bas na idealnoj lokaciji, al ***'ga, nemoze bolje.

nicko 10.10.2006. 16:18

To mi je sve jako cudno...no dobro...
A sto se tice voltaze, samo udej u bios, Jumperfree settings i spustis Vcore...nemas kaj tu shebat ili sl...
Nije to nikakvo clockanje, samo spustis voltazu procesoru da se manje grije...

^SuperUnknown^ 10.10.2006. 18:35

Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 540842)
cuj, ja sam ti totalni n00b sto se tice bilo kakvog prčkanja po tim settingzima. veliki ANTI-overclocker. ***'ga, ne zelim se zaje... sa tak skupim stvarima.

Kao prvo, imas skroz OK temperature i to sto ti se cini da je malo visoka ne brini se. Ploca malo pretjeruje. Imas gore dobar cooler, dobru pastu, procesoru sigurno nece bit nista, bit ce lijepo ohladjen, sretan, zadovoljan i dugo ce zivit :)

Kao drugo, sto se tice undervolta ili smanjivanja napona, tu apsolutno ne mozes nista sj*bat ili unistit, dapace. Mozes samo dobiti hladniji rad i manju potrosnju struje. E6600 bi trebao raditi na default frekvenciji na dosta nizem naponu stabilno, tako da STVARNO NEMAS RAZLOGA ne smanjit mu napon. Evo za primjer moj Presler. Default mu je po Intel specifikacijama 1.25-1.4V, a uredno radi na 1.175V (podeseno u BIOS-u) i tako vec mjesec dana bez gasenja kompa i bez ikakvog i najmanjeg problemcica, sa stvarno niskim temperaturama. Dakle, udji u BIOS i smanji napon za pocetak na nekih 1.15V (pogledaj prvo koliko ti maticna nudi najmanje). I onda polako dizi dok ne postane stabilan (testiraj sa "StressPrime 2004", "S&M" i "OCCT") : cheers2

Lihto 10.10.2006. 18:56

Citiraj:

Autor nicko (Post 540813)

kak možeš to uspoređivat kad se radi o sasvim drugoj voltaži...a asusica lažira temp. barem 5-10 stupnjeva....tak da su to sasvim ok temperature....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:06.