PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hlađenje (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=63)
-   -   Abit AN7 nortbridge fan nest poceo zaje... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=45416)

sNNooPY 27.08.2006. 08:29

Abit AN7 nortbridge fan nest poceo zaje...

Ostavim komp preko noci upaljen, kad ono ujutro nesto pisti. ustanem se iz kreveta: komp pisti. pogledam uGuru, crveno polje NB fan, okrece se oko 150rpm-a.
ugasim komp, otvorim, ocistim prasinu (nije je bilo puno, tak da to nije problem...), provjerim konektore, zatvorim. odem bios i vidim da je temp. NB-a 22 stupnja. FanEQ ukljucen i LOW temp postavljen na 25. ugasim to, nastavim u windowse, radi jedno 20min i onda opet pistanje. i neki krc-krc.
ugasim opet, upalim opet, sad radi. koji qrac? : stoopid
evo sad dok ovo pisem sve radi. uGuru pokazuje 5700rpm
koji mu je vrag? primjetio sam da kad se temp spusti, ventovi vise bruje, a posto enermarx 80mm puse direkt na proc (na kojem je falconrock II) i na NB, i proc. i NB bi trebali bit pothladjeni, i cemu sad onda to brujanje i spustanje na 150rpma i sl.
jel vrijeme da maknem taj abitov NB cooler i stavim zalmana?
mozda ovo: http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.909.080

jel itko stavio doticnog Zalmana na AN7? jel se moze ugradit bez problema?
ak imate bolji prijedlog, shoot! :gringo:
evo fotke NB-a: http://img246.imageshack.us/img246/6...0050if8.th.jpg

yedwy 27.08.2006. 08:43

Vako Zalman je dobar ako ima bar nešto protoka zraka bilo ovaj zlatni ili onaj plavi... Inače možeš sa npr Spire Coolforce-om III (AFAIK treba malu turpijati) ako oćeš aktivno ili čak tražiti od Abita da ti pošalje novi nb cooler...

NF2 nije pretjerano vruć pa ako si presložiš malo te kablo vejerojatno će i s pasivcem raditi savršeno i ja sam na Epoxici imao pasivca (epox-ovog) i dobar je bio...

Hamm 27.08.2006. 08:43

mislim da ti ja dudek bez beda na nf7-s stavio plavog zalmana ;)

mislim da bi isao i na an7.

sto se tice tog coolera..gle..on prozuji nakon nekog vremena..i meni je tako prozujao.ali meni je pistao samo prvih 30sec rada..a onda se utisao..tak da me nije previse zivcirao.

sNNooPY 27.08.2006. 08:56

Citiraj:

Autor yedwy (Post 507342)
Vako Zalman je dobar ako ima bar nešto protoka zraka bilo ovaj zlatni ili onaj plavi... Inače možeš sa npr Spire Coolforce-om III (AFAIK treba malu turpijati) ako oćeš aktivno ili čak tražiti od Abita da ti pošalje novi nb cooler...

ja bio uzeo onaj zlatni, ne treba mi onaj Veliki Plavi. :D
mene sam zanima oce li on stat na AN7.

edit: sta kazete na ovaj? http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.909.012
koji je bolji? ovaj ili zlatni?

Citiraj:

Autor yedwy (Post 507342)
NF2 nije pretjerano vruć pa ako si presložiš malo te kablo vejerojatno će i s pasivcem raditi savršeno i ja sam na Epoxici imao pasivca (epox-ovog) i dobar je bio...

a evo sad je temp (cooler na NB se vrti na 150rpm) 35 stupnjeva. zraka ima, vjeruj mi. enermarx direkt puse na proc. i NB.
kablove nemogu vise pomaknut, ***************'ga. imam shrot kuciste. : lol :

evo snimio sam mobitelom sta se dogadja. file je .mp4:
http://www.crunatus.net/snnoopy/NB.mp4

iveumag 27.08.2006. 10:44

Razlika u zlatnom i plavom je da na zlatni možeš namontirat neki ja mislim 40mm vent

Quake2 27.08.2006. 11:21

Možeš uzeti i ovaj http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.909.094
Ali najbolje ovaj :D :D http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.909.092

Flood 27.08.2006. 11:26

Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 507346)
ja bio uzeo onaj zlatni, ne treba mi onaj Veliki Plavi. :D
mene sam zanima oce li on stat na AN7.
a evo sad je temp (cooler na NB se vrti na 150rpm) 35 stupnjeva. zraka ima, vjeruj mi. enermarx direkt puse na proc. i NB.

Isto kao kod mene,stavi zlatnog i sve ce biti ok,jerbo kod mene je crni,pa da smo razliciti:)
EDIT:Sa klijestima sam morao skratiti nekoliko pera par mm zbog Zalmana na procu,al nista strasnog,ti vjerojatno neces trebati...temp je 20 C.Starog Abita sam nekoliko puta vadio,cistio,kapao ulje,al vise mi se nije dalo...

Dudek 27.08.2006. 11:49

Stavi plavog zalmana i miran si ziher, pogotovo ak ti taj vent puse bas prema NBu.
Kad sam uzeo plocu nisam niti pokusao upaliti da vidim kak se cuje orginal zujalica vec sam odma ugradio zalmana i od tada milina

sNNooPY 27.08.2006. 11:53

edit: ok, ok...uzimam plavog.

sNNooPY 27.08.2006. 12:57

kako maknut ovaj abitov cooler? naravno, ak je moguce bez izvlacenja cijele ploce...

-POP- 27.08.2006. 13:11

Samo ga povuci, tj. "lagano" iščupaj. Ja nisam bio vadio ploču.
BTW, vidi sig. Imam plavog zalmana, ništa po njemu ne piri, ploča na 460FSB na 1.65V i to 24h već 6 mjeseci. Imam jednog i na SB-u, no taj je malo smodan zbog Accelera.

sNNooPY 27.08.2006. 13:21

Citiraj:

Autor -POP- (Post 507451)

ok, idem probat...

sNNooPY 27.08.2006. 13:29

nece. :(
nema sanse. probo sam s kombinirkama i rukom i gad nece van. strah me da ne s***************em maticnu, full se naprezala dok sam to govno vadio van i nece.
ima tko ideju?

Vuco 27.08.2006. 13:34

Bolje izvadi matičnu, to ti je 5min posla (10 u šrot kučištu:)). Nemoj se zezat, još ćeš i matičnu strgat...

IMHO, kablovi na onoj slici su ti koma, ali stvarno. Imao sam i ja šroteks kučište i još k tome sitno, pa sam uspio sredit kablove. Provuci ih iza pa ako ima rupa na držaču matične nekak provedi...

Dudek 27.08.2006. 13:42

Da, te kablove obavezno sredi, pogotovo ako vadis maticnu van, a bolje da ju izvadis nego da ju potrgas. Kada vracas, razmisljaj dal mozes kablove provuci uz neki rub, ili iza nje(drzaca).

Ozy 27.08.2006. 13:43

Citiraj:

Autor -POP- (Post 507451)
BTW, vidi sig. Imam plavog zalmana, ništa po njemu ne piri, ploča na 460FSB na 1.65V i to 24h već 6 mjeseci. Imam jednog i na SB-u, no taj je malo smodan zbog Accelera.

Biseru...a kako će stavit Zalmana ako ne izvadi matičnu,tj. ne deđo do pozadinske strane od matične...? : goood :

Nemojte čovjeku tako odmagat,bezveze će si pokidat još šta...

Fino matična i sve van,i nda polako na stolu;i da,ako se bash drži taj tj. ako je zalijepljen za NB pa ga onda probaj okretati lagano lijevo-desno dook ne dobije šta lufta,pa ga onda čupaj gore;a ne odmah čupat... ;)

sNNooPY 27.08.2006. 13:55

edit:

pitanje: jel moze ploca izdrzat jedan dan bez coolera na nb? uGuru kaze da je NB na 32 stupnja.
nemogu sad vadit jer mi zalman tek sutra dolazi...

-POP- 27.08.2006. 14:02

Ozy, jesi li ti ikad montirao hladnjak?! : bonker2
Zalmana, tj. one plastikice treba samo utaknuti i ne treba uopće doći do zadnje strane matične ploče.

MRKONJA 27.08.2006. 14:14

Izvadi ploču, one plastične kopče stisni prema dole ko da stavljaš cooler i onda klješima, pincetom ili prstima stisni na dnu da se stisnu one "kukice" i povuci cooler van

sNNooPY 27.08.2006. 14:15

Citiraj:

Autor -POP- (Post 507495)
Zalmana, tj. one plastikice treba samo utaknuti i ne treba uopće doći do zadnje strane matične ploče.

pa i meni se cini: http://www.zalman.co.kr/upload/product/ZM-NB47J.swf
zasto bi moro dizat maticnu da bi STAVIO zalmana?
a sto se tice micanja ovog abitovog, na abit forumu pise da je najbolje s wire cutterom fino odjec tu plastiku i onda samo stavit novog zalmana.
***************'ga, nemam wire cutter. :(

stvar je u tome da je to kuciste dosta nezgrapno i da cu sigurno izgubit dosta vremena dok izvadim i vratim maticnu (jer moram micat i optiku, kablove...)

cupat vise necu, to sigurno, al cu probat jos nekako izvuc ovog abitovog van.

Dudek 27.08.2006. 14:17

Istina je da se moze postaviti bez vadenja ploce, dok ga je skinuti malo dosta teze bez vadenja iste.

@sNNooPY
Nema veze kaj veli kolka je temperatura, vjeravatno i moze, al rade nemoj.
Daj se strpi jos taj jedan dan, bolje nego da ti ploca gecrkne :(

EDIT: A gle, mozes probat nekako strgat tu plasticnu kopcicu, pa ce onda plastika izaci na drugu stranu van, samo pazi da ti ove 2 oprugice ne ostanu negdje unutra da se nebi sve skupa zdimilo

Vuco 27.08.2006. 14:23

Točno što Dudek kaže. Zalman se može staviti na matičnu bez skidanja, ali maknuti jedan cooler sa matične bez skidanja - jako teško (bravo pOp ako si uspio :))

Nemoj ostavljat NB bez cooler-a, crknut će sigurno...

sNNooPY 27.08.2006. 14:38

oki doki. komp je ugasen. javljam vam se s laptopa. :D sutra cu to rjesit.
btw, s tim zalmanom & coolerom koji puse na njega, kolika bi trebala bit temp.? tj. kolika je "normalna" temp.?

Vuco 27.08.2006. 15:08

Ma NF2 Ultra može i bez venta. Ja sam na staroj soltekici imao samo neki njen mali pasivac, 3x lakši od zalmana, i on je bio mlak na dodir.

A kamoli kada se stavi zalman + vent koji puše po njemu - trebalo bi biti ledeno :)

sNNooPY 27.08.2006. 15:24

Citiraj:

Autor Vucko (Post 507551)
A kamoli kada se stavi zalman + vent koji puše po njemu - trebalo bi biti ledneo :)

nice! :D

yedwy 27.08.2006. 17:18

Ako ti nije OC-an bitnije i/li overvoltan NF2 U400 provjereno radi sa Abitovom zujalicom bez venta, nije pametno ali će preživjeti dan dva...

Samo ipak nemoj ga previše "opterećivati" dok to ne rješiš... :D

sNNooPY 27.08.2006. 17:29

Citiraj:

Autor yedwy (Post 507692)
Ako ti nije OC-an bitnije i/li overvoltan NF2 U400 provjereno radi sa Abitovom zujalicom bez venta, nije pametno ali će preživjeti dan dva...

Samo ipak nemoj ga previše "opterećivati" dok to ne rješiš... :D

ma nema potrebe da se za***************avam, kakva me sreca sluzi danas, jos cu morat i maticnu kupovat. :D

Flood 27.08.2006. 20:00

Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 507463)
nece. :(
nema sanse. probo sam s kombinirkama i rukom i gad nece van. strah me da ne s***************em maticnu, full se naprezala dok sam to govno vadio van i nece.
ima tko ideju?

Cekic i odvijac i udri,izbijaj,kad si lijen izvaditi plocu:clap:
Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 507528)
oki doki. komp je ugasen. javljam vam se s laptopa. :D sutra cu to rjesit.
btw, s tim zalmanom & coolerom koji puse na njega, kolika bi trebala bit temp.? tj. kolika je "normalna" temp.?

Napisao sam bio da imam slicnu situaciju kao i ti,dakle,120mm no name ventilator puse sa bocne stranice po grafi,bridgu,procu.Crni(ne zlatni) Zalman na bridgu,temp 20C.Kapiras?:)Za temp sa "Plavim Zalmanom" neznam...

Ozy 27.08.2006. 22:22

Citiraj:

Autor -POP- (Post 507495)

Jesam direktore,montirao sam hladnjak,i malo više njih...hvala što si sarkastično primjetio... : bonker2

@Snoopy :
Inače zaletio sam se i zabrijao na neshto za stavljanje,a ne skidanje...može se bez beda ugurat to,samo skinut ga je hebeno ako ne izvadiš matičnu,to sam htio reć... ;)

Codiac 27.08.2006. 22:41

Kada se cupa kuler mora maticna van
Te male plastikice se rasire i onda ih moras sa zadnje strane stisnuti ako oces da izadje kuler van naravno uvijek preostaje opcija cvikcange i prerezes sve sto smeta. Ali bez vadjenja maticne van TESKO da ces izcupati ta plasticna govna.

Btw imao sam an7 jedno godinu pol i znam sto pricam.

sNNooPY 27.08.2006. 22:42

Citiraj:

Autor Ozy (Post 507989)
@Snoopy :
Inače zaletio sam se i zabrijao na neshto za stavljanje,a ne skidanje...može se bez beda ugurat to,samo skinut ga je hebeno ako ne izvadiš matičnu,to sam htio reć... ;)

ma nije bed. sve cu to sredit. usput sam uzeo i novo kuciste.

Dudek 28.08.2006. 01:02

Citiraj:

Autor sNNooPY (Post 508011)
ma nije bed. sve cu to sredit. usput sam uzeo i novo kuciste.

E pa to se vec zove dobar posao : goood :

yedwy 28.08.2006. 18:22

Citiraj:

Autor Codiac- (Post 508010)
Kada se cupa kuler mora maticna van
Te male plastikice se rasire i onda ih moras sa zadnje strane stisnuti ako oces da izadje kuler van naravno uvijek preostaje opcija cvikcange i prerezes sve sto smeta. Ali bez vadjenja maticne van TESKO da ces izcupati ta plasticna govna.

Btw imao sam an7 jedno godinu pol i znam sto pricam.

Istina na mojoj KN8 Ultra isto...

Možeš dignuti cjeli case u zrak držeći za kopču ali đubre neće van...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:34.